מנכ"ל ספקית שרתים בישראל: "בעיות האספקה הולכות ומחמירות מיום ליום, והבעיה קיימת אצל כולם"

התלונות על כך שאינטל (Intel) לא מסוגלת לעמוד בביקושים למעבדים שלה הלכו והתגברו לאורך כל 2019. זה אולי רחש מתחת לשטח במשך תקופה ארוכה, אבל בסופו של דבר זה פרץ החוצה. חברה אחר חברה החלה להודיע בקול רם שהיא לא עומדות בביקושים, ולא מייצרת מספיק מחשבים, בגלל שאין מלאי מספק של מעבדים, והדיווחים על הבעיות הללו רק הלכו והתגברו (1, 2, 3).

זה אולי השפיע בהתחלה רק על ייצור המחשבים האישיים לשוק הצרכני, אבל יותר ויותר התברר שזו בעיה כללית שמשפיעה היטב גם על אספקת שרתי x86 שמבוססים על מעבדי החברה. וזה קורה בעידן המידע, בו הדרישה למרכזי נתונים ושרתים רק הולכת וגדלת כל הזמן כדי שיותר ויותר חברות יוכלו לצבור מידע לביצוע האנליטיקות השונות שלהן.

אחת הסיבות העיקריות לכך היא כנראה שאינטל פשוט נתקעה במעבר שלה בין דור ה-14 ננו-מטר – שעדיין לא נראה לו סיום באופק – לדור הליתוגרפיה ב-10 ננו-מטר ואולי למטה מכך בהמשך, והתייחסתי לכך במאמר קודם שכתבתי על ההחלטה של אינטל להשהות את המשך עבודות הפיתוח במפעל שלה בקרית גת.

ומה קורה בשוק השרתים הישראלי?

קשה לומר על שוק המחשוב הישראלי שהוא גלוי וידוע, ובוודאי לא בשוק של השרתים. אבל מכתב ששלח לשותפים מנכ"ל אחת החברות המספקות שרתים לחברות הישראליות שזקוקות לכך, והגיע במקרה או שלא גם לתיבת הדואר שלי, חושף שגם אם המצב בארץ, בגלל קוטנו היחסי לעומת השוק הגלובלי, היה קצת שונה, הוא כבר משתנה לדעתו ומשקף בדיוק את אותה תמונה.

"הצרות אשר התחילו אי שם בנובמבר 2019 עקב בעיות וייצור מוגבל של אינטל והן הולכות וגדלות ברוח המגפה שמקורה בסין, וכך זמני אספקה מתארכים מ-"עד שלושה שבועות" שהורגלנו בהם בשנים האחרונות לזמני אספקה של חודשיים – שלושה ואף מעבר לכך!"

אותו מנכ"ל טוען שהוא היה מהראשונים ששידר ואמר באופן מפורש שהולכת ומתפתחת בעיה באספקה של השרתים בעוד החברות המתחרות בארץ שידרו לכולן שהעסקים מתנהלים כרגיל, כשבין השיטין אפשר להבין שהוא טוען שהן עשו זאת ביודעין שיש בעיה – ומי שפעיל ומקשיב לשוק ידע לספר כבר לפני חודשים שיש בעיה, גם אם כאמור זה לא יצא החוצה באופן רשמי.

גם הצפי לעיכוב במסירה הוא מדהים משלושה שבועות לכל היותר עד שלושה חודשים ויותר. בתקופה של שלושה חודשים היה ניתן, עד לבעיות האספקה, להזמין ולקבל ארבעה ואולי אפילו חמישה שרתים, ועכשיו רק אחד? זהב כבר יותר מהאטה, זו כמעט עצירה.

"אנא שימו לב לכך, אל תטאטאו את הבעיה מתחת לשטיח תחת אשליה שלחץ על המפעלים שלנו יאפשר אספקות זריזות – כדאי לקרוא היטב, להבין עד כמה הבעיה מחמירה מיום ליום ויעידו על כך אינסוף כתבות בנושא"

ומה הוא כותב על המתחרות? התקפה ישירה.

"הבעיה קיימת אצל כולם, ובניגוד משווע למה שהמתחרים שלנו מספרים בארץ בשבועות האחרונים בחוסר הגינות"

אותו מנכ"ל משווה בהחלט בין המצב בארץ למצב הגלובלי ואם לא עשיתם את זה עכשיו, תציצו שוב לקישורים שבסוף הפסקה הראשונה – הולכת להיות בעיה באספקת שרתים בתקופה הקרובה, והוא גם מניח על השולחן מה שיושב כנראה אצל כולם בראש: השפעות מגיפת הקורונה עדיין לא ידועה, והיא כנראה תחמיר את הבעיה שהולכת להיות איתנו לפי ההערכות לכל אורך השנה הקרובה.

אבל, ואולי הכי חשוב, הוא קודם כל שם את האצבע ישירות אל הכיוון של אינטל כגורמת הראשית לבעיית האספקה הזו.

אל תטאטאו את הבעיה מתחת לשטיח תחת אשליה שלחץ על המפעלים שלנו יאפשר אספקות זריזות – הבעיה אצל כולם ומחמירה מיום ליום

אינטל: "נעמוד בביקושים ב-2020"

"מנכ"ל אינטל, בוב סוואן, אמר בינואר כי בתגובה להמשך הביקוש החזק השקענו רמות שיא של הוצאות הוניות בשנת 2018 ו -2019. יכולת הייצור הנוספת הזו אפשרה לנו להגדיל את אספקת המעבדים במחצית השנייה של 2019 בספרות כפולות ביחס למחצתי הראשונה של השנה. עם זאת, הגידול בביקוש עדיין עולה על קצב העלייה באספקה, כך שזה עדיין מאוד צמוד", נמסר מטעם אינטל לשאלת 'החתול הטכני'. "אנו ממשיכים להוסיף יכולת ייצור ולכן איננו מגבילים את הצמיחה של הלקוחות שלנו. אנחנו מוסיפים 25% תכולת וופרים בקווי הייצור ב-14 ו-10 ננומטר כדי לספק עלייה חד ספרתית גבוהה בנפח ייצרו מעבדי המחשב שלנו. זה יאפשר לנו לעמוד בביקוש בשוק, לעמוד בתוכנית הפיננסית שלנו לשנת 2020 ולהגדיל את המלאי לרמות נורמליות יותר. האתגר שלנו לטווח הקרוב הוא לעבוד עם הלקוחות שלנו כדי לתמוך בתמהיל המוצרים הרצוי להם".

אז אם באינטל רגועים, אבל היצרניות לא כל כך רגועות, אז איפה האמת? האם היא בדיוק באמצע? ואיך מכניסים לתמונה הזו את ההשפעות של מגיפת הקורונה? מישהו כבר בכלל יודע למדוד את הנזקים שנגרמו לשווקים הטכנולוגיים, ובכלל? מה שבטוח שהפתרון לא נמצא במרחק של הושט היד וגע בו.

ועוד נקודה לסיום: אינטל יכולה להרגיש גם מעט קורת רוח בגין התלונות הללו. למרות הכל, החברות מאשימות אותה בבעיות האספקה של השרתים, ולמרות שמדובר כבר בתקופה ממושכת למדי, הן לא פונות למהלך שהיה אמור להיות צפוי – לפנות לשימוש מורחב יותר במעבדי ה-EPYC של AMD.

קרדיט תמונה: Stef Westheim through Unsplash

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *