מיקרוסופט מוכנה לשלם הרבה כדי לשחק באמת במגרש של הגדולות, ושזה יקרה כבר עכשיו

אחד הדברים הראשונים שעלו במחשבתי אחרי שחרור ההודעה הרשמית של מיקרוסופט (Microsoft) בנוגע לרכישת אקטיוויז'ן בליזארד (Activision Blizzard) זה שהרוכשת הולכת לטעום את מה שאנבידיה (NVIDIA) עוברת מאז שהודיעה שהיא רוצה לרכוש את ARM. העסקה הזאת עברה ועוברת אי אילו טלטלות, כולל חקירות על ידי רגולטורים, עד כדי כך שיש שאלה האם היא בכלל תצא לפועל בסופו של דבר. באנבידיה הגנו בימים האחרונים על העסקה, באמרם ש-"זו הזדמנות של פעם בדור", אבל לא בטוח שזה יעזור להם מול הרגולטורים.

אז נכון, לעסקה הזו של מיקרוסופט לא ידביקו אפשרות לסיכון ביטחוני, כמו במקרה של רכישת ARM על ידי אנבידיה, אבל אפשר לראות בה בפירוש את החשש העיקרי שהובע נגד העסקה ההיא: היכולת של מיקרוסופט להשפיע על השוק לאחר ביצועה מבחינת היצע המשחקים. האם יש שחקן משחקי וידיאו אחד שלא שאל את עצמו מיד עם היוודע הרכישה מה יקרה עם המשחקים לפלייסטישן, היריבה הגדלה של ה-Xbox? מסופקני. מה יוכל למנוע ממיקרוסופט, לדוגמה, להפסיק לפתח את הגרסאות של המשחק הכה פופולרי Call of Duty עבור הקונסולה היריבה? מה יכול למנוע ממנה להציע אותו רק ל-Xbox ול-PC? וצריך לזכור שהרכישה הזו מגיעה פחות משנה לאחר שחברת משחקים אחרת, בת'סדה (Bethesda), הפכה ליצרנית משחקים עבור מיקרוסופט, על שלל כותריה המצליחים, מבחינת איכות וגם מכירות.

זו שאלה שהרגולוטרים יצטרכו לבחון היטב, כי על אף שהעסקה תיחתם רק לקראת סוף 2023, המשחקים שיגיעו כבר מפותחים בפועל, ועל אף ששתי החברות ממשיכות לפעול לחלוטין בנפרד, באקטיוויז'ן בליזארד כבר יודעים על איזה צד של הדונאט מרוחה הריבה.

אבל למיקרוסופט שווה לנסות. הסכום העתק, שהוא לדעתי פשוט מטורף, יכול להתברר בסופו של דבר ככסף קטן. אני יכול להבין את ההתלהבות מהמטאברס, האומניברס או כל שם אחר שמתאר עולם וירטואלי, ואני יכול להבין למה כל מי שהיה קשור לעסקה הזכיר את מילת הבאזזז הזאת, שדומה שהפכה להכרחית, אבל אני לא ממש מתרגש מזה. יעברו עוד הרבה מים בירקון, בהדסון או בכל נחל או נהר גדול אחר שבא לכם לפני שהמשחקים יהיו באמת כאלה שמתאימים לשימוש בעולם שלאף אחד עוד לא ממש ברור כיצד הוא יפעל ויתפקד. כמו שהמציאות המדומה כאן אבל לא משפיעה כמו שחשבו בתחילה, זה צפוי להיות הגורל של המטאברס בדור הנוכחי. אבל זה נושא לדיון אחר.

מטאברס? קודם כל כסף כאן ועכשיו

מיקרוסופט לא השקיעה כמעט 70 מיליארד דולר כדי לגבות ממנה דיבידנדים בעוד חמש שנים. היא רואה בדיוק מה שרואה כל אחד בשוק הבידור: עולם משחקי המחשב הוא התחום הכי מכניס שיש בו כיום. המספרים הם עצומים ומגיעים ברמה עולמית כבר לכ-150 מיליארד דולר – תלוי איזו חברת ניתוח שוק שואלים. תרמה לכך רבות הקורונה, שאילצה את כולנו להישאר בבית. לפי סטטיסטה, כבר ב-2021, בארצות הברית בלבד, הגיע שוק המשחקים להכנסות של כ-86 מיליארד דולר – והיד עוד נטויה, עם צמיחה בלתי פוסקת משנה לשנה, ובקפיצות של אחוזים רבים.

הכסף הגדול שם בחוץ, ואם העסקה תצליח למיקרוסופט היא מהר מאוד תגרוף הכנסות שכנראה יעזרו לה לכסות די מהר את הסכום הלא הגיוני הזה.

ולגבי שערוריית ההטרדות המיניות בחברה הנרכשת – זה לא ממש מטריד את מיקרוסופט. כמו במקרים אחרים, טיפות המים יגלשו מהר מאוד מהמעיל שלה. החברות הדגישו שעד לסיום העסקה כל אחת מהן פועלת בפני עצמה, כך שהפרשה נשארה בלעדית בידיים של אקטיוויז'ן בליזארד והמנכ"ל שלה, בובי קוטיק, שעובדים בחברה ואחרים קראו לו להתפטר עקב הפרשה הזאת – ובצדק. בינתיים קוטיק נשאר, אבל יש מצב גדול שכשהאיחוד יגיע להשלמה, הוא כבר לא יהיה שם, והנושא כבר יהיה מאחוריהם. כך לפחות מקווים במיקרוסופט.

אה… ומישהו עוד בכלל זוכר שטייק טו (Take 2) רכשה את זינגה (Zynga) תמורת 12.7 מיליארד דולר רק לפני משהו כמו עשרה ימים?

פורסם לראשונה בפורטל אנשים ומחשבים
קרדיט תמונה: Pixabay

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *