שבבים 2017 – השנה ש-AMD וקוולאקום ישמחו תמיד לזכור

אם מישהו היה אומר בשנה שעברה שאחד הלהיטים הגדולים של תעשיית המחשוב הבסיסית, של שרשרת הייצור שאחראית לכל מה שבעצם מתרחש בעולם הדיגיטלי מסביבנו, יהיה דווקא המעבד, ועוד למחשבים אישיים, אפשר להעריך שהיו כמה וכמה שהיו מסתכלים עליו כאחד שלא ממש מבין מה שקורה כאן.

אבל בסופו של דבר, אחת הסיבות ש-2017 תהיה שנה שיחזרו אליה בשיעורי היסטוריה כאלה או אחרים, בהיבט של ייצור החומרה, היא הניתור הנחשוני של השוק הזה ממש.

האחראית לכך היא לא אינטל (Intel), אלא דווקא AMD. שנים ארוכות אחרי שכמעט ונמחקה בגלל בעיות כלכליות וניהוליות, היא חזרה פתאום לקדמת במת המעבדים עם משפחת ה-Ryzen החדשה שלה שכוללת מעבדים מרובי ליבות אמיתיים בביצועים מתקדמים, ובדרך כלל במחירים נוחים יותר מהמעבדים המקבילים של אינטל. אחרי שהיא פתחה במתקפה על השוק השולחני התחילה החברה גם לקרוץ לשוק הניידים, ופתאום יש תחרות של ממש בשוק שכבר נחשב למדשדש ואפילו קצת משעמם.

אחת הסיבות לכך שהשוק להט היא שבסיבוב הזה מול AMD אינטל הגיבה מהר מאוד. כמעט לפני שדיו ההכרזה התייבש כבר שלחה אינטל הודעות משלה על סדרה חדשה של מעבדי Core-i9 חזקים במיוחד, ועל מעבדים שמציעים ליבות בכמויות שהשוק לא הכיר, אלא אם מדובר במעבדים לשרתים. השנה הקרובה תהיה שנת המבחן של שתי החברות: האם AMD תצליח להתייצב הפעם או שהיא תעלם שוב לכמה שנים, או שאינטל שוב תתגבר על המכשול הנוכחי ותצא ממנו חזקה יותר.

זה לא Wintel

בדרך לשם, בכל מקרה, אינטל תצטרך להתמודד עם עוד היבט מסוים של מעבדים לשוק ה-PC. שיתוף הפעולה של קוואלקום (Qualcomm) עם מיקרוסופט (Microsoft), להרצת Windows 10 על מעבדי Snapdragon נשא פרי. כל החברות הגדולות כמעט, כשהחלוצות הן אסוס (Asus) ו-HP, הולכות להציע מחשבים שמריצים Windows באופן מלא ושלם ולא מבוססים על מעבדים של אינטל.

ממש לפני סוף השנה גם התברר שיש כוונה של כמה יצרניות לבסס מחשבי כרומבוק (Chromebook), המריצים את Chrome OS של גוגל (Google), על מעבדי ה-Snapdragon 845 החדשים, בדיוק כמו טלפונים. גם אם בעולם עוד לא ממש מרגישים את מחשבי ה-PC הללו, בארצות הברית יש להם שוק חזק מאוד, ועד עתה הוא פעל על מעבדים של אינטל כמעט לחלוטין, כך שיש כאן עוד חזית מעניינת.

בשם הכסף

ובכלל אפשר לומר שהשנה שאנחנו מסכמים אותה עכשיו זאת הייתה שנת השבבים, ובהחלט גם בהיבט הכלכלי ולא רק בהיבט החדשני.

2017 הייתה השנה בה השוק הזה שבר את מחסום ה-400 מיליארד דולרים בהיבט של כלל המכירות, וגם חווה מהפך: סמסונג (Samsung) הצליחה לדחוק את רגליה של אינטל מהמקום הראשון המסורתי בו היא התיישבה ב-1992 אחרי שהדיחה ממנו את NEC. זה לא קרה דווקא בגלל מכירות מעבדים, אלא בגלל מכירות זיכרון, בזכות כמויות הזיכרון הגדולות שמשובצות כיום כמעט בכל טלפון, אפילו אם הוא זניח.

ואי אפשר שלא להתייחס לרגע לקרב האיתנים בין קוואלקום לאפל שנובע מאי תשלום דמי הרישוי או גביית דמי רישוי מוגזמים, תלוי בנקודת המבט של החברה הטוענת, ויהיה ככל הנראה גם אחד הסיפורים הגדולים של 2018. כמובן שאי אפשר גם לשכוח את עסקת הענק של טושיבה (Toshiba) שמכרה את חטיבת ייצור הזיכרונות שלה לקבוצה בהובלת חברת ההשקעות ביין קפיטל (Bain Capital) תמורת 17.7 מיליארד דולרים, כשבדרך היא מצליחה להתחמק מתביעה של שותפתה ווסטרן דיגיטל (Western Digital).

ואם זה לא הספיק, לקראת סוף השנה הגיע תורה של הצעת רכישה גדולה באמת. ברודקום (Broadcom) הודיעה באופן רשמי על כוונתה לרכוש את קוואלקום, שבעצמה עדיין לא השלימה את הרכישה של NXP, תמורת סכום של כ-130 דולרים – שחלקו נובע מעסקת NXP. ההצעה הייתה אגרסיבית, ונדחתה על חבר המנהלים של החברה ואי אפשר לדעת האם זה בגלל שהיא לא רוצה להימכר לברודקום או בגלל ההערכה שאולי אפשר להוציא מהעסקה הזו עוד כמה עשרות מיליארדים.

 

טור זה פורסם במקור בפורטל ה-IT של אנשים ומחשבים

התמונה מאתר Pixabay

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *