לוגו של מערכת ההפעלה אובונטו על רקע סגול

מחשבות שבועיות בקשר לאובונטו, כך סתם באמצע החיים

1

היה לי מזל השבוע עם אובונטו (Ubuntu). היא שימשה אותי ככדור הרגעה מוצלח מאוד. האמת, אני חייב להתוודות" בדרך כלל היא כלל יושבת לה בצד במחיצה משלה ולא ממש נמצאת בשימוש. אני מאלה שלא מכבים את המחשב, כך שמה שיש לי על המסך בדרך כלל זה XP עם חלונות של Writer, כרום, פיירפוקס וזהו פחות או יותר… אה וכמובן וורד ותוכנת דואר. הכל בסדר עד שמשהו לא בסדר, וזה קרה לי השבוע.

שמתי לב יום אחד שקצב החיבור שלי לאינטרנט הולך ויורד מדקה לדקה. עברה בערך שעה מאותו רגע וזהו, פקקט. לא עובד יותר. מה עושים? קודם כל מכבים את המודם, מדליקים מחדש ו… כלום. פקקט. השלב הבא, מה לעשות, לאתחל. אז מאתחלים, וחוזרים, ואז חושכות עיני: מרזולוציה של 1,680×1,050 חזרנו לימי ה-VGA וגרוע יותר: 640×480 עם עומק צבע של 4 ביט. אימה וחלחלה. כל ניסיון להחזיר את הרזולוציה לאיכותה הרגילה עולה בתוהה. הכל בסדר, אבל אין עדכון. ואין אינטרנט, ואין דרייבר, וההיסטריה מתחילה כמו אצל כל סנדלר שנקרעת לו הנעל.

הרי בדיוק לפני יומיים שמעתי את המחשב משמיע כל מיני רעשים, אז זה בטח המאוורר של הכרטיס מסך שניסה לספר לי שהוא בדרך למות ואני בכלל לא שמתי לב. ומה אני אעשה עכשיו. מאיפה אני אביא כרטיס מסך. ולעזאזל המחשב הזה, וכל האינטרנט הזה. אם הוא לא היה מפסיק לעבוד אז הכל היה בסדר. ורגע, אולי אם אני אעשה אתחול נוסף הכל יסתדר כך סתם פתאום, אבל אולי נטפל קודם באינטרנט, ואולי…

מכאן לשם בעיטה עצבנית קצת אתחלה את המחשב מחדש ואז נזכרתי שיש גם אובונטו במחשב. נתתי לה לעלות, המסך היה נפלא ומרהיב כמו תמיד, וזה הוכיח לי שכרטיס המסך בסדר גמור מבחינה פיזית, האינטרנט אמנם לא עובד, אבל בכחמה שקשור לתצוגה זה רק עניין של מנהל התקן וזה כבר יסתדר.

אחרי 20 דקות על הקו הגעתי לתומך של בזק שסיפר לי שהמנוי שלי פשוט נתקע, נחנק והוא שיחרר אותו, ואני מחובר מולם, והוא דווקא היה בסדר עד שהוא ניסה לשכנע אותי שיש בעיה במחשב שלי ובגלל זה אני בכל זאת לא מצליח לגלוש, והוא גם ניסה למכור לי איזשהו שירות שלא ממש הבנתי מה אני צריך אותו, ואז פתאום הכל השתחרר ובמשך כמה שעות גלשתי במהירות שלא זכורה לי בתקופה האחרונה (יש לציין שגם אמרתי במהלך השיחה עם התומך שאני יודע שמדי פעם לא ממש מספקים לי את רוחב הפס המובטח כי אין להם מספיק רוחב לספק את כולם). הורדת מנהל התקן חדש עברה בסדר, ההתקנה בסדר, חלונות עשתה לעצמה אתחול מחדש פעם אחת (אוף….) ואז הכל פתאום הסתדר.

אבל לרגע לא ממש חששתי יותר אחרי שקיבלתי את מנת האופיום הקטנה. במקרה הכי גרוע חיכה לי מזרן נוח למדי במקרה וההיסטריה הייתה מתבררת כרלבנטית באמת. עוד לא שמעתי שאף אחד מת משימוש מוגבר באובונטו.

——

2

הנה משהו שרציתי לכתוב עליו כבר לפני יותר משבועיים, אבל מסיבות שכבר הזכרתי בעבר הלא רחוק, לא הצלחתי להגיע לזה. כשקראתי את הידיעה הראשונה שהתפרסמה על כך שמרק שאטלוורת' יורד מכס המנכ"ל של Canonical, ומעביר את התפקיד לידיים של ג'יין סילבר מנהלת התפעול הראשי, רצתי לבלוג האישי שלו כדי לבדוק מה קורה. לא מכיר את הגברת למרות שהיא נמצאת שם מהיום הראשון שהחברה הזו הוקמה ובעצם אפשר לומר מימי אובונטו הראשונים. רציתי להבין מה קרה לבן אדם. באיזשהו מקום חששתי שאולי מדובר פה בניצני ויתור ראשונים.

אני יודע שיש מי שקורה את השורות האלה ומצקצק בלשונו וחושב שאני צבוע. הרי רק לפני פסקה הודיתי שאני איש חלונות, ואני אכן איש כזה. אבל זה לא אומר שאני לא רוצה שתהיה תחרות. אני כנראה בחיים לא הייתי מתקרב ללינוקס ללא אובונטו, וכנראה הייתי ממשיך לפחד מהמילה הזו אולי לעד עד שפשוט הבנתי שאובונטו בהחלט מנסה לעשות רבות כדי להקל על משתמש לינוקס מתחיל (ועוד מעט נגיע לזה). אז התקנתי ומדי פעם אני ניגש, מתנסה ובודק את עצמי ואת יכולותי. וחוץ מזה, אני חושב שלמרות שבסופו של דבר שלמרות שאובונטו לא הצליחה לערער את מעמדה של חלונות מבחינת אחוזי שימוש ועד כדי פריצת דרך אמיתית למעמד של מערכת הפעלה אלטרנטיבית אמיתית, היא בהחלט גרמה לכמה תזוזות תחת ברדמונד בימי הויסטה.

אז כן, פחדתי ואני עדיין חושש ששאטלוורת' יאבד את החשק פתאום ואת הסבלנות. אז נכון שהוא כתב ב-17 לדצמבר כי:

"החל ממרץ בשנה הבאה [2010] אני אמקד את האנרגיה של בקנוניסל בתכנון מוצר, שותפויות ולקוחות. אלה הם התחומים בהם אני הכי נהנה וכן התחומים בהם אוכל בדרך הטובה ביותר לעצב את ההשפעה שיש לנו על שוק הקוד הפתוח והטכנולוגיה".

אבל זה עדיין לא ממש מספק אותי. זו בהחלט יכולה להיראות נסיגה אל מאחורי הקלעים. אני לא מאמין שמשהו בגדול יקרה לפרויקט אובונטו, כי בכל זאת מדובר בהפצה הגדולה ביותר בתחום הלינוקס, אבל אני מקווה מאוד שהתשוקה שתמיד הייתה שם תישאר. אני מקווה שאני טועה בסימנים ובפירוש שלי, ושהוא באמת רוצה לתת דחיפה מאחור ובגלל זה הוא לא רוצה יותר להתעסק במספרים.

——

3

האם מישהו קרא פעם מדריך ללינוקס מסודר ומאורגן בספר? ובכן אחת הסיבות שלדעתי גרמו קהל המשתמשים הממוצע להתרחק מלינוקס בכלל הוא חוסר במדריכים מסודרים של יוצרי ההפצות של לינוקס. יש אמנם ספרים חיצוניים, אבל זה לא אותו דבר. כמובן שזה המצב בגלל שרוב הפצות הלינוקס מתבססות על עבודה התנדבותית די רבה, ולמי יש זמן לכתוב מדריך מסודר ומאורגן, ואותן הפצות שנכתבות על ידי חברות מסחריות לא זוכות למדריכים כאלה כי את הכסף הן עושות מהדרכה, לימוד ותמיכה בתחום העסקי של הלינוקס, ולכן אפילו אם יש הפצה צרכנית, אז נו, יש קבצי עזרה, תסתדרו.

אבל לא עוד. בהפצה הקרובה של אובונטו זה הולך להשתנות, ובגדול. קבלו ממני מכאן מחיאות כפיים גדולות לפרויקט המדריך למשתמש של אובונטו שגרסתו הסופית תושק ב-29 באפריל (2010 כמובן) יחד עם אובונטו 10.04. יש אפילו אתר מיוחד למי שרוצה לעקוב אחרי הפרויקט שאמור לספק בשפה נוחה וקלה קרש קפיצה פנימה לכל מי שאף פעם לא נגע בלינוקס ואפילו חושש ממנו (ראו נושא לעיל).

המדריך יופץ אמנם רק באנגלית, אבל הנה אני אומר את זה: אם יהיה גוף שמוכן להשקיע, אני מוכן לתרגם אותו לעברית במחצית מעלות העבודה הרגילה שלי, בלי לדרוש כל זכויות מעבר להזכרת שם המתרגם. והאמת? אני מקווה מאוד שלא יהיה צורך בכלל באדם כמוני שבכל זאת זקוק לפרנסה, אלא יימצא מישהו שיהיה לו זמן לעשות את זה בחינם. כך או כך, מדובר לדעתי במעשה חכם עד מאוד שיכול להועיל לאובונטו בפרט ולתחום הלינוקס בכלל.

5 תגובות

  1. אני גם לא יודע מי קרא אי פעם מדריך להתקנת וינדוס (לא ספר חיצוני). בכלל בשביל ה-150 $ דולר שהם מקבלים התיעוד הוא די סימלי.

    הלוואי שלוינדוס תהיה תמיכה בפורומים כמו שיש ללינוקס.

  2. לגבי הפורומים, אני לא יודע אז קשה לי לענות. אבל הנקודה היא שההתקנה של חלונות היא קלילה בדרך כלל בלי לחשוב בכלל, ואילו עד לאובונטו רוב התקנות הלינוקס היו קצת מרתיעות (רובן הרבה יותר ידידותיות כיום), ומכיוון שכך ספר שכזה מאוד מאוד מבורך לדעתי. תמיד כמובן יישאר מקום לפורומים. אני בטוח שכמה שהמדריך יהיה טוב הוא לא יענה לתשובה כמו מה קורה אם מורידים קובץ בינארי והוא לא עובד למרות שכתוב באתר ההורדה שאין בעיה.

  3. בשבילך אני מקווה שאתה לא מאמין במה שכתבת.
    קיבלת מחשב וניסת להתקין עליו XP, לאחר שאתה גומר את התהליך הארוך מתברר לך שכרטיס המסך לא מזוהה והרזולציה במסך שלך היא במקרה הטוב 800X600. לך חפש את הדריבר ברשת, אבל זה עדיין לא נגמר תאר לך שגם כרטיס הרשת לא מזוהה נסה עכשיו למצוא את הדריבר הנכון (רמז אין לך אינטרנט במחשב מכיוון שאין כרטיס רשת).

    שלא לדבר על נושא העברית. על מנת להתקין את העברית צריך להכנס באחד התפריטים בזמן ההתקנה לחפש את כל הקידודים ולסמן אותם אחרת תמיד יתפלק איזשהו שם קובץ שיראה גיבריש ולא עברית.

    למתקדמים שביינו נא להודיע האם בכלל ניתן להגדיר באותו מחשב שני משתמשים לאחד שפת מנשק בעברית ולשני באנגלית.

    במידה שאין לך את גירסת WINDOWS 7 אולטימיט הדבר פשוט בלתי אפשרי (למיטב ידיעתי בויסטה וב-XP הדבר אינו אפשרי כלל).
    כל הפעולות הללו די טרוויאליות בלינוקס.

    נ.ב.: לא ברור לי מדוע אתה מדבר על להוריד בינראים בלינוקס, יש מנהל חבילות אשר מוריד את התוכנה כולל כל התלויות שלה מבלי לחפש את התוכנה באינטרנט תשאיר זאת למשתמשי וינדוס (וכמובן גם לחפש קראק לתוכנה).
    :mrgreen:

  4. דב: מצד אחד בכל זאת אתה מדבר על XP שהיא כבר שתי מערכות הפעלה אחורה
    מצד שני, חייב לשתף מצב הזוי שנתקלתי בו: מחשב עם XP שעבר כבר אקטיבציה, ומסיבות כאלה ואחרות נדרש להתקנה מחודשת. מערכת ההפעלה נתקעת במסך הכניסה ודורשת אקטיבציה טלפונית כאן ועכשיו אחרת אין חלונות! זה פאקינג כבר הותקן! כבר הכנסנו את הקוד החוקי! מטורף לגמרי.

  5. ריחמתי עליו ולא דיברתי על הויסטה, שבה גם דברים שעבדו ב-XP לא עבדו אצלה.
    מה לעשות שמחזור השיחרוטרים של לינוקס הוא בין מספר חודשים בעוד שוינדוס מדובר במספר שנים (רק בגלל הפשלה של הויסטה עברו רק שלוש שנים בין השחרורים.
    בכל מקרה גם צביקה מדבר על XP, כנראה הוא לא שדד בנק ואין לו כסף לרכוש שדרוג לוינדוס 7.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *