סבל השדרוג האנדרואידי

לפני מספר חודשים כתבתי על כך שהאנדרואיד (Android) של גוגל (Google) בעצם מהווה ניצחון גדול למערכת ההפעלה לינוקס (Linux). אנשים שבשום פנים ואופן לא היו מוכנים, גם אם היו מעבירים אותם כנראה עינויי אינקוויזיציה, להתקין באופן יזום לינוקס במחשב האישי שלהם, רכשו ועדיין רוכשים מכשירי טלפון חכמים שמבוססים בעצם על מערכת ההפעלה הזו. ואסור לטעות: אף אחד לא עושה את זה מתוך חוסר מודעות – טוב אני כמובן מתכוון לאותו מגזר בשוק שקורא מאמרים כמו זה, ולא, בלי להעליב אף אחד, את ההדיוטות שלא ממש יודעים אפילו מה מערכת ההפעלה של הטלפון שלהם.

ובכן, כאמור, רוב אלו שרוכשים טלפון חכם מתוך מודעות לכך שמדובר במחשב קטן לכל דבר עם מערכת הפעלה לכל דבר, בהחלט מכניסים את המוטיב הזה לתוך השיקולים שלהם בעת רכישת הטלפון. הם צריכים הרי להכריע בין השיטה/מערכת ההפעלה/דרך של ה-iPhone לזו של האנדרואיד, ורחמא ליצלן – לפחות בינתיים – גם Windows Phone, BlackBerry ועוד כמה שמסתובבות בסביבה ואולי עוד יגיעו (Firefox Mobile OS ואולי שוב MeeGo). ככה, בלי משים, הם צריכים בעצם האם לרכוש טלפון שמבוסס על לינוקס, חלונות או יוניקס, ורבים כמובן בוחרים בלינוקס , תחת שם זה או אחר, ואפילו מתווכחים כמובן כמה זה יותר טוב.

אבל אז מגיע הקטע של השדרוג, כן אתם יודעים, יוצאת גרסה חדשה של מערכת הפעלה ורוצים להתקין אותה במחשב, סליחה בטלפון החכם, ואז מתבררת זוועת העולם שהביא איתו ניצחון הליונוקס, במידה רבה, אבל גם המגוון הגדול של מערכות ההפעלה שקיימות. מספיק לעבור על כותרות האתרים הטכנולוגיים בימים האחרונים לאחר שגוגל הודיעה על שחרור גרסת האנדרואיד הבאה, גרסה 4.1, Jelly Beans. כמעט בכל אתר תמצאו ידיעה עצבנית כזו או אחרת על כך שכבר עכשיו ברור שטלפון כזה או אחר שמבוסס על אנדרואיד, והוא לא ממש ישן, כבר לא יוכל לשדרג לגרסה החדשה, ומצד שני צהלות של שמחה של אותם בעלי טלפונים שיוכלו לבצע את השדרוג בלי בעיה, Over the Air או בכל דרך אחרת.

בעצם אם נזכרים בפיאסקו של השדרוג הבלתי נגמר של ה-S II של סמסונג (Samsung) לגרסה הקודמת של אנדרואיד, גרסה 4 שמכונה Ice Cream Sandwich (פשוט "קסטה"), אפשר בכלל להתפלא שזה גם מחכה עם הגרסה החדשה? חודשים לאחר שבישראל הכריזו על כך שמחר השדרוג יהיה מוכן, עדיין הוא לא בוצע במלואו. ואותו דבר לגבי טלפונים אחרים: גם אלה שקיבלו את אישור היצרניות לשדרוג, ישבו והמתינו עד שזה קרה בפועל זמן רב לאחר מכן, אם בכלל קיבלו אישור. הרבה מאוד שרכשו טלפונים גילו אחרי כמה חודשים שהמכשיר שלהם פשוט מיושן מכדי לקבל שדרוג מערכת הפעלה. אני באופן אישי, שמצויד ב-Galaxy Ace של סמסונג, פשוט לא יכול כבר להתקין כמעט שום דבר בטלפון שלי, ולא רק מערכת הפעלה חדשה…

מי אשם בכך? כולם: פתיחות היתר, היצרניות וגם אתם, כולכם, כל אלו שמבינים ובכל זאת ממשיכים לרדוף אחרי טלפונים חדשים ברגע שמכריזים עליהם. מה הסיבה הרי שיצרניות לא מספקות שדרוגי מערכת הפעלה לטלפונים מסוימים? ברור שכסף. הן רוצות למכור, והן מעדיפות למכור טלפונים חדשים ויקרים במקום להתעסק עם התאמת מערכת ההפעלה לטלפונים ישנים יותר.

הרי בסופו של דבר כל חברה שמפיצה טלפון עם אנדרואיד בעצם מספקת לכם הפצת אנדרואיד משלה – אלא אם היא לא נוגעת בכלל במה שיוצר מהמעבדות של גוגל, בלי שום שינוי בממשק – וזה עוד לפני שספקיות השירות מתערבות והופכות הפצות שונות לעוד הפצות כי הן רוצות לשלב יישומים משלהן. עכשיו, כשיוצאת מערכת הפעלה חדשה, צריכים מנהלי התקנים בדיוק כמו בחלונות, ובדיוק כמו שיש בעיות בתמיכה בכך בלינוקס במחשב PC, כך בדיוק יש בעיה גם בטלפונים, ומכיוון שאנדרואיד כל כך פתוחה לשינויים, הבעיה אף גדולה יותר.

אבל אם השוק היה שוק שבו כל חברה משיקה מספר קטן של טלפונים בשנה, יכול להיות שהן היו מתאמצות יותר לעשות זאת ולא זונחות מראש טלפונים ישנים יותר. אבל אתם רצים ומחליפים טלפון כל כמה חודשים, והקהל "ההדיוט" אפילו עושה זאת בטווחי זמן קצרים יותר, אז למה להתאמץ? קל יותר למכור משהו חדש מלשמור על משהו ישן במצב עבודה תקין ומלא, בעיקר שזה עוזר לשורה הכי חשובה במאזן הרבעוני/שנתי או כל ניתוח שוק אחר: שורת הלמי יש גדול יותר.

דרך אגב, מיקרוסופט התחילה רע מאוד את המסלול הזה בעצמה. ה-Lumia 900, לא מזמן מכשיר דגל של Windows Phone, לא יקבל שדרוג לגרסה 8. הסרקזם כבר נשמע היטב ברחבי הרשת, ואתם יודעים מה, בצדק.

גם אנשי אפל (Apple) יושבים בצד וצוחקים, ובצדק. אבל המערכת שלהם סגורה לחלוטין כך שקל הרבה יותר לתכנן שדרוג שיתמוך בתאימות אחורה, ולהזכיר לכם, גם למערכת גן סגור שכזה יש את החסרונות משלה.

האם משהו ישתנה בקרוב? כנראה שלא. אתם תרכשו, החברות יוציאו, גוגל עוד מעט כמנהגה בטח כבר תשיק את גרסה 5 של אנדרואיד עם הרבה דברים חדשים, או מעט, וכולם ימשיכו להתעצבן על השדרוגים בדרך זו או אחרת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *