למה Ubuntu כנראה אף פעם כבר לא תהיה מיינסטרים

תומר כהן, האיש והמעשה, מאנשי הקוד הפתוח הבולטים בארץ, האיש שקוד פתוח – ובעיקר זה של שועל האש – הוא בנשמת אפו, החליט קצת לפרגן, אבל רק כמו שהוא יודע, למיקרוסופט (Microsoft) לרגל השקת Windows 7. הפוסט כולל כנושא שני תלונה מאוד מוצדקת נגד ההתנהלות של מיקרוסופט בנוגע לכנס ענק שהיא מקיימת ביום שלישי הקרוב. אבל זה לא העניין. תרשו לי להביא ציטוט מאותו פוסט שהוביל אותי לנושא לעיל, ושמרתי אפילו על הקישורים שלו לאתר הטוקבקים של המדינה:

"אגב מיקרוסופט, בשבוע שעבר נערכה מסיבת שחרור של ווינדוס. אותנו כמובן הם לא הזמינו לחגיגה, כי הם מעדיפים לחגוג עם הבכירים מבין כתבי המחשבים ואנשים אחרים שלא יתנו משוב שלילי על צורת עבודתם. מיקרוסופט דואגים לפנק את אותם האנשים בעותקים מלאים של מוצריהם ומתנות אחרות ורק כדי שהם יכתבו עליהם דברים טובים ועל לינוקס (Linux) דברים שליליים, וזו הסיבה העיקרית לכמות העצומה של כתבות בעד מיקרוסופט באמצעי התקשורת, בעוד שחרור הגרסה החדשה של Ubuntu הוזכר בעיתונות בידיעה קטנה, ובמקרים מסוימים נראה כי כותב המאמר החליט מראש שתוכנו יהיה שלילי עוד לפני שהוא בכלל בדק את המערכת".

אני לא מתווכח עם הטענות שלו, אבל אני גם לא מבין חלק מהן: על מה יוצא קצפו, על העיתונאים או על מכונת היחצ"נות של מיקרוסופט שעבדה כמו שצריך? אני כבר התייחסתי לכך בפוסט קודם שלי. מיקרוסופט בהשקה הזו של Windows 7 עבדה כמו שצריך, וכן, הציפה עיתונאים ובלוגים בחומרים ובגרסאות RTM, וכן הם כתבו על זה הרבה ואפילו בהתלהבות, כי מה לעשות, חלונות 7 עובדת טוב.

אבל זה לא רק עיתונאים ובלוגרים בכירים. 8 מליון אנשים פחות או יותר הורידו את גרסת ה-RC של Windows 7. זה מספר מדהים, מה לעשות, וכבר בגרסת ה-RC היא עבדה טוב. אז מה לעשות, לא לכתוב שהיא עובדת טוב? ודרך אגב, לא רק מיקרוסופט מחלקת 'מתנות'. כל מי שרוצה שיכתבו על התוכנה שלו מחלק אותה 'במתנה' לצורך הבדיקה ולא משנה אם מדובר בתוכנת אנטי וירוס או במערכת הפעלה לצורך העניין. זו עובדה. מצד שני, אף אחד לא פנה אלי ממיקרוסופט וביקש שאני אכתוב רע על לינוקס. זה לא יעזור להם בכל מקרה, לא אצלי, ואם איזשהו עיתונאי כתב על Ubuntu שהיא אינה טובה בגלל שהוא קיבל מתנה מיוחדת ממיקרוסופט, שיערב לו. כל אחד עם האמת שלו.

מכל התגובות, הצפויות ברובן, אחת משכה את עיני. אלעד כתב: "האם אני מבין נכון שאתה מצפה לכיסוי תקשורתי זהה למערכת הפעלה שבשימוש של פחות מ-2% מהאוכלוסיה? אולי הכיסוי היה בסדר גודל זהה לנתח השוק?"

מה לעשות. הוא צודק. לא משנה איך זה הגיע למצב הזה, לינוקס בשוק הצרכני לא מתרומם. נקודה, ו-2%, אם אני לא טועה, זה אפילו פחות. עם כל הכעס והתסכול, ועם כל התיעוב שמרגישים רוב אנשי הלינוקס, או Ubuntu לצורך העניין כמובילת הדרך, למערכת ההפעלה של מיקרוסופט, זה גם יישאר כך. Ubuntu אף פעם לא תהפוך למיינסטרים. הייתה לה הזדמנות, ואנשים במקום לפנות אליה, העדיפו לפנות לפתרון חלונות אחר, ישן.

עם כל הטענות של תומר, הוא שוכח שבתקופת ה-Vista הרבה מאוד מאותם עיתונאים ובלוגרים שמהללים את Windows 7, נכנסו חזק מאוד במיקרוסופט ובמערכת ההפעלה שלה. ויותר מכך, הרבה מאוד מאותם אנשים פנו בפעם הראשונה שלהם להביט על Ubuntu. אני כמעט ולא שמעתי על Ubuntu לפני גרסה 8.04, והיא בכלל לא משכה אותי להתנסות, על 9.04 קראתי כבר בכל מקום כמעט, ובדרך כלל הרבה מאוד מילים טובות, ובטח לא שליליות. זו הסיבה שהחלטתי להתנסות בעצמי.

אבל למרות זאת, זה לא קרה. Ubuntu לא התרוממה, ובטח לא לגבהים שקיוו האנשים שכל כך אוהבים אותה. עכשיו, אחרי ש-Windows 7 כבר בשוק, הדלת הזו נסגרה ואני לא בטוח שתפתח דלת נוספת: התאוריה שלי טוענת שחברות בסדר גודל של מיקרוסופט יודעות להתאושש וללמוד ממקרי אסון יותר טוב אפילו מחברות קטנות. מיקרוסופט כבר פישלה בגדול עם Vista בפעם השנייה עם ויסטה (Windows ME, מישהו זוכר בכלל?) ואני לא מאמין שזה יקרה לה שוב כל כך מהר. המדד של מערכת הפעלה הוא הוא כמה אנשים באמת משתמשים בה ולא כמה אנשים מזלזלים ומקללים בטוקבקים כלי מי שמעז לומר מילה טובה על מיקרוסופט.

למרות שאני אוהב לשחק עם Ubuntu, ואני כן חושב שהיא מתאימה במגבלות מסוימות לשימוש יום יומי, אני חוזר ל-Windows 7 שלי או ל-XP לפחות. זה לא רק בגלל שאני משחק משחקים. הסיבה העיקרית שלי אחרת לחלוטין, הרבה יותר נוגעת לשימושיות שוטפת: אני לא חושב שכדי להתקין תוכנה חדשה אני צריך להיות גאון. אני רוצה להתקין וזהו. לא רוצה לשמוע את המילה תלויות, לא רוצה לפתוח חלון ולכתוב פקודה. רוצה לעשות לחיצה כפולה ושזה יגיד לי שזה סיים את ההתקנה. נכון, הרבה מאוד תוכנות של Ubuntu כבר מתנהגות כך, אבל הרבה מאוד לא, וזה לא קשור לשאלה אם מדובר בתוכנה טובה או לא.

דרך אגב, אני מקווה שאני אתבדה. אני ממש לא אצטער אם Ubuntu תטפס ל-5% מהשוק ואפילו יותר, זה רק יגביר את התחרות משני הצדדים וזה לטובת המשתמש בסופו של דבר.

7 תגובות

  1. צביקה בגדול זו מערכת הפעלה נפלאה, אבל… מיקרוסופט נוהגת להשמיץ את המתחרים ולפרסם "עובדות" שיקריות, בעיקר אתה פוגש את זה בהשוואות של IE מול השועל אבל לא רק שם. השאלה היא אם החברה כל כך מוצלחת והמוצרים גם, למה לנקוט בגישה כזו? מה כל כך מפחיד בזה שיש גם אלטרנטיבות? מה שקרה לתומר עם ההזמנות זו שגרה אצלם ואת השאר רי כבר קראת.

  2. אין לי שום כוונה להכנס לוויכוח אובונטו כן/לא מוכנה. מה שכן, ההצעה של כיסוי בהתאם לגודל נתח השוק היא מהאוויליות שקראתי. לפי זה, אף אחד לא צריך לכתוב מילה על אפל, רוב הכתבות צריכות להיות על אקספלורר, ואף אחד לא צריך להתחיל חשוב אפילו על לכתוב על ישראל. כי היא מה-זה קטנה…

  3. רוב התוכנות שמשתמש ממוצע (ואפילו יותר מממוצע) צריך, נמצאות במאגרים. התקנת תוכנה מהמאגרים מתבצעת באופן אוטומטי – מותקנים כל הרכיבים התלויים, והתהליך פשוט יותר מהתקנת תוכנות בחלונות – שם חוץ מהשאלות שתישאל במהלך ההתקנה, צריך לדאוג לכל רכיב בנפרד.
    לגבי תוכנות שלא נמצאות במאגרים – יש הרבה שעובדות מהקופסא ללא התקנה.
    אני משתמש ממוצע ועובד עם אובונטו. הפעם היחידה שהייתי צריך להתעסק עם פקודות היתה בהתקנת דרייבר של NVIDIA, וגם זה לא היה מסובך. רק להקליד את הפקודה שמפעילה את תוכנית ההתקנה, וללחוץ NEXT.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *