עופר גרינברגר

להמשיך להיות חלק מהותי מהמרקם שמאפשר למהפכה הטכנולוגית להתרחש

"תעשיית השבבים עוברת כל כמה שנים גל חזק ומשמעותי שמצמיח אותה. הגל הראשון היה בשנות ה-80 לתוך ה-90 עם כניסת המחשוב הביתי. אחר כך הגיעה מהפכת הניידות והרשתות החברתיות, שהנגישה את הטכנולוגיה לכל אדם כמעט. כעת אנו נמצאים בגל השלישי, שמסתמן כמשמעותי ביותר, מהפכת הבינה המלאכותית. לטעמי, היא תשנה את החיים שלנו באופן כל-כך משמעותי שעוד קשה לתפוס", כך אמר עופר גרינברגר, מנכ"ל אפלייד מטיריאלס (Applied Materials) ישראל, בראיון שנתן לרגל חגיגות 20 השנה של החברה בארץ, ו-50 שנות פעילותה באופן כללי.

החברה עוסקת בפיתוח וייצור של מערכות לבקרת תהליך ייצור שבבים, פעילות המהווה חלק בלתי נפרד מהתשתית העומדת בבסיס כל מוצר טכנולוגי. מספרים שם כי כמעט כל השבבים המיוצרים בעולם עברו בתהליך הייצור דרך אחת המכונות של אפלייד מטיריאלס, המיוצרות בישראל, על פי הערכות החברה, ובסך הכל מדובר בלמעלה משני מיליארד שבבים. המערכות מיוצאות לכל רחבי העולם והן נמצאות כיום ב-18 מדינות שונות בעשרות מפעלים.

"נהוג לומר שדטה זה כמו הנפט של המאה הקודמת, אבל לנפט אין ערך אם הוא רק נמכר בחבית. צריך להשתמש בו כדי להפיק תועלת, וכך בדיוק צריך להתייחס לפוטנציאל כמות הנתונים האדירה שנוצרה עד היום ותיווצר בקצב גדל והולך בהווה ובעתיד. כמובן שהכח של השבבים וההתקדמות של התעשייה הם הכרחיים ביכולת לפתח את תחום הבינה המלאכותית שקיימת כבר זמן מה אך טרם באה לידי ביטוי במלוא עוצמתה", הוא אמר.

האם ניתן לומר שהתעשייה חווה תקופת פריחה?
"אנחנו חווים פריחה שגם וותיקי התעשייה לא צפו. רמת ההשקעה בציוד ומכשור ב-Fabs מתקרבת ל- 45 מיליארד דולרים בשנה, וזוהי באמת פריחה חסרת תקדים. יש הבנה בשוק כיום שיש צורך בשבבים חכמים וחזקים יותר, החל ממכוניות אוטונומיות בהן יש יותר ויותר חיישנים, דרך אמצעי אחסון ומעבדים, ציוד רפואי ועד מכשירים ניידים, ובעצם בכל טכנולוגיה הסובבת אותנו. השבבים משולבים עמוק יותר בחיים שלנו ולכן גם התעשייה שלנו הופכת למורכבת ומאתגרת יותר".

עד כמה הבומים בשוק הטלפונים החכמים, וכמובן האינטרנט של הדברים והבית החכם, השפיעו על התעשייה?
" מקובל כיום לומר שאנחנו הולכים למקום של 'האינטרנט של הכל', Internet of Everything, ועוברים מעולם של 'חכם' לעולם של 'תבונתי', כלומר לא רק יכולת לקבל נתונים אלא בעיקר ללמוד, להפיק תובנות והחלטות באופן עצמאי. למגמות האלו יש השפעה על הביקוש ההולך וגדל לשבבים וגם לכל המערכות הנלוות ולטכנולוגיות שהן חלק בסיסי מהתעשייה, כמו במקרה של אפלייד.

המשימות הבאות

לאור צמיחה עקבית גייסה אפלייד מטיריאלס בשנה החולפת כ-300 עובדים ועובדות חדשים והיא מציינת שיא במספר העובדים בישראל- כ- 1,350 עובדים. מעבר לכך, להערכתה היא מעסיקה עוד אלפי עובדים באופן עקיף ומבצעת רכישות בהיקף של מאות מיליוני שקלים בשנה מספקים ונותני שירות, למעלה ממחציתן בפריפריה. בחברה המקומית מתגאים בכך שבמשך השנים ישראל היוותה מקור לחידושים ולפיתוחים המתקדמים ביותר בתחום תעשיית השבבים, אשר תרמו לצמיחתה של החברה העולמית, הנסחרת כיום בשווי של כ-60 מיליארד דולר.

האם מזעור שבבים היא מטרה עליונה בעיניך?
"מזעור, כלומר השאיפה לארוז יותר יכולות בכל יחידת שטח או נפח, הוא רק אלמנט אחד בתעשייה. בד בבד ישנה חשיבות עולה לצריכת אנרגיה יעילה וזהו מרכיב קריטי. בנוסף, יש מגמה למעבר בשימוש בעיבוד גרפי ופחות בעיבוד טורי. בסופו של דבר כל זה הם אמצעים שיובילו לכך שהשבבים יאפשרו את מימוש הפוטנציאל הכלכלי של השינויים שבפתח ולצורך כך, ובלי לשכוח שגם העלות היא מרכיב קריטי במשוואה".

מה התפקיד של אפלייד מטיריאלס מבחינת תרומה להמשך ההתפתחות בשוק?
"אנחנו מאמינים שאפלייד מטיריאלס מאפשרת את העתיד – השבבים הם הבסיס לכל המהפכות שציינו ולכל הקדמה הטכנולוגית שאנו חווים ונחווה, וכמובן היכולת להוציא לפועל את התכנון. למהפכה הזו יש הרבה שותפים ואפלייד היא חלק מהותי מהמרקם הזה ומהווה חוליה מרכזית ביכולת לאפשר למהפכה הטכנולוגית, על שלל הפיתוחים שלה, להמשיך ולקרות. על פי ההערכות שלנו, למעלה מ- 2 מיליארד שבבים עברו בשנה האחרונה במערכות  של אפלייד שיוצרו כאן בישראל. המערכות מיוצאות לכל רחבי העולם והן נמצאות כיום ב-18 מדינות שונות בעשרות מפעלים".

כיצד הדרישות של השוק שינו את מה שמציעה כיום החברה?
"הרחבנו את היצע המוצרים שלה בשנים האחרונות, זאת תוך הבעת אמון של החברה הגלובלית שהגדילה משמעותית את ההשקעות בישראל. אנו נותנים מענה לצרכים העכשוויים ובמקביל ממשיכים לפתח פתרונות לדור או שניים קדימה. היום חייבים להתחיל הרבה יותר מוקדם לפתח, וגם שיתוף הפעולה עם הלקוח מגיע בשלבים מוקדמים מאוד. מבחינת הלקוחות יש לנו יתרון משמעותי כי אנו החברה היחידה שמספקת גם מערכות לייצור שבבים וגם מערכות בקרת איכות".

להישאר או להימכר, זאת שאלה

השוק הישראלי נחשב יותר לשוק של 'קנה את הסטרטאפ שלי' מאשר שוק יצרני של ממש.
"אפלייד היא חברת ערך ובניגוד לחברות טכנולוגיה רבות הפועלות כאן, הייחודיות שלנו היא שלמרות שהמערכות שלנו עתירות תוכנה ואלגוריתמיקה מתקדמות, ניתן למצוא כאן את כל התורות של המוצרים – שיווק, פיתוח ותפעול. שרשרת הייצור נמצאת ברובה בישראל ומשמעות הדבר היא השתלבות בכל הרבדים של הכלכלה ולא רק בשכבה צרה של פיתוח ותוכנה ואלגוריתמיקה. כדי להבטיח את עתיד ההייטק בישראל, הכיוון של המדינה הוא לתמוך במודלים דומים שיכולים להרחיב את מעגלי ההשתלבות העובדים וגם לספק ערך מוסף משמעותי לתעשייה המקומית. מעבר להעסקה ישירה, אנו מעסיקים עוד אלפי עובדים באופן עקיף ומבצעים רכישות בהיקף של מאות רבות של מיליוני שקלים בשנה מספקים ונותני שירות, למעלה ממחציתן בפריפריה. אנו גאים מאוד על כך שספקים מקומיים שעובדים עמנו, ומחויבים לעבודה בסטנדרטים הגבוהים ביותר המאפיינים את תעשיית השבבים, מאמצים כלים ויכולות שמאפשרים להם לעבוד במגוון תעשיות מתקדמות ותורמים לצמיחתם".

הביקוש למהנדסים וכשרונות בשוק הזה נמצא בעלייה בישראל. כיצד מתמודדים עם התחרות בתחום?
"אנחנו חברה שנטועה עמוק מאוד בשורשי ההי-טק הישראלי. התחלנו לפני 20 שנה עם 400 עובדים בחברות שרכשנו וכיום אנו מעסיקים מספר שיא של 1,350 עובדים, מתוכם גייסנו בשנה החולפת כ- 300 עובדים ועובדות חדשים. אני חושב שאפלייד היא ארגון ייחודי בענף ההיי-טק בשל מגוון התחומים הרחב מאוד שאנו מציעים. האתגר הטכנולוגי העצום מצד אחד והיכולת להתפתח בתוך החברה במגוון מקצועות, התמחויות ותפקידים הם יתרון משמעותי שאין בכל מקום. אנו זוקפים לזכות זאת את נאמנות העובדים הגבוהה ומשתדלים להעביר את המסר בצורה הטובה ביותר גם למועמדים חדשים".

פורסם במקור, בגרסה מקוצרת, בפורטל ה-IT של אנשים ומחשבים

קרדיט תמונה: גל פרידמן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *