קרית גת שמחה להכריז: ה-10 נאנו בידינו

קרית גת, ישראל. סוף אפריל. אנחת רווחה מושמעת באופן ברור וכללי ברחבי המפעל המרכזי של העיר. בעצם, לא של העיר. של ישראל. ההודעה לעיתונות אולי לא מפרטת הרבה, בטח לא את רמת הלחץ שהייתה קיימת בשטח.

הבחירה של אינטל העולמית באירלנד כדי לייצר את מעבדי ה-14 נאנו-מטר, הליטוגרפיה העתידית הקרובה של החברה, הבהירה לח'ברה המנהלים של אינטל בישראל כי צפויה להם התמודדות לא פחות קשה גם על הדור הבא. אבל לא רק על הדור הבא ספציפית, גם על העתיד בכלל של המפעל.

מבחוץ לא כל כך יודעים זאת, אבל אפשר לומר שבכל פעם שיש התחדשות של ייצור, ובעיקר בעת שמקטינים עוד יותר את פרוסות הסיליקון של המעבדים/מערכות על שבב, יש מעין 'תחרות' בין מפעלי הייצור של החברה בה הם צריכים המנהלים, מקסין פסברג, מנכ"לית אינטל ישראל מנקודת המבט המקומית, לשכנע את הנהלת אינטל העולמית מדוע כדאי לה לבחור במפעל המסוים שלהם ככזה שייצר את המעבדים החדשים, גם אם לא באופן בלעדי. התהליך דורש החלפה של מכונות ייצור. אולי לא כמו ברמה של החלפת מכונות לייצור פיסות סיליקון בגודל מסוים מ-200, ל-300 ול-400 מ"מ, אבל השקעה כבדה בכל מקרה.

בהודעה הלקונית של אינטל לא נמסר הרבה, אבל המילה שדרוג בולטת. שדרוג עולה פחות מהקמת מפעל חדש או החלפת פסי ייצור בקנה מידה מלא. עכשיו גם נופלים הקלפים במקום.

Maxin
מקסין פסברג, מנכ"לית אינטל ישראל וסגנית נשיא אינטל העולמית

כשאינטל ישראל, לפי החוזה שהיה בידיה עם מיקרון, השתלטה מחדש על FAB 1 של יצרנית הזיכרונות מיקרון שצמוד ל-FAB 28 – שמשום מה אף אחד לא 'האשים' אותה ברצונה לסגור את המפעל בישראל – היו רבים מאוד במדינה הנחמדה שלנו שסימנו אותה כאויבת העם. מעבר לכך שאינטל קלטה לשורותיה את רוב עובדי המפעל, במקום שהם ילכו הביתה ויצטרפו לשורות המובטלים, הבניין הזה יאפשר לאינטל ישראל לבצע שדרוג שהוא זול יותר מהקמת מפעל חדש, וזאת תוך כדי שקווי הייצור ב-FAB 28 ממשיכים לעבוד בינתיים עבור הצרכים הנוכחיים של אינטל. כמובן שאני עוסק כאן בהימור, אבל אני די בטוח שזה היה אחד הקלפים שעזר לפסברג להשיג את החוזה החדש ולהבטיח את קיום הייצור של אינטל בישראל לעוד מספר שנים טובות.

לפי כלכליסט,

ההחלטה להשקיע 6 מיליארד דולר בשדרוג המפעל באה במקום להוציא יותר מ-10 מיליארד דולר על מפעל חדש. במקביל, התחייבה המדינה לתת לאינטל מענק של כ-6%-8% מעלות הקמת המפעל.

המדינה תצטרך להשקיע אם כן כחצי מיליארד דולרים. למה המדינה צריכה להשקיע? כי מדינה נורמלית צריכה להשקיע כסף ביצירת מקומות עבודה אמיתיים, יצרניים, בעיקר במדינה שבא המילה אקזיט היא מילת המפתח. מאותה סיבה שמדינות אחרות מסבסדות מפעלים כמו אינטל, גם באם בארצות הברית מדובר במדינות כבודדות ולא בממשל הפדרלי הכללי. ההשפעה של אינטל על הכלכלה הישראלית ענקית. האם אתם בטוחים שאתם רוצים שהיא לא תהיה כאן?

ונסיים בכמה מילים של פסברג שראויה וצריכה לקבל את המחמאות, שגם מכניסים את ההשקעה של המדינה לקצת פרופורציה:

במהלך 40 השנים האחרונות היקף היצוא של אינטל הסתכם ב-35 מיליארד דולר, מרביתו הגיע ממפעלי הייצור של אינטל בקריית גת וירושלים. במהלך 2013 זכה מפעל אינטל קריית גת בפרס האיכות היוקרתי של אינטל, ה-Intel quality award ,IQA, על ביצועים מיוחדים. אינטל מחויבת להמשיך ברצף ההישגים האיכותיים כתוצאה מהפעילות בקריית גת.

 

תגובה אחת

  1. המדינה צריכה להשקיע כמה שיותר בעסקים קטנים ובינוניים מקומיים. אחרי שהיא תעשה את זה, שתשים בוחטות על תאגידים בינלאומיים. זה לא חייב ולא אמור להיות משחק סכום אפס. אבל כל עוד המדינה מתנהגת ככה, אז שתעשה דברים לפי הסדר הנכון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *