בסוף כל ענן יש מחשב מברזל

לא ממש מזמן, גם אם אני לא זוכר בדיוק את העת ואת המועד, הייתה לי שיחה עם איש מכירות בכיר למדי באיזו שהיא חברה שאני אוהב לדון עמו לפעמים בענייני היום, בעיקר אם זה קשור לתחום המחשוב. מהר מאוד הגענו לאחד הנושאים החמים לאחרונה, שלא רק שלא הפסיקו לדבר עליו בשנה האחרונה, כנראה שגם לא יפסיקו לדבר עליו בשנה הנוכחית. מחשוב ענן כמובן. הבחור, כמו רבים וטובים, מוצא את הרעיון הזה מעניין במיוחד, ואני מבין אותו: איזה כיף לחשוב שהיישומים שאתה צריך זמינים מכל מקום, איזה כיף לחשוב שאת הגיבויים, ההתקנות ושאר המעשים הקבועים בתחום עושה מישהו אחר, איזה כיף שלא צריך יותר להשקיע עוד ועוד בחומרה חזקה יותר, בקירור לחדרי שרתים מטורפים ועוד. ובמיוחד, איזה כיף ללכת הביתה בסוף יום העבודה כשאתה יודע שאין לך מה לחשוש לגבי הנתונים והמידע כי הרי מישהו אחר דואג להם.

ואז, קצת בעדינות, שאלתי אותו אם הוא זוכר שבסופו של דבר הענן הזה שהוא מדבר עליו כל כך בהתלהבות בסופו של דבר במקום לשבת במחשב מברזל במשרד שלו פשוט יושב במקום מרוחק הרבה יותר, אבל עדיין מדובר במחשב מברזל שמישהו צריך לשמור עליו ועל הנתונים שבו, במין חווה ענקית עם הרבה מאוד מחשבים אחרים, ואותו מישהו אמנם אמור לעשות הכל בכדי לשמור על הנתונים שלו, אבל הוא לא ממש מחויב להם כמו שמחויב מישהו שעובד בשביל החברה שלך ורק שלך, ושומר על המחשבים שהם שלך ורק שלך ויושבים במשרדים שהם שלך ורק שלך. לקח לו רגע לענות: "אתה יודע, מרוב שמדברים על הענן שוכחים שבאמת צריכים מחשבים שיפעילו את הענן הזה וישמרו על עצם קיומו. אני מרגיש כמו אחד שמתעורר עכשיו משטיפת מוח".

בלי קשר לאותו בחור נחמד, אני מרגיש מאוד 'מרומה' בכל מה שקשור למונח הזה 'מחשוב ענן'. אני לא מבין מדוע אנשים חושבים שיש פה משהו חדש ומדהים. מדוע יש צורך במערכת הפעלה כמו חלונות Azure כדי להגיע לענן הזה, או כל מערכת הפעלה/פלטפורמה אחרת. אם מישהו לא שם לב עד עכשיו, אנחנו כבר מזמן שם. הרי מה עושה Citrix מאז בערך ימי הפרה-היסטוריה שלה? אז מה אם עכשיו היא הוסיפה את המילה Cloud לתיאור שלה כדי להיות מעודכנת, משהו השתנה במערך העבודה שלה? ומה בדיוק זה Docs של גוגל? זה לא חי בענן כבר מזה כמה שנים למרות שאף אחד לא קרא לזה אז ענן? ו-VMware עם הווירטואליזציה שלה, היכן היא בדיוק פועלת?

ולמה אני מרגיש מרומה? כי משום מה נראה לי שמישהו חיפש בכוח איזו Buzzword חדשה למשהו שבעצם כבר היה קיים שם כל הזמן. נכון, השימוש באינטרנט. דואר וובי? ענן. שמירת קבצים ב-FTP של מישהו אחר? ענן. הורדה משם? תלוי מה מורידים. כל מיני יישומי שיחות מיידיות? ענן גם ענן. אז מה השתנה? רוצים לומר שהשינוי הוא שהיישומים של החברה והמידע שלה יישמרו במקום אחר? גם זה הרי לא חדש. פעם קראו לזה Software on Demand ואחר כך קראו לזה Software as a Service (קיצור ה-SaaS הידוע) ובעצם זה ממש אותו דבר. ממה מתפרנסת Salesforce.com מזה מספר שנים? ממכירת תוכנות CRM שפועלות במחשבים שלה, יחד עם כל המידע העסקי שקשור לתוכנות הללו, ובשיטת תשלום לפי שימוש, סליחה… ענן כמובן.

אז תקראו לזה איך שאתם רוצים, ותגידו שזה משהו חדיש, חדש ומיוחד. אותי זה לא ישכנע: הענן כבר כאן מזה שנים, ומי שרוצה להשתמש בו כבר משתמש בו. אז נכון שההגירה אליו תמשיך ותתקדם בצעדים קטנים, אבל לא יותר מאשר בצעדים קטנים. למרות התחזיות אני לא חושב שב-2010 נראה תזוזה ענקית לתחום הזה, כי כשמבינים שבסופו של דבר פשוט מעבירים את האחריות על הברזל למישהו אחר, אבל הברזל אותו ברזל גם אם הוא יושב באיזושהי מכולת ענק באמצע מדבר בארצות הברית, מתחילים לשאול אז למה לא להישאר עם הברזלים שכבר קיימים בחברה. וזאת תמיד הייתה השאלה ולא משנה אם תקראו לזה ענן, תוכנה לפי דרישה, תוכנה כשירות, וירטואליזציה או סתם אינטרנט.

קרדיט תמונה: Pixabay

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *