סיפורו של מעבד: הפרויקט שמאחורי Raptor Lake

במהלך השבוע, תוך שהיא מנצלת את הבמה של תערוכת CES 2023, וזו לא הפעם הראשונה בה היא מנצלת את הבמה הזו, הציגה אינטל (Intel) עשרות מעבדים חדשים במשפחת מעבדי ה-Raptor Lake, מעבדי ה-Core מהדור ה-13 שלה. זה כמובן היה המשך מתבקש לאירוע הגדול שערכה החברה לפני חודשים ספורים בהם השיקה את מעבדי ה-Raptor Lake בפועל, בישראל. אך כמו בדור ה-12, Alder Lake, המיקוד של אינטל בתחילת הדרך היה במעבדים השולחניים שמיועדים בעיקר לגיימרים.

ההשקה הנוכחית התרכזה במעבדים למחשבים הניידים, שהם למעשה עיקר המכירות של מחשבים כיום בשוק הגלובלי, אבל לצידם הושקו גם לא מעט מעבדי Raptor Lake נוספים למחשבים נייחים, אלו שמיועדים יותר לשימוש במיינסטרים של המחשבים. עוד לפני סוף השנה צפוי כמובן לפחות ריענון אחד נוסף של הדור ה-13 החדש, והפרויקט הנוכחי יסתיים כנראה שתגיע ההכרזה הרשמית על הדור ה-14 של מעבדי ה-Core.

למנהל הפרויקט של דור ה-Raptor Lake קוראים עמית נאור. הוא אחד מהמנהלים ב-C2DG של אינטל, או Client and Core Development Group, כלומר הקבוצה שאחראית לפיתוח הליבות לשוק הצרכני בתרגום חופשי. זהו הצד הישראלי של הארגון, שמקושר לכל האתרים בארץ שעסקו בפיתוח הדור ה-13 כשיש גם צוות בבאנגלור, הודו. הקבוצה הישראלית התמקדה בפיתוח הליבות הגדולות של המעבדים החדשים, ובמקביל יש גוף דומה באורגון, ארצות הברית, שהיה אחראי לליבות הקטנות, וגם הוא נוטל בתורו את ההובלה בפרויקטי הפיתוח של המעבדים של החברה.

"לכל דור של מעבד יש מנהל פיתוח, במקרה של Raptor Lake זה אני, ויש הרבה מאוד קבוצות באינטל שמספקות עבודה לטובת הפרויקט הזה. מנהל הפיתוח אחראי לעשות את האינטרגציה של הכל. הוא אחראי משלב ההגדרה של המעבדים יחד אם אנשי היחידה העסקית שלנו בקבוצת מחשוב הלקוחות שמגדירה ואז גם מוכרת את המעבדים שלנו, ועד שאני מוסר בסופו של דבר את הסיליקון הראשון לארגוני הפוסט סיליקון באינטל. כל האחריות הגלובלית על הפיתוח היא על הכתפיים של מנהל הפרויקט", מספר נאור.

מעבדי ה-Raptor Lake פותחו מהר יותר (תמונה: יח"צ)
מעבדי ה-Raptor Lake פותחו מהר יותר (תמונה: יח"צ)

תהליך פיתוח מקוצר

אחד הדברים עליהם חזרו אנשי אינטל שוב ושוב במהלך אירוע ההשקה שנמתח בין תל אביב, חיפה, פתח תקווה וקריית גת, היה שהפיתוח של Raptor Lake היה קצר מהרגיל. "קודם כל העובדה שהפיתוח היה קצר יותר נולדה מאילוץ. המוצר הזה לא היה על מפת הדרכים עד נקודה מסוימת בה הבנו שאנחנו צריכים להכניס עוד מוצר שנה אחרי ה-12, כדי לספק מוצר תחרותי שיענה על הצרכים והדרישות של הלקוחות", מאשר נאור.

זה סוג של טיק טוק של פעם?
"לא בדיוק טיק טוק, אנחנו כבר לא ממש מדברים במונחים האלה. באופן עקרוני אנחנו משתדלים בכל שנה לספק משפחה חדשה של מעבדים שמציגה שיפור משמעותי בכל מיני וקטורים לעומת הדור הקודם, אז הוספנו אותו למפת הדרכים, כשאנחנו מחפשים מה הם הדברים המשמעותיים שאנחנו רוצים לשפר לעומת Alder Lake. בגדול מה שקיבלנו מקבוצת הקליינט כדברים העיקריים להתמקד בהם זה להוביל במשחקיות מול התחרות, לתת חוויה פרודוקטיבית טובה יותר למשתמש, כלומר תוכנות יצירת תוכן כבדות עבור אנשים שיוצרים תוכן באמצעות המחשב, ומצד שני גם לעבודה היום יומית".

ומה מעל הכל?
"למעשה המדד הכי חשוב שבו אנחנו תמיד רוצים להוביל הוא הביצועים של ליבה יחידה, מה הם הביצועים שיכול המעבד לספק שהוא רץ במהירות מרבית בנים יחיד של עבודה".

ואיך זה הוביל לקיצור?
"מה שראינו למעשה הוא שניתן ונכון הרוויח עוד הרבה מהתהליך הנוכחי, מ-Intel 7, ולא רק שניתן להרוויח אלא שניתן עוד לשפר אותו וזה מה שעשינו בדור של Raptor Lake. המעבר לתהליך הבא ייקרה רק בדור שאחרי, אבל גם בתוך התהליך הנוכחי אפשר לשפר אותו הרבה יותר, והיכולת הזו היא אחד הדברים שתרמו להגעה לתדר הגבוה משמעותית בדור הנוכחי. מעבר לכך גם היה ניתן ונכון לנצל את הארכיטקטורה הנוכחית, של המערכת על שבב עם ליבות יעילות וליבות ביצועים, וכל מה שעשינו ב-Alder Lake".

לא היה שינוי בכלל?
אמנם היה שינוי מליבת מעבד שמכונה Golden Cove לליבה בשם Raptor Cove, אבל זה לא שינוי מהותי בליבה עצמה. בחרנו בקפידה את המקומות לשפר כדי להמשיך להשתמש בארכיטקטורה הזו ובהצלחה שהיה לנו בדור ה-12 וכן להציג שיפור לפי ההנחיות של היחידה עסקית והעובדה שהצלחנו לקצר את לוחות הזמנים נובעת במידה רבה מזה, כי למעשה לא עשינו מהפכה שלמה שוב לכל הארכיטקטורה ולכן יכולנו לקצר את לוחות הזמנים גם בזמני הפיתוח, גם מבחינת היציבות של התהליך, וגם מבחינת הזמן שלקח מהרגע שהגיע הסיליקון הראשון לוולידציה – ועד המוכנות לייצור המוני ולהשקה. למשל גם לא היה שינוי בשבב הגרפי הפעם".

נאור עם מחשב נייד שכבר כתוב עליו Raptor Lake
נאור עם מחשב נייד שכבר כתוב עליו Raptor Lake (צילום: עצמי)

האתגרים של Raptor Lake

אחד הדברים המעניינים בפיתוח של מעבדי ה-Core מהדור ה-13 של אינטל היה שהוא בוצע בעיקר במהלך השנתיים הראשונות של מגיפת הקורונה שלוו בעיקר בהיסטריה גדולה, כשאף אחד לא ממש יודע איך להסתדר איתה. "זה היה אתגר גדול כי חלק מהארגון כאמור נמצא בהודו. למרות שאנחנו יודעים לעבוד מרחוק, אנחנו בדרך כלל גם נפגשים הרבה ונוסעים הלוך וחזור כדי לבצע סקירות מצב וכל זה לא היה בזמן הפיתוח של ה-Raptor Lake, כי פשוט אף אחד לא נסע לשום מקום, וזה היה אתגר איך לעשות את זה", הוא נזכר.

אז איך עשיתם את ההפעלה הראשונה הראשון?
"אכן גם כשהסיליקון הראשון הגיע זה עדיין היה בתקופת הקורונה וההפעלה הראשונה של הסיליקון נעשתה בלית ברירה בסוג של עבודה מרחוק – הציבו אותו בתוך התושבת שלו במעבדה, וכל ההפעלה בוצעה מרחוק ביחד מכל מיני מקומות בעולם מרחוק. בדרך כלל מה שעושים כשמגיע סיליקון חדש כל האנשים הרלבנטיים מתקבצים במעבדה אחת ועשים את כל מה שצריך ביחד מאותו מקום".

אבל האתגר הגדול יותר הוא התחרות שיש לכם כיום בשוק מצד AMD ואפל (Apple). זה לא היה פעם. איך מתמודדים עם זה, גם ברמה האישית?
"ברמה האישית אני חושב שכל אחד לוקח את זה בצורה אחרת. היינו אכן רגילים למצב בו העולם הוא למעשה אינטל ולא הייתה ממש תחרות ומה שעשינו עשינו טוב, זה לא סוד שלאינטל היו קשיים ואתגרים בשנים האחרונות, בעיקר בכל מה שקשור לתהליך הייצור, וזה אפשר לתחרות להיכנס חזק יותר לשוק ולקחת חלק מהנתח שלנו. זה נתונים קיימים. יש אנשים שמתקשים עם הדבר הזה, אבל אני באופן אישי, וזה מה שאני מנסה להעביר לאנשים שעובדים עימי, רואה בזה אתגר. זה פחות חוכמה להיות מלך הגבעה כשאין אף אחד באזור ויותר מעניין שבאמת יש לך תחרות ואתה באמת צריך להילחם ולהבין שאתה באמת צריך להפיק מעצמך את הטוב ביותר ולהביא למעבדים חדשנות ולצאת מגדרך כדי לנצח בתחרות. אני רואה את התחרות כדבר חיובי וזה מחדד אותנו ומביא אותנו למקומות יותר טובים".

יש עוד שינוי וזה שחזרנו לדבר על ביצועים נטו מיקום על וואטים.
"אני לא חושב שלא מדברים על וואטים. אני חושב כמובן הוואטים הרבה יותר מעניינים שאנחנו הולכים למוצרים שהם מובייל, לזמן עבודה. מכיוון שדור 13 הוא לא מהפכה, אז מה שניסינו לפחות לעשות זה לתת משמעותית יותר ביצועים תחת אותה מעטפת הספק. ההישג הזה שהוא אתה מצליח להכניס תחת אותה מעטפת עוד 8 ליבות, וזה הרבה יותר ביצועים, באזור ה-40% וזה הישג עצום".

זה פעם ראשונה שאתה מנהל פרויקט?
"של התחום הזה כן. היה מעניין מאוד, הרבה אתגרים, קבוצה לא קטנה של אנשים אבל אני אוהב לעבוד אעם אנשים כי אחרת לא הייתי מנהל פרויקט ולא מנהל בכלל".

דור 12 ו-13 חיזק עוד יותר את המעמד של אינטל ישראל בתוך אינטל העולמית?
"אני בטוח, כי הדור ה-12 היה ממש מהפכה והדור ה-13 מאפשר לראות איך אפשר להביא שנה אחרי שנה מוצר באיכות מאוד מאוד גבוהה. זה מאוד חשוב ומאוד מוערך בהנהלת התאגיד וזה מאוד חשוב לישראל".

אתה לא מרגיש לפעמים שזמן והמחזור קצר מדי, אין הרגשה שזה קצת מוגזם?
"שאלה טובה, זו שאלה שגם עלתה אצלנו. המציאות והתחרות מביאים אותנו למצב הזה. אני לא יודע אם יש דרישה מצד הלקוחות למעבד חדש בכל שנה או שאנחנו מפתחים את המעבד ומשכנעים את האנשים שהם צריכים את זה, אבל זו שאלה שהיא יותר פילוסופית מטכנולוגית אני חושב. העובדה היא שבסופו של דבר כן יש מעבדים חדשים בכל שנה, ושכל המתחרות יוצאות בקצב הזה, ועדיין השוק הוא כזה שככה זה עובד ואנשים קונים".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *