אכן iPhone, כך נראה בינתיים, איז א פלופ

במהלך השבועיים האחרונים של 2009, כשאני והמחשב היינו מין תיאוריה של זוגיות לא מוצלחת, שטפה את הארץ שמחה וצהלה: כל בנק, כל מוסד וכל מי שחשב שכדאי לו שלף אל העולם יישום בעברית לטובת ה-iPhone. ליותר מרגע אחד חשבתי שהתחזית הראשונית שלי, אותה כתבתי יום לאחר ההשקה הרעשניתtz בארץ, הייתה בטעות יסודה. אמנם החברות עדיין לא שיחררו נתונים, והן עדיין לא משחררות, אבל לתומי היה נראה לי שאם כל כך הרבה חברות משחררות יישומים לגישה מרחוק או עדכונים של תוכנות ניווט קיימות לעברית בשימוש ב-iPhone, הן יודעות קצת יותר טוב ממני שמסתמך רק על הרגשות ומחשבות והערכות אישיות משלי לגבי הצרכן הישראלי.

אז אל המקלדת לא הגעתי, ואולי למזלי. מוסף ממון של ידיעות אחרונות מיום רביעי ה-6 בינואר, הציג ככתבת השער שלו כתבת שטח תחת הכותרת "איי-פלופ?" תמונת מצב שבדיעבד דווקא כן מחזקת את ההרגשה הראשונית שלי. אמנם בשיחות שהיו לי עם חברים בנושא כבר כיניתי את ה-iPhone איי-בלופ, ולא בגלל היכולות הטכניות של המכשיר אלא בגלל ההערכות שלי שאפל יחד עם החברות הסלולאריות המקומיות טעו בהערכות שלהם – כמו גם הרבה אנליסטים אחרים שחשבו שתוך חצי שנה יהיו כאן בשוק חצי מליון מכשירי iPhone עבריים, אבל איפה אני ואיפה העיתון של המדינה. אמנם מדובר בכותרת זהירה מאוד, אבל הרשו לי לצטט כמה ציטוטים משער המוסף:

"לא קונים כמו שציפינו" * "זה לא מתאים לכל אחד" * המחיר מרתיע אנשים" * חודש אחרי השקת האייפון יצאנו לבדוק עם העובדים בחנויות כיצד מתקדמות המכירות * חברות הסלולר בתגובה: "המכירות הן בהתאם לציפיות"

אז זהו, שלא נראה לי. אני חושב שהן לא מתקדמות בהתאם לציפיות. ועכשיו תכניסו לתמונה שני משתנים נוספים: המצב הכלכלי בישראל הולך ומחמיר. אני לא רואה את עצמי, ועוד רבים אחרים, מחליף לטלפון שעולה כמו מכונית שנת 1994, פחות או יותר אם אני לא טועה (סתם בשביל ההשוואה) או שכר דירה חודשי של דירה באזור המרכז. אני חושב שיש עוד רבים כמוני שלמרות שהחליפו בעבר טלפונים סלולאריים כמו גרביים, חושבים עכשיו פעמיים לפני השינוי, אלא אם החברה באה אליהם במבצע בו הטלפון ניתן כמעט בחינם.

המשתנה השני הוא דווקא של הקיצוניים שכן ממהרים להחליף טלפון במהירות. ה-Nexus One של גוגל יכול להגיע לארץ בדיוק באותה הדרך בה ה-iPhone חרש את דרכו למקומותינו, ותסכימו איתי שזו מילת הבאז החדשה בתחום. אני באופן אישי, דרך אגב, אם הייתי יכול לבחור בחינם אחד משניהם דווקא הייתי בוחר את הטלפון של גוגל למרות הידיעה שאני חושף דרכו עוד יותר את הפרטיות שלי.

אז אני לא חושב שה-iPhone לא ימכור בארץ, אבל גם הכי משוגעים לדבר צריכים להודות שהוא כנראה לא ישטוף את השוק בסערה. אפל הזניחה בזלזול את ישראל במשך השנתיים הראשונות לחיי ה-iPhone, ואני חושב שמגיע לה לשלם את מחיר הזלזול הזה. והחברות הסלולאריות המקומיות? שישלמו את מחיר הכניעה. מקסימום ירוויחו כמה אחוזים פחות במונחים שנתיים, אני לא דואג להן.

3 תגובות

  1. אני חושב שהסיבה הגדולה ביותר לבעיתיות במכירה של מכשירי איפון נובעת דווקא בשל היותו של המכשיר סמל סטטוס, כך שכל אדם שמחזיק מעצמו אדם טכנולוגי או סלב בשקל היה חייב לשים ידיו על המכשיר ולכן הוא היה נפוץ בארץ גם כאשר לא התקיים ייבוא סדיר שלו לארץ.

    וכדאי גם שתקרא את הפוסט בנושא שמתפרסם בבלוג שלי.

  2. אז בוא נגיד את זה ככה, צביקה: קודם כל אפל לא מפסידה שום וכלום. חברות הסלולר המפגרות התחייבו לה ליעד. לא יעמדו? זב"שם. אממה, כידוע לכל הדיוט חברות הסלולר הן קרטל ואחרונות הפריירים. בשביל זה המציאו את הסעיף הנפלא בחוזה שלנו: "החברה רשאית מעת לעת לעדכן תעריפים". הכל יגולגל עלינו. הכל.

  3. הבעיה העיקרית של ה-IPHONE הוא המחיר.
    בנוסף לכל המאמצים הראשונים שבניו יורק הסתערו על החנויות, בארץ כבר השיגו להם אחד כזה. הטלפון הוא בן חצי שנה שזה כבר ישן במונחים של טלפון חדשני.
    גם בישוב שלי הם סגרו את הדוכן שהם פתחו בקניין אחרי 10 ימים, העדיפו לחסוך בהוצאות.

    יש לי תחושה שלא תהיה להם בעיה למכור את מה שהם התחייבו, במקרה הרע, מבחינתם, הם יורידו את מחירי החבילות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *