איך אינטל איבדה את הבכורה לסמסונג בייצור מעבדים

אם מתעלמים מכל הרעש הסביבתי, ביקום הפרטי של אינטל (Intel), הרבעון השני של 2017 היה רבעון שהיא תשמח מאוד לדבר עליו עם בעלי המניות שלה.

רבעון שני ברציפות שהחברה משפרת את התוצאות העסקיות שלה בצורה כזו או אחרת, והפעם מדובר בהכנסה תפעולית ברמה של 3.8 מיליארד דולר – הגדולה בתולדות החברה, וזאת תוך שמירה על הכנסות של 14.8 מיליארד דולר כמו ברבעון הראשון של 2017, וקפיצה ענקית מבחינת הכנסה נקיה ורווח שולי במונחים של שנה לשנה.

אבל בעולם העסקים אתה לא יכול להתכנס רק בתוך הקונכייה שלך, ובמידה לא מועטה הביצועים של החברה שלך נמדדים גם בהשוואה למה שקורה לחברות האחרות בשוק.

כאן ציפתה לאינטל הפתעה מאוד לא נעימה, במיוחד מבחינה תדמיתית: בראשונה, לאחר 24 שנה, לקראת חתונת הכסף, עברה סמסונג (Samsung) אל המקום הראשון בשוק יצרניות השבבים עם הכנסות של 15.7 מיליארד דולר ורווחים של 7.2 מיליארד דולר – מספרים שאינטל, למרות ההצלחה הרבעונית שלה, הייתה מאוד רוצה לראות גם אצלה.

מפתיע? לא ממש. המכירות של אינטל, בתחום השבבים, מתרכזות כיום בשני שווקים עיקריים: מחשבי PC ושרתים. ואם שוק השרתים שומר על יציבות כלשהי, שוק ה-PC נמצא בירידה קבועה וימשיך לרדת באופן קבוע ואינטל תמכור פחות מעבדים.

הסיבה שההכנסות שלה עולות כעת באופן כללי, היא בזכות שינוי הכיוון שעשתה החברה שמשקיעה רבות גם בפיתוח שבבים לעולם הווירטואלי והרבוד ומתכוננת לכניסה העמוקה לעולם הרכב החכם, בתקווה שזה יגיע מהר, וכמובן בעולם האינטרנט של הדברים.

מחיר היציאה משוק הסלולר

אבל אינטל לא מייצרת שבבים יותר לשוק הטלפונים החכמים. היא יצאה משם. היא לא הצליחה לספק תחרות משמעותית ומצליחה למדיה-טק (MediaTek) שכבר אינה קטנה, קוואלקום (Qualcomm) שנחשבת למלכה האם בשוק הזה בהיבטים של פיתוח וחידושים, וכן, סמסונג שמייצרת מעבדים עבור אפל (Apple) ועבור עצמה – שתי החברות ששולטות ביחד בכ-40% משוק הטלפונים.

גם מבלי לקרוא דו"חות של חברות ניתוח שוק, אני בטוח שכל אחד יודע שהיום מייצרים הרבה יותר טלפונים ממחשבים, ניידים או נייחים, ואינטל לא שם.

רוצים קנה מידה נוסף לגודל? סמסונג רכשה מראש את כל התוצרת הראשונית של מעבדי Snapdragon 835 מקוואלקום עבור מכשירי ה-Galaxy S8 שלה. אבל הטלפונים עם המעבדים הללו מיועדים רק לשוק האמריקני. בכל שאר רחבי העולם מוכרת החברה את ה-S8 עם מעבדים משלה, והכמויות בהתאם: עולם מול ארצות הברית.

עכשיו תכניסו לתמונה גם את כל שאר המכשירים שהחברה מוכרת, סדרות שמכונות בין השאר A ו-J ומיועדות לשווקים פחות נוצצים, ותשוו את זה מול מספר המחשבים שמכרו במקביל.

זה אולי קצת מוזר לשאול מה קרה לחברה שרושמת רווחי שיא ברבעון, אבל קשה מאוד שלא להתעלם מההרגשה שהביצועים של אינטל היו יכולים להיות הרבה יותר טובים אילולא ההתנהלות שלה לאורך השנים האחרונות.

כן, נכון, היא משקיעה בתחום המכוניות החכמות והאוטונומיות והשד יודע מה, אבל זה תחום שיניב פירות אמיתיים עוד זמן רב, כמו גם שוק האינטרנט של הדברים. עם זאת, היא ממש לא לבד שם, ומהרגע הראשון, סמסונג שם וכל יצרנית שבבים אחרים בעולם נמצאות שם, וזה שוק בו לאינטל אין שום יכולות ששמות אותה מעל הערימה.

בשוק המחשבים היא נחשבה לכזו עד שלאחרונה התברר שפתאום AMD חוזרת לתמונה עם מעבדים מרובי ליבות ונימי עבודה ברמה שאין לאינטל להציע, ובמחירים תחרותיים להפליא.

AMD נוהגת פעם בכמה וכמה שנים – הרבה שנים – לתת סטירת לחי לאינטל, וגם הפעם התגובה של אינטל מוכיחה שהיא תפסה אותה אולי לא מוכנה מבחינת המהלך, אבל מבחינה טכנית כן: מהר מאוד היא הגיבה עם מעבדי ה-X9 ומעבדי X7 עם יותר מארבע ליבות.

למה רק עכשיו?

איפה הליבות הללו היו קודם? למה היא לא הציעה אותן לפני כן אם הצליחה לזרוק אותן לשוק כל כך מהר אחרי הפתעת ה-Ryzen של AMD?

לא מעט מסתובבים עם הרגשה שהשדרוגים בין הדורות האחרונות של מעבדי ה-PC של אינטל היו מינוריים מדי, ולכאורה, בכוונה. שהחברה יכלה לספק יותר ליבות, אבל חשבה שאין צורך, ושזה לא מעניין את הציבור. אז מתברר שכן, והתגובה המהירה של אינטל הוכיחה שהיא יכלה – וזה לא כל כך משחק לטובתה מבחינה תדמיתית.

עוד דבר שאולי צריך לקחת בחשבון: אינטל בתחום השבבים נחשבה תמיד לחברה שמובילה את השוק. האם זה כך גם כיום? איפה מעבדי ה-10 ננו-מטר? מה הסיבה שהיא תתחיל למכור אותם באופן מסיבי רק בשנה הבאה?

במסיבת עיתונאים שערכו לאחרונה נציגי קוואלקום בארץ אמר אחד מהם כי "אינטל טוענת שמעבדי ה-10 ננו-מטר שאנחנו מייצרים זה לא מעבדי ה-10 ננו-מטר שלה. טוב, אין לה ברירה מבחינה שיווקית".

תחליטו אתם מי צודק. מה שכמעט ברור הוא שאינטל גם לא תגיע ראשונה לקו הייצור בליטוגרפיה של 7 ננו-מטר, ושוב, מבחינה תדמיתית, זה לא בדיוק קלף מנצח.

ושלא תחשבו שאינטל לא יכולה לשבור ברבעון השלישי של 2017 את השיאים שלה שוב. יש התעוררות מסוימת בתחום ה-PC. אנשים מחליפים קצת יותר מחשבים ישנים, וזה כמובן יכול לעזור לה מאוד. עם זאת, אני לא חושב שמישהו יופתע אם היא כבר לא תחזור אי פעם למעמד יצרנית השבבים המובילה.

 

פורסם לראשונה כטור דעה בפורטל אנשים ומחשבים

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *