בקילומטר האחרון: כמה נקודות על 2021 בשוק המעבדים

 כשישבתי לחשוב עם עצמי מהו הדבר הכי מהותי, מנקודת המבט שלי, שאירע ב-2021 בתחום החומרה והשבבים וכל החברה הסמוכים, התברר לי שאל קו הגמר הגיעו שני היבטים שונים, אחד שהתרחש ואחד שלא, אחד ששמים אליו לב יותר כי הוא מושך הרבה רעש, ואחד שנחבא קצת אל הכלים ולא קיבל אולי את הכותרות שמגיע אלו במהלך השנה.

בחרתי בסופו של דבר במה שלא קרה, כי הוא בכל זאת היה משמעותי יותר בהיבט הפיננסי. יש לו גם לא מעט נגיעות במלחמת הסחר בין ארצות הברית והעולם המערבי, אם תרצו, לסין ולכלכלה הדרום מזרח אסייתית בגדול, הקרב שמובל בידי משרד הסחר האמריקאי גם בתקופתו של ג'ו ביידן.

ומה שלא קרה זה שהעסקה בה אנבידיה (NVIDIA) רוכשת את ARM, תמורת סכום של 40 מיליארד דולר אם מישהו שכח, פשוט לא מתממשת. אני לא מבין מדוע NVIDIA ממשיכה להתעקש במקום לפתח טכנולוגיות משל עצמה, או אולי לחפש חברה אחרת שאולי תספק לה משהו חלקי לפחות. אני לא רואה כיצד העסקה הזו יכולה להיסגר טוב מבחינתה של NVIDIA, אחרי שכבר כבר יותר משנה. אחרי כל כך הרבה דחיות ואחרי שכל כך הרבה רגולטורים בעצם מראים לה את האצבע הכי מעניינת בכף היד, אין לי ספק שבסופו של דבר סופטבנק (Softbank), למרות שהייתה שמחה לממש רווח של 8 מיליארד דולר על הרכישה שלה לפני מספר שנים, תחליט שיהא מתייאשת ותהפוך את ARM לחברה ציבורית תוך שמירה על רוב המניות. NVIDIA תוכל קצת 'לנקום' עם רכישה מסיבית של מניות, אבל זה לא יעניק לה את השליטה שהיא כל כך רוצה.

ויש עוד משהו שלא קרה השנה, או שאולי בעצם לא הגיע לסיומו – משבר השבבים. מי שעקב אחר הידיעות השונות בתחום ראה שהדבר היחיד שהחברות יודעות בקשר הזה הוא שהן לא יודעות מתי הוא יסתיים. יש כאלה שמצביעים על המחצית השנייה של 2022, יש כאלה שמכוונים אפילו עוד שנה קדימה, ומה שבטוח הוא שההתפרצות הנוכחית של זן האומיקרון מוכיח שגם אם אין תוכנית היא בסיס לשינויים. היכונו לעליית מחירים. מתי שהוא יצרניות המחשוב יפסיקו לספוג, או שמחירי הרכיבים פשוט יעלו כמו בכל שוק של ביקוש גבוה והיצע נמוך מדי.

ההפתעה לטובה – מדיה-טק

דור חדש של מעבדי מדיה-טק (MediaTek)
האם היא בדרך להיות מלכת המעבדים הטלפוניים החדשה? מדיה-טק (תמונה: אתר MediaTek)

אז מה כן קרה? קודם כל מדיה-טק (MediaTek). אחת ההצהרות המפתיעות של החודשים האחרונים בתחום ייצור המעבדים לשוק הטלפונים, שנע בין הצהרות על ביקושים גאים עד חשש למיתון מוחלט, הייתה שייכת לקוואלקום (Qualcomm) שנחשבת ליצרנית המובילה בתחום. ראשיה הכריזו שבמבט לעתיד הם רואים את החברה יותר כיצרנית מעבדים לשוק המחשבים. הצהרה מאוד מפתיעה על פניו, אבל אז באו עוד דו"ח רבעוני בו התברר שיצרנית המעבדים המובילה כיום לשוק הטלפונים, מבחינת כמויות, היא מדיה-טק הצנועה.

אז נכון שהיא באה מאוד מלמטה, משוק הטלפונים הזולים והזולים עוד יותר, אבל גם קוואלקום הכניסה הרבה מאוד כסף לכיסה ממעבדי סדרת ה-Snapdragon 400 שלה. אבל כעת מדיה-טק לא רק מוכרת בזול. לקראת 2022 היא השיקה מעבד שיכול על פניו להתחרות ראש בראש עם מעבדי הדגל החדשים בשוק, קרי ה-Snapdragon 8 Gen 1 של קוואלקום וגם ה-Exynos 2200 של סמסונג שישמש אותה בדור הבא של מכשירי הדגל שלה.

וקוואלקום גם צריכה להתמודד עם מגמה: לא רק סמסונג (Samsung) מייצרת את המעבדים בשביל עצמה, כמו שגם עשתה וואווי (Huawei) לרוב לפי שנדרסה בידי ארצות הברית, וגם לא כמו אפל (Apple) שמתכננת את מעבדיה באמצע כבר זמן רב. עכשיו נכנסה לתמונה גם גוגל (Google), ויש עוד חברות שמדברות על שליטה מלאה בתכנון המעבדים שלהן. מה יישאר בסוף לקוואלקום? כן היא צריכה להתחיל לחפש דרכים חדשות.

TSMC – הסיבה האמיתית ללחץ של ביידן

ומה שהכי חשוב הוא שמי שמנצחת על הכל, היא TSMC שהפכה לא רק למובילה טכנולוגית, אלא גם ליצרנית של רוב המעבדים לשוק הטלפונים, כשסמסונג מגרדת לה בזנב אבל רוצה הרבה יותר. לא פלא שביידן מוכן להשקיע מיליארדים על מיליארדים כדי לבנות עוד מפעלי ייצור בארצות הברית. עם כל המגפות והמלחמות הכלכליות, חייבים שייצור המעבדים יהיה קרוב לבית. המכונות והבינה המלאכותית הרי הופכות ליותר חשובות מתמיד, ואם אתם לא זוכרים, תלכו לקולנוע או תחפשו בנטפליקס (Netflix).

ועוד דבר חשוב הוא השתנות. מצד אחד רואים הרבה יותר מחשבים ניידים מעניינים שמגיעים לשוק, ואני לא יודע מה יישאר מתערוכת CES הקרובה, אבל הדברים שצריכים להיות מוכרזים שם ממש מעניינים מבחינת תצורות ועיצובים – כשכל חברה רוצה להיות מאוד מיוחד. מצד שני גם מה שבפנים מתחיל להיות הרבה יותר מעניין מתמיד: Pluton מעבד האבטחה של מיקרוסופט (Microsoft) מצד אחד, ומצד שני הדור ה-12 של מעבדי ה-Core של אינטל שמציגה לראשונה יישום של תפיסת הליבות הביצועים וליבות היעילות, עם שילובים כמעט אינסופיים של תצורות שמשלבות ליבות כאלה וכאלה או רק אלה או אלה, ועם הבטחה שהולך להיות מעניין גם במעבדים החדשים שיגיעו לתחום השרתים.

הרבה מאוד מהתהליכים הללו התרכזו בחודשים האחרונים של השנה, כך שיש הרגשה ש-2022 תיפתח בסוג מסוים של באנג שאולי יישלח אותות עד הסוף לשנה מאוד מעניינת.

קרדיט תמונה: Pixabay

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *