מלחמה קרה – מלחמה חמה

כמו בכל פעם כשנשיא בארצות הברית מתחלף, אחת השאלות הנשאלות היא מה הייתה המורשת שלו – לעמו ולעולם. גם במקרה של הנשיא הנוכחי דונלד טראמפ, וכן מה לעשות – בסופו של דבר הוא ירד מהכיסא בסיום הקדנציה הזו או הבאה, השאלה הזו תצוף אל פני השטח. רק שהפעם יהיה קצת קשה לתת לה תשובה כי כבר עכשיו, עוד לפני שהסתיימו להן ארבע השנים הראשונות, יש הרבה דברים שהשאירו חותם או מכתם על התקופה הזו – טוב, תלוי כמובן בנקודת המבט.

אחד מהדברים הללו מתרחש בתקופה האחרונה בשוק הטכנולוגי. טראמפ עצמו, וגם אלו שמאמינים בדרכו ומונו לתפקידים במשרדים השונים, פשוט מנהל מלחמה קרה נגד חברות הטלפוניה הסיניות המובילות. אי אפשר לקרוא לזה אחרת. המאבק חסר העכבות ב-ZTEהאיומים ההולכים ומתגברים על וואווי (Huawei). העונש המטורף שהטילה ארצות הברית על ZTE שהיא מנהלת נגד וואווי על עסקאות לכאורה שזו ביצעה באיראן, אולי יכולים לזכות להבנה, אבל מצד שני נראים גם קצת כמו מקארתיזם, רק בהיבט הטכנולוגי.

הסינים הם הכי גרועים

אחד הדברים שטראמפ רוצה שיזכרו אותו בזכותם, הוא אישוש התעשייה המקומית בארצות הברית והרחבת מעגלי העבודה והעובדים האמריקנים. אבל נדמה שבמקום לעודד את התעשייה, לפחות הטכנולוגית, במענקי פיתוח, בהלוואות טובות, וכל דרך אחרת חיובית, הדרך שהוא בחר זה לנסות לחסום את המתחרים – המתחרים האסייתים בעיקר, ואלו הסינים הם הכי גרועים.

מבחינתו של נשיא ארצות הברית – שכל האמריקנים ירכשו מכשירים של אפל (Apple) האמריקנית. גם סמסונג (Samsung) זה עובר כי היא הרי מקוריאה – בעלת הברית. גם מוטורולה (Motorola) זה בסדר, מכיוון שבלנובו (Lenovo) שמרו על השם ועל המשרדים בארצו של הדוד סם, אז אפשר להתעלם מכך שהיא חברה סינית. בסוף יתברר שאולי זו הייתה אחת ההחלטות הכי טובות שלנובו קיבלה על עצמה לאחר רכישת החברה מגוגל (Google).

זה לא שחברות סיניות לא מוכרות בכלל טלפונים בארצות הברית – אבל זה בחנויות. חלק גדול מאוד מהמכשירים במדינה הזו נמכרים עדיין וכנראה לעד – דרך ספקיות הסלולר במדינה. אם באמת רוצים למכור כמות, צריך לסגור עסקה עם AT&T, וריזון (Verizon) או כל חברה אחרת. אבל כולנו זוכרים מה קרה בפעם האחרונה בה וואווי ניסתה לשבור את המחסום – מיד התיישבו להם כמה חברי קונגרס וכתבו מכתב שמזכיר שהחברה מואשמת בריגול לטובת ממשלת סין. זה כמובן פירק את העסקה שכמעט ונחתמה.

ולא סתם בחרו בממשל האמריקני להתמקד בוואווי וב-ZTE מכל חברות הטלפוניה בשוק הסיני. מבלי לגרוע ומבלי לטעון שהן נקיות כפיים, בסופו של דבר אלו שתי חברות שנהנות, בלשון המעטה, מקשרים טובים מאוד עם הממשל הסיני והן גם מציעות עוד דבר אחד מאוד חשוב: תשתית תקשורת. למעשה, כנראה שהן מכניסות לקופה יותר כסף מרכיבי והתקני תשתית מאשר מכירת טלפונים, וזאת למרות שוואווי היא החברה השלישית בגודלה בעולם בהיבט של מכירת טלפונים – שנייה רק לסמסונג ולאפל ה-"מותרות".

ניסיון להראות למי יש יותר גדול

בממשל הנוכחי פשוט מזדעזעים מהאפשרות שהחברות הללו יהיו מעורבות בבניית תשתית התקשורת לדור החמישי, אז למה לחכות להשקעה הגדולה? אפשר "להרוג" אותן עוד הרבה לפני בגלל הטלפונים המרגלים שלהן.

שתי החברות הללו, בגלל הקשרים שלהן, נמצאות בלב ובמוקד שדה הקרב של המלחמה הקרה המודרנית שמתנהלת בכל כך הרבה חזיתות אמריקניות, כשהכלכלית והחזקה ביניהן – מתנהלת בזירה הסינית. אין פה בכלל ספק שמדובר בחלק מהמהלך בו טראמפ מנסה "להחזיר את ארצות הברית לגדולתה". אם רוצים אפשר בהחלט לומר על זה, בלשון העם, שזה עוד ניסיון להראות למי יש יותר גדול.

ושוב, מבלי לנקות להצדיק את וואווי ו-ZTE ומבלי לנסות לגרוע ממה שהן כן עשו או לא עשו, למה באף מדינה אחרת לא מנסים לעצור את מכירות הטלפונים שלהן בגלל טענות על ריגול, בטח לא באופן כל כך גורף? איך זה שבריטניה, צרפת, גרמניה ומדינות גדולות אחרות באירופה לא עומדות באופן מבוהק לצידה של ארצות הברית בהיבט הזה?

פורסם לראשונה בפורטל ה-IT של אנשים ומחשבים
קרדיט תמונה: Pixbay

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *