השודדים באמת שדדו? מכירות המוזיקה בשבדיה עלו מאז משפט מפרץ הפירטים

זוכרים את הסערה מסביב למשפט של האנס פרדריק נייג', גוטפריד סווארטהולם וארג, פיטר סנדה וקארל לונדסטרם? חדי הזיכרון אולי יזכרו שמדובר באנשי PirateBay שמשפטם המתוקשר בשבדיה, שהתחיל בפברואר והסתיים באפריל, עם ריקושטים של קרב ערעורים משני הצדדים במאי שהסתיים בלא כלום. זה אומר שהחברה הלכו בעיקרון לכלא לשנה ושילמו משהו כמו ארבעה מליון דולר, שוב בעיקרון. הם, מצידם לא הצליחו לגרום לפסילת המשפט בטענה שהשופט היה נגוע בניגוד עניינים. בכל מקרה, האתר מאז הלך וגווע, ולא שעולם קישורי הביטורנט סבל במיוחד בנפח הכולל, אבל בהחלט הייתה כאן מכה מסוימת לאגו של כל אלו שחשבו שהחוק לא יכול לגעת בהם והם יעשו מה שהם רוצים, ודעתי מהמשפט הזה אמורה להיות ברורה לחלוטין.

עכשיו, כמה חודשים אחרי, מתפרסמות ידיעות שמכירות המוזיקה בשבדיה עלו. באתר הערוצים של Hexus סופר על עלייה של לא פחות מ-18% אחוזים במכירות המוזיקה במדינה מאז תחילת השנה, כשרוב העלייה התבצעה מאז אפריל השנה, מאז סיום המשפט של שודדי המפרץ. את הנתונים הללו סיפק סניף IFPI השבדי, שהיה מראשי התובעים והרודפים במשפט המתוקשר כל כך.

אני לא זוכר עכשיו קישור מדויק לסיפור מתאים, אבל אני בהחלט לא שוכח שלאורך כל תקופת המשפט, וגם לפני, נשמעו טענות והוצגו סקרים על פיהם אנשים שמורידים מוזיקה מהאינטרנט גם רוכשים בכ-10% מוזיקה יותר מכאלה שלא מורידים שירים. הנתונים שמוצגים כעת סותרים את הטענות והמענות הללו באופן נחרץ וברור.

בשבילי זה הוכחה למשהו שהיה לי ברור: מי שגונב רק מחפש תירוצים לגניבה שלו, ותחום המוזיקה הוא תחום בו אנשים מרשים לעצמם לגנוב ולתרץ זאת בעטיפות שונות של הצטדקות מעושה. זו לא הפעם הראשונה שאני נדרש לנושא וכנראה גם לא האחרונה, אבל הנתונים לעיל מוכיחים: שאי אפשר לגנוב אז כנראה שבכל זאת מבצעים קצת רכישות.

שאף אחד לא יחשוב כמובן שהמלחמה של הרשויות מול המורידים הסתיימה. האתר TorrentFreak דיווח רק אתמול על עוד מבצע בבריטניה כנגד מורידי קבצים, כשעל הפרק עוד 30,000 משתמשים בבריטניה, וזה לא הסוף, ויהיה מעניין בסוף השנה אם חברת מחקר אמיתית תבדוק מה שקרה בשוק מכירות המוזיקה בשנה האחרונה.

לסיום אנקדוטה. אותו אתר המוזכר לעיל דיווח לפני כשבוע וחצי על כך שחברה פרטית גילתה שהסמל הכל כך מפורסם של מפרץ הפירטים, סמל שבדיעבד היה סמל למאבק של שירותי שיתוף והורדת הקבצים נגד תעשיית המוזיקה, הקולנוע והמשחקים, לא היה רשום בשום מקום כסמל רשום של האתר או של מישהו מבעליו. החברה הפרטית הזו, שבדית איך לא, מיהרה ורשמה אותו כשלה ברשויות עם כוונה ברורה לנצל אותו מבחינה מסחרית. הגונב מגנב פטור? נו, על זה אומרים חוקי חוקי אבל מסריח מסריח. ובכל מקרה, הציניות במקרה הקטון הזה זועקת לשמיים. אולי כך לפחות הסמל של הפירטים לא ייעלם לעולם… ומצד שני אולי גם יגרום לאנשי תעשיית הבידור לזמזם מתחת לשפם: "ומי הבא בתור?"

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *