שינוי כיוון. ממש לא משבר

אל דאגה, קוראות וקוראים יקרים – אינטל (Intel) לא הולכת להיעלם והיא גם ממש לא בצרות כלכליות. התוצאות העסקיות שלה והודעתה לפיה היא מתכוונת לפטר 11% מעובדיה לא מעידות על זה, כי אם על העובדה שהיא רוצה לשנות את הכיוון שלה.

לפי ההודעה לעיתונות ששחררה החברה, עסקי האינטרנט של הדברים והדטה סנטרים היוו 40% מהכנסותיה ב-2015, וזה אומר שהעסקים בתחומים שקשורים ל-PC היו קרובים יותר ל-60% מסך ההכנסות. אינטל הבינה שלקראת העתיד היא צריכה להפוך את המספרים האלה, ואף להגדיל את החלק של האינטרנט של הדברים ושל כל מה שמלווה את התחום הזה ליותר מ-60%. בין אותם מוצרים נלווים בהחלט ניתן למנות דטה סנטרים, שאוספים את הנתונים בעידן האינטרנט של הדברים.

זה לא שה-PC הולך למות. כפי שנכתב כאן לא אחת, עדיין מדובר בשוק של כמעט 200 מיליארד דולר. אולם, הוא הולך ומצטמצם, ויותר אנשים מאי פעם לא משדרגים את המחשבים האישיים שלהם מכיוון שהם מרגישים שהם אינם זקוקים לכוח מחשוב נוסף. הוסיפו לזה את האתגרים, שהולכים וגדלים ככל שהולכים וממזערים את תהליך הייצור, ואפשר להבין שבעצם אינטל כבר לא תזדקק לכמות הנוכחית של העובדים שקשורים לתכנון וליישום הייצור של המעבדים. אפשר להיזכר בהקשר זה באיחור בהשקת הדור החמישי של מעבדי ה-Core, שכונה Broadwell, בגלל קשיים טכניים. הדבר הוביל את אינטל להחליט לזנוח את מטולטלת הטיק-טוק לטובת תהליך שינצל טוב יותר את הטכנולוגיה בכל דור, אבל גם יהיה ממושך עד פי שניים.

לזה יש להוסיף את מה שאף אחד באינטל אף אחד לא יעז להגיד בקול רם: החברה לא הצליחה לחדור לתחום המובייל. ARM הצליחה לעשות לה בתחום זה את מה ש-AMD ניסתה לעשות לה בתחום ה-x86 וגברה עליה בשוק זה. ענקית השבבים לא השכילה להבין שבימינו יש צורך בפחות מעבדים ממה שהיא קיוותה למכור, ובעתיד הלא רחוק, חברה שתייצר בעיקר מעבדים לא תהיה מספיק רווחית. בריאן קרזניץ', מנכ"ל אינטל, כתב את זה בעצמו לעובדים במכתב ששלח להם.

כן, 11% מכוח העבודה זה הרבה מאוד, מה גם שבתחומים מסוימים, כוח העבודה שיצומצם יהיה בשיעור גבוה יותר. החיסכון שהחברה צופה שתקבל כתוצאה מהמהלך, בגובה של 1.4 מיליארד דולר, הוא אכן גבוה, אבל אינטל לא צריכה את הכסף הזה כדי לעבור לרווחיות. במקום זאת, היא תפנה את הכסף הזה לתחומים האחרים שהיא רוצה לפתח ושהיא חושבת ששולי הרווח שלה בהם יהיו גדולים יותר.

מה בישראל?

עד כמה תהיה גדולה הפגיעה בישראל? לא ברור, על אף שאפשר להניח שתהיה פגיעה. אינטל מעסיקה בישראל כ-10,000 מסך 107 אלף עובדי החברה ברחבי העולם, והיא המעסיק הפרטי הגדול ביותר בארץ. החברה נמצאת כיום במהלך של שדרוג האתר שלה בקריית גת, בהנחה שהוא יהיה אחראי לייצור מעבדי ה-10 ננו-מטר. הדבר מעיד על כך שאינטל לא מתכוונת להפסיק לייצר מעבדים אלא רק למתוח את הזמן שכל טכנולוגיה תהיה זמינה בשוק, עד לשינוי לטכנולוגיה הבאה.

אינטל לא תפגע כנראה במרכזי הפיתוח של הקישוריות – מרכז החברה בפתח תקווה אחראי למודמים המצוינים שלה – ולא במרכז של המחשוב התפיסתי, שמוביל אותה לעידן הרובוטיקה ולמציאות הווירטואלית. הפגיעה, אם תהיה, תתרחש בכל מה שקשור לייצור וזיווד המעבדים של החברה.

אפשר להתייחס למהלך שהוכרז אמש כרענון השורות. אם אינטל משנה את מבנה הקוביות שמרכיבות את התוצר הכללי שלה, ומגדילה קוביות מסוימות על חשבון אחרות, היא צריכה לצמצם את כוח האדם שתומך בקוביות המוקטנות, אבל היא גם תצטרך להגדיל, לפחות במקצת, את כוח האדם שיוקצה לקוביות המוגדלות. כנראה שבטווח של שנים ספורות היא תצמיח בחזרה את כוח האדם שלה – בתנאי כמובן שהמהלכים שלה, וההימורים שלה, יצליחו.

 

פורסם לראשונה כטור דעה בפורטל אנשים ומחשבים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *