האם MSE הוא איום על הכנסות חברות האנטי וירוס? בהחלט כן!

מה יותר גרוע מהתחרות בין כותבי הווירוסים ושאר הרושעות? התחרות בין חברות האנטי וירוס למיניהן על לב הרוכש הפוטנציאל. ככל שעולה רמת התחכום של כותבי הרושעות כך גדל הלחץ, ובצדק, על המשתמשים להשתמש בכלי אבטחה. אני מדבר כאן על הרמה הצרכנית האישית דווקא. ברמה הארגונית בדרך כלל אנשי ה-IT דואגים בדרך כלל לעשות סדר בעניינים האלה.

אחד הדברים המדהימים ביותר מבחינתי היה המשפט הזה שליווה את ההשקה הרשמית של כלי האנטי רושעות החדש מבית מיקרוסופט שנקרא Microsoft Security Essentials (קראו כאן): "מאות מליוני משתמשים ביתיים בעולם משתמשים בחלונות ולכ-60% מהם אין תוכנת אנטי רושעות עדכנית". מי שאמר את הדברים הללו, או בעצם אמר אותם ליחצ"ן כדי שיעביר אותם לעיתונאים, הוא אריאל כץ, מנהל קבוצת הפיתוח של MSE בחטיבת מוצרי האבטחה של מיקרוסופט – כן, חוצה מעיישה, מדובר בפיתוח ישראלי טהור שהולך לנסות לכבוש את העולם.

האם באמת הכלי החדש הזה של מיקרוסופט מסוגל לכבוש את עולם האבטחה הצרכני? האם כלי אנטי רושעות חינמי מבית החברה שכמעט כולם אוהבים לשנוא מסוגל לתת תחרות לחברות שמספקות כבר מזה שנים רבות מוצרי אבטחה למחשבים האישיים? שוב, עזבו את התחום הארגוני שם הסיפור הוא לגמרי אחרת, ובמיקרוסופט גם כך או כך לא מתכוונים "למכור" לתחום הזה מוצר חינמי. צריך להכניס למשוואה, לפני שמנסים לענות על שאלה כזו, גם את העבר הלא מחמיא של החברה של סטיב באלמר בתחום הזה. OneCare שלה זכה במהלך שנותיו, כשנמכר בכסף רב וטוב, בעיקר לקיתונות של בוז במקרה הרע ובמקרה הטוב להפסדים בכל מבחן תוכנות וחבילות אבטחה באשר הן. המנוע שהניע את אותו מוצר נמצא גם מאחורי MSE יחד עם שילוב של חלקים מ-Fore Front שהוא הבסיס למוצרי האבטחה הארגוניים של מיקרוסופט.

ובכן, קודם כל המנוע הזה עבר שיפור רב לאחרונה ואנשים שמבלים באתרים שמשווים בין חבילות האבטחה השונות יודעים את זה, כולל אלו שממהרים לשלוח הודעות לעיתונות בכל פעם שהמוצר שלהם זוכה לקבל ציון יפה של 100% מעבר בבחינות. שנית, אפשר מובן להבחין בין שני מגזרי יצרניות תוכנה: אלו שמספקות מוצרים רק בכסף ואלו שמספקות מוצרי חינם במטרה למשוך את המשתמשים למוצרים המלאים שלהן.

לגבי מוצרי החינם, שלאף אחד לא יהיה ספק: MSE מהר מאוד יהיה הכלי המוביל במגזר הזה. לא AVG, לא Avira ולא אף אחד אחר לא יוכל להתמודד עם העוצמה שיש לכלי אבטחה חינמי, ולא רע, שמגיע ממיקרוסופט. אם החישוב של כץ נכון, רוב האנשים שבמחשבם לא מותקן מוצר אבטחה יגיעו קודם כל לפתרון החינמי של מיקרוסופט, בדרך כזו או אחרת. אני באופן אישי כבר בחרתי ב-MSE מאז ימי הבטא שלה ונרשמתי אליה בערך יומיים אחרי שהחלטתי שאני לא רוצה יותר לשלם כסף מלא עבור מוצרי אנטי וירוס במחשב שלי, ולא משנה מה היה לי מותקן במחשב קודם, ובערך חצי שעה אחרי שבכלל הורדתי את AVG למחשב לקראת התקנה.

מבחינתי, ומבחינת הרגלי השימוש שלי, ולא משנה מה בחירת המוצר שלי לצורך העניין, מספיק לי מוצר חינמי יחד עם הפיירוול המובנה של חלונות. תמונת המסך, דרך אגב, מראה ש-MSE לפעמים היה צריך לעבוד אצלי קשה, ובדרך כלל הוא עשה את המלאכה למרות שאני חושב שפה ושם היו לו התראות על בעיות שלא היו קיימות.

לגבי הפגיעה במגזר של החברות המסורתיות בתחום תוכנות האבטחה לשוק הביתי, קצת היססתי. הרי מי שבחר להתקין חבילות של סימנטק, קספרסקי, ESET, מקאפי וכדומה בחר להוציא כסף למרות שיש אפשרות למוצרי חינם. לגבי משתמש כזה, כך נראה לי על פניו, לא משנה מוצר חינמי כזה או אחר ולא משנה אם הוא מגיע ממיקרוסופט. ידיעה שפרסם ידידי אור יעקב כבר עזרה לי להכריע את הכף, מבחינתי, ולכתוב את הכותרת שמלווה את הפוסט הזה. "סימנטק יצאה בקמפיין וידאו נגד תוכנות אבטחה חינמיות, ספגה פרסום שלילי על כך – והורידה אותו" (הידיעה המלאה, כאן). אני שואל אתכם, שבעת קוראי הנאמנים, או שלא (או שפחות), אם סימנטק בוחרת להשתמש באמצעי שכזה, מה זה בעצם אומר?

אני חושב ש-MSE כן יגרום לקשיים במכירות המוצרים של חברות האבטחה המסורתיות לתחום הצרכני האישי. הוא אמנם לא מושלם – הסריקה המלאה שלו איטית מאוד – אבל הוא עושה את העבודה ממש לא רע. אתם יודעים מה, מישהו מוכן להמר שזה לא יהיה הנושא הבא שבו תוגש תביעה נגד מיקרוסופט בכך שהיא מנצלת את כוחה כמונופול? ימים יגידו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *