הגיע הזמן של גוגל לבקש סליחה

אני יודע שהמאמר הזה לא יעשה אותי פופולרי במיוחד, בעיקר בקרב חובבי האנדרואיד (Android) המושבעים, אבל הגיע הזמן אולי לשים יד על הלב ולומר את האמת: עכשיו, כשיום כיפור ממש מעבר לפינה, גם מנהלי גוגל (Google) צריכים לדעת לבקש סליחה.

לא, גוגל לא צריכה לבקש סליחה ממני. ממש לא. לא אין שום בעיה אישית עם אנדרואיד, ואפילו מצויד אנוכי בטלפון שמבוסס על מערכת ההפעלה הזו, לא ממש לא. גוגל צריכה לבקש סליחה מהשותפות שלה, אלו שהלכו איתה יד ביד ועזרו להפוך את אנדרואיד למערכת הפעלה שנותנת תחרות של ממש ל-iOS של אפל (Apple). היא צריכה לבקש, למשל, סליחה מ-HTC, אייסר (Acer), סמסנוג (Samsung) ו-Viewsonic, וסליחה מראש לחברה ששכחתי את שמה. כן. לא סתם בחרתי בשמות הללו. מדובר בחברות שנכנעו לדרישה של מיקרוסופט (Microsoft) לשלם לה סכום מסוים עבור כל יחידת מוצר שמבוססת על אנדרואיד שהם שולחים לחנויות. החברות הללו מעדיפות לשלם לענקית התוכנה מרדמונד ולהעשיר את קופתה באופן מדהים (עד חצי מיליארד דולר בשנה הקרובה), ולהקטין את הרווחים שלהן כמעט באופן מיידי.

החברות הללו, ורבות אחרות כמובן, כולל כנראה חטיבת הניידות של מוטורולה (Motorola Mobility) אותה רכשה גוגל לאחרונה, ביססו את מוצריהן על אנדרואיד לא רק בגלל האיכות שלה, אלא גם בגלל שגוגל הבטיחה להם, בכוונה או שלא, שמדובר במערכת הפעלה חינמית ופתוחה. גוגל לא סיפרה להן, במודע או שבטעות – והנה, אני מוכן להניח  שזה היה בטעות – שכן, אולי, יכול להיות שנעשה שימוש בכמה פטנטים שלא ממש שייכים לנו. החברות לקחו, הרוויחו ברובן לא רע, עד שכמור באה הענקית הזו מיקרוסופט ומכריחה את כולן לשלם.

למעשה, אם הזכיר את דבריו של היועץ המשפטי הראשי של מיקרוסופט, בראד סמית', עד היום לא יוצר אפילו מכשיר אנדרואיד אחד שלא מפר את זכויות הפטנטים של מיקרוספט. ומה התגובה של גוגל לעניין? היא לא מתווכחת ברמת הפטנטים אלא ברמה אחרת לגמרי לגמרי. אחד מדוברי החברה אמר לאתר TechCrunch, כי "מדובר באותה טקטיקה שאנחנו רואים מצד מיקרוסופט שוב ושוב. מכיוון שהיא נכשלת בשוק הטלפונים החכמים, היא פונה לאמצעים משפטיים, כדי לסחוט רווחים מהישגים של אחרים ולשבש את קצב החדשנות. אנחנו נשארים ממוקדים בבניית טכנולוגיות חדשות ותמיכה בשותפי האנדרואיד שלנו".

בואו נגיד שהם צודקים בכל טענה שלהם: מיקרוסופט נכשלת, מיקרוסופט סוחטת רווחים ואתם ממוקדמים בהמשך הפיתוח של אנדרואיד. אז מה? מה הקשר? זו בכלל לא השאלה. כל עוד חוקי ההגנה על הקניין הרוחני הם כמות שהם, יש רק שאלה אחת בנושא הזה: השתמשתם בפטנטים שרשומים על שמה של מיקרוסופט או לא? כנראה שכן, נכון? עובדה, אחרת אף חברה לא הייתה נכנעת ומוכנה לשלם למיקרוסופט כל כך הרבה כסף. ואם זה אכן כך, מה בדיוק חדשני? לא יכולתם לבנות מערכת הפעלה מאפס? הייתם חייבים להשתמש במשהו שהוא לא שלכם וצריך לשלם עליו כסף לפי החוק? ואם היא גילתה שזה אכן כך, למה היא לא מפתחת תחליפים שאינם מוגנים בזכויות פטנטים?

ובמה בדיוק גוגל תומכת בשותפותיה? היא משלמת להם בלי שנדע חלק מהכסף שהם צריכים עכשיו לשלם למיקרוסופט, או שהתמיכה היא נפשית?

שלא יובן לא נכון. אני לא אוהב את כל תביעות הפטנטים הללו. זה אולי חוקי, אבל מאוד לא יפה. זו דרך קלה מדי לעשות כסף…והרבה כנראה.

אני כבר יודע שחלק מכם אומרים שבטח, שווה לחברות הללו לשלם את "הכופר" שמיקרוסופט דורשת כי הם רוצים גם לייצר בעתיד מוצרים שמבוססים על Windows Phone ובהמשך על Windows 8. נו, זה כבר נושא אחר. אם אותן חברות משלמות בגלל הסיבה הזאת, אז כנראה שהן יודעות משהו על מערכות ההפעלה של מיקרוסופט שאנחנו לא יודעים. כנראה שהן עשו את החשבון שלהן והבינו, או קיבלו החלטה, שזה כדאי להן במקום לצאת לקרב משפטי ואולי להפסיד יותר כסף וגם את חינה של החברה ששולטת בתחום מערכות ההפעלה השולחניות.

אז לסיכום, כן גוגל, בכוונה או שלא גרמת נזק לשותפות שלך. לכל הפחות תבקשי סליחה.

2 תגובות

  1. הרבה מאוד מהפטנטים בתחום התוכנה והמיחשוב הם טריוויאלים. דוגמאות מפורסמות יחסית הן פטנט של אינטל על הכפלת מספרים ושל אמזון על "רכישה בקליק אחד".
    אלה רק טיפה בים מתוך הרבה מאוד פטנטים שלא באמת מחדשים. משמעות הדבר היא שכיום אתה לא יכול לכתוב תוכנה ולהניח שאף אחד לא רשם פטנט על הטכניקות או האלגוריתמים היחסית פשוטים שהשתמשת בהם. כן, גם אם אתה לא מודע לפטנט אתה מפר אותו. כך, כל חברות התוכנה כנראה מפירות פטנטים של חברות אחרות, לרוב שלא ביודעין.
    אז מגיעות מלחמות הפטנטים: חברה שיש לה יותר פטנטים מחזיקה ביתרון על פני מי שיש לה פחות, ויכולה לתבוע אותה על הפרה, או פשוט לסחוט ממנה "תמלוגים".
    קצת על המגוכחות של פטנטים:
    http://www.techdirt.com/articles/20100817/00061910645.shtml
    על טרולי פטנטים – חברות שקונות פטנטים מתוך כוונת רווח בלבד:
    http://www.npr.org/blogs/money/2011/07/26/138576167/when-patents-attack

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *