מיקרוסופט מציגה את מסך בחירת הדפדפנים וכבר צריכה להתמודד עם טענות על רמאות

כפי שתומר כהן איש מוזילה הישראלית נהנה כל כך לציין, המשתמשים האירופאיים של Windows 7 (חלונות 7) התחילו את השבוע עם עדכון ממיקרוסופט (Microsoft) שמאפשר להם לבחור את הדפדפן שלהם כפי ראות רצונם מבין 12 דפדפנים שונים: חמשת הגדולים במסך אחד, ועוד שבעה שמוצגים אם מזיחים את התצוגה הלאה. הגדולים מוצגים בסדר אקראי – שנבחר ברגע זה על ידי המחשב, וכבר אתייחס לכך – הם Opera (אופרה), Firefox (פיירפוקס), Internet Explorer (אינטרנט אקספלורר 8), Chrome (כרום) ו-Safari (ספארי). מעבר לכך, מי שמתעקש לחפש משהו איזטורי יותר, הוא יכול לבחור ב-Sleipnir, ב-Flock, ב-FlashPeak, ב-K-Meleon, ב-Avant או ב-Maxthon. הסיבה שאני לא נותן להם קישורים כאן ישירות תתברר גם היא בהמשך.

כאמור, בהתאם לפשרה הסופית שנקבעה עם ועדת ההגבלים העסקיים האירופאית, מיקרוסופט מציעה את חמשת הדפדפנים הראשיים בסדר אקראי. למה? כי אחרי שכבר נקבע שהמסך הזה – Browser Ballot שמו – יוצג בפני כל משתמש שיתקין את Windows 7 או יעדכן אותה בקרוב יציג את הדפדפנים בסדר אלפא-ביתי, התעוררה שוב Opera וצעקה חמס (לא חמאס, חמס, אז למה לי פוליטיקה עכשיו?) מכיוון שכך Chrome של גוגל (Google) יוצע תמיד ראשון למשתמשים וזה ישבש, כמובן, את דעת המשתמשים. סגרו בסוף על תצוגה אקראית.

אבל עוד לפני שנחת העדכון במחשבי המשתמשים כבר התעוררו ברשת תיאוריות קונספירציה. בלוגרים, בעיקר, התחילו לטעון שמיקרוסופט משחקת עם תוצאות הבחירה האקראית. על מה ולמה יצא קצפם, ומדוע? כי לטענתם ברוב המקרים, למעלה מ-50% מהמקרים למעשה, הדפדפן של מיקרוסופט – שהיא לדעתם אויבת העולם המערבי כנראה – מוצג כחמישי ברשימה: זה אומר שהוא בקצה הימני וזה אומר שהוא זמין כך יותר לבחירה כי העמדה החמישית מושכת יותר את עין המשתמש. קונספירציה, חד וחלק, הם טוענים.

מסך בחירת הדפדפנים במלוא הדרו ב-Windows 7

על סמך מה נקבעו העובדות הללו? על סמך האתר הזה. מה זה האתר? זה האתר בה-הידיעה. כאן בוחרים את הדפדפן. לחצו על הקישור למטה ותגלו את כל ההסברים וכל מה שצריך, כולל איך לכבות את Explorer לתמיד אם רוצים. אם תגללו ימינה תתחילו לגלות את שבעת הדפדפנים הנוספים שמוצעים. בכל פעם שנכנסים לעמוד הזה הוא צריך להציג את חמשת הדפדפנים הראשיים בסדר אחר, אקראי, וזה אכן מה שקורה.

אבל הטוענים לקונספירציה שמדובר בבחירה אקראית רק לכאורה. הם פשוט עמדו ורעננו את העמוד הזה שוב ושוב, ספרו תוצאות, והגיעו למסקנות שהגיעו – שמיקרוסופט מרמה. האם זה באמת כך? יצאתי למסע בדיקה קצרצר משל עצמי. בדקתי את העמוד הזה בכמה דפדפנים כדי לבדוק האם כצעקתה. כל הבדיקות כמובן ב-Windows 7, במחשב הנייד האומלל שלי שנתרם בעל כורחו לויכוח פוליטי שלא רצה בו. המקום הראשון מתייחס לצד שמאל. בכל דפדפן ביצעתי רענון 10 פעמים. אני התייחסתי גם בבדיקה שלי לשני הקצוות שנוחים, לפי התיאוריה הזו לבחירה.

בדיקה ב-Internet Explorer 8:

 מקום 1מקום 2מקום 3מקום 4מקום 5קצוות
IE8 320147
FF 231224
CH405104
OP042044
SA112601

בדיקה ב-Opera 10.50:

 מקום 1מקום 2מקום 3מקום 4מקום 5קצוות
IE8 440204
FF 340036
CH011444
OP216102
SA103334

בדיקה ב-Chrome 5 Beta:

 מקום 1מקום 2מקום 3מקום 4מקום 5קצוות
IE8 152112
FF 212146
CH311236
OP211513
SA224113

בדיקה ב-Firefox 3.6:

 מקום 1מקום 2מקום 3מקום 4מקום 5קצוות
IE8 233202
FF 321314
CH112334
OP224202
SA220068

זהו זה, פה כבר נגמר לי הכוח. מצטער אפל (Apple), תסלחו לי, נכון? כבר מהתוצאות המעטות הללו אפשר לראות בבירור, אני חושב, שהטענה לקונספירציה היא במקרה הטוב, מגוחכת. ואם אתם לא מאמינים לי, אולי תאמינו לאיש IBM רוב וייר. האיש לקח את העניין יותר ברצינות ממני כמובן, ומה שהוא טוען בפוסט מפורט היטב בבלוג שלו הוא שבמיקרוסופט פשוט עשו טעות של טירונים ובחרו בשימוש לא נכון של פונקציה שמשמשת לקביעת האקראיות.

רוצים, תאמינו לו, רוצים תאמינו לטועני הקונספירציות. רוצים, גשו לכתובת לעיל ובחרו את הדפדפן שלכם, ואולי בכלל תתרחקו מחמשת המתקוטטות הראשיות לטובת אחד הקטנים (נסו את Floc אם אתם אוהבים רשתות חברתיות, הוא דווקא נחמד).

3 תגובות

  1. לא התייחסת לנתונים שמיקרוסופט יכולה להשיג על המשתמשים. היא יודעת בדיוק על איזה כפתור לחצת כי הקישורים משאירים אותך באתר שלה, ולכן יכולה תמיד לשחק עם המחרוזות והמיקום של הדפדפן שלהם על־מנת להציג תוצאה אקראית.

    הבדיקה שלך מאד שטחית, ביצעת "רק" 40 נסיונות. אנשים שביצעו כמות של אלפי נסיונות הצליחו להראות כי משהו לא מסתדר עם הנתונים ועדיין קיימת מגמה כלשהי בנוגע למיקום כל דפדפן בחמישיה הפותחת.

  2. ברור ש-40 נסיונות לא מייצגים, אבל הם בהחלט נותנים תמונה קטנה. כמו כן ברור שאתה ממש לא תזיל דמעות אם יוכיחו שיש קונספרציה, אבל אם תפנה לפוסט של רוב וייר, כפי שהצעתי בסוף, אז תראה שהוא עשה את אותו ניסוי בכמויות אדירות של פעמים והוא הגיע לתוצאות אחרות משל חובבי המיקרוסופט המרושעת. יש אנשים שלא צריכים להתפרנס…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *