משטח חלקלק ביותר

יותר מפעם אחת בשנים האחרונות הראו חברות ענק כמו אינטל ומיקרוסופט שהן יודעות להתאושש לא רע ממצבי משבר. הן ידעו ללמוד ממי שנתן להן את סטירת הלחי, כזו או אחרת, להפיק לקחים וליצור את עצמן תוך מחדש כדי תנועה. לפעמים הן גם למדו מטעויות של עצמן. זה בולט כמובן במקרה של מיקרוסופט. עוד יש רבים שלא שכחו לה את הפשלה של ויסטה, ובצדק, אבל היא יצאה מהמשבר עם חלונות 7 המצוינת ועם המון לקחים שיבואו לידי ביטוי בחלונות 8.

למעשה ההכרזה של סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, על ההשקה של ה-Surface, טאבלט שיפעל עם חלונות 8 ויושק במקביל, היא גם כן מעין סוג של תיקון טעות. רבים מבין אלו שפייסבוק הוא מקום שהם דואגים לבקר בו באופן יומי, וקשורים לאיש טכנולוגיה כזה או אחר, יכלו לראות השבוע תמונה של ביל גייטס, המנכ"ל הקודם של מיקרוסופט מחזיק בידיו מחשב לוח, כמה שנים טובות לפני שסטיב ג'ובס בכלל חשב לקרוא לזה iPad. גם כמה שנים אחר כך, שאינטל ניסתה יחד עם מיקרוסופט לדחוף תקן למכשיר חדש שכונה MID (ר"ת של Mobile Internet Device), ויועד להפעלה בלי מקלדת אלא עם כפתורים וחרט בלבד, זה לא תפס למרות שהעיתונות הטכנולוגית דווקא כן התלהבה.

למיקרוסופט גם היה מתחת לידיים את המגע, וגם זה די מזמן. זוכרים את ה…Surface? השולחנות המיוחדים האלה מבוססי חלונות שהממשק היחיד שלהם היה מגע, כולל ממשק למכשירים פיזיים שהונחו עליו – ובמאמר מוסגר, מי שעקב אחרי הסדרות "העוקץ" ו-"הוואי חמש אפס" בגלגול המודרני גם ראה כיצד משתמשים בהם בפועל? אבל מיקרוסופט, עד עכשיו להשקה לפחות, ועד הצמדת השם לטאבלטים החדשים שלה, היא כיוונה למשטחים גדולים, לקח לה זמן, אפל והרבה טאבלטים שמבוססים על אנדרואיד כדי להבין שאולי היא טעתה בכיוון.

כשמביטים על המפה הכוללת של שוק הטאבלטים, מעבר לשליטה המוחצת של ה-iPad בארצות הברית שהיא, מה לעשות, עדיין המדינה הכי נחשבת מבחינת יצרניות הטכנולוגיה המסורתיות ולא רק, רואים שבמשחק הזה גם גוגל מתכננת להוציא טאבלט שהיא תשלוט בייצור שלו לחלוטין – ה-Nexus Tablet שעדיין לא ברור מתי יגיע לשוק אבל הוא בדרך (עדכון: טוב הוא כבר לא בדרך, הוא כבר עובדה קיימת).

החלטה זו מהווה עוד הוכחה שלצד ה-iPad, האנדרואיד תופס תאוצה. למעשה, במקומות רבים בעולם, הוא חזק לפחות כמו המתחרה של אפל עם ה-iOS, מערכת ההפעלה שלו. גוגל רוצה עם ה-Nexus להשיג שליטה בחזרה על אנדרואיד, שכמו המקור שלה, לינוקס, הפכה בידי חלק מהחברות להפצות משלהן שלא ממש דומות למקור שיצא מגוגל – וכן, הממשק שמציעות חברות רבות טוב יותר.

אז מיקרוסופט מסתכלת על התמונה הזו, ומבינה שיש לה בעיה עם חלונות 8 אותו היא מכוונת, ובצדק, גם לשוק הטאבלטים ההולך וצומח. כדי לספק את הדחיפה שהיא צריכה, היא מבינה שבדיוק כמו שתי מתחרותיה בתחום, היא צריכה להציע טאבלט מייצורה ולדחוף אותו חזק ובאופן אגרסיבי אפילו. רק כך, העריכו שם, תוכל החברה לקדם מספיק את מערכת ההפעלה שלה בתחום הזה שמה לעשות, אם יודו בכך או לא, גוזל מכירות ממחשבים מסורתיים, וניידים במיוחד כמובן, ובאופן כמעט מיידי, גם הכנסות רבות ממיקרוסופט.

יש עוד הבדל משמעותי בין מיקרוסופט למתחרות שלה: היא מוכרת את חלונות 8 גם לשותפות. מוכרת. לא מספקת בחינם כמו גוגל את אנדרואיד ולא סוגרת רק למכשירים שלה כמו אפל את iOS. יש עוד הבדל בינה לבין גוגל: חלונות היא מערכת סגורה. היא אמורה להיראות ולפעול בכל טאבלט בדיוק אותו הדבר, לא כמו במקרה של האנדרואיד שהיא מערכת הפעלה בקוד פתוח בסופו של דבר והיא ברת שינוי והתאמה. זה אומר שלשותפות הטבעיות של מיקרוסופט, יצרניות המחשוב הגדולות, אין ממש יכולת משחק, אלא בתחום החומרה שעוטפת את מערכת ההפעלה. בכך למעשה מיקרוסופט הופכת למתחרה של שותפותיה, וזה לא ממש מוצא חן בעיניהן. באייסר כבר הכריזו על כך בגלוי, וכנראה שמתחת לפני השטח גם יצרניות אחרות הביעו מורת רוח, ועדיין לא ברור איזו השפעה תהיה על כך ביום בו תושק חלונות 8.

אבל, מצד שני, הטאבלטים של מיקרוסופט לא יהיו זולים. בכלל לא. היא מכוונת לקצה הגבוה של השוק, וההערכות שמתחילות לצוץ בשוק מדברות אפילו על מחירים גבוהים במיוחד, כך ששוק הביניים נשאר פתוח, בתלות כמובן בעלות שידרשו היצרניות לשלם עבור כל עותק של חלונות 8.

האם הטאבלטים של מיקרוסופט ייפגעו במכירות של ה-iPad? אין ספק שהשילוב בין טאבלט לחלונות הוא שילוב מוכר ועל פניו מתאים להרבה מאוד אנשים שרגילים לעבוד עם חלונות בסביבה הרגילה שלהם, אבל אפשר ומותר לגלות סקפטיות. כמעט ואי אפשר להמיר את המכורים למוצרים של אפל. אם זה יקרה, זה יהיה ממש שולי. אם מיקרוסופט תצליח במהלך שלה זה יהיה על חשבון האנדרואיד שתככב בטאבלטים הזולים, ועל חשבון המחשבים הניידים המסורתיים – הרי החברה עצמה מנסה להדגיש שלא מדובר "בסתם" טאבלט, אלא בטאבלט PC, ועם המקלדת הצבעונית זה כנראה יהיה באמת כך.

כך או כך, כנראה שבמיקרוסופט הרגישו שאין להם ברירה אלא לנקוט במהלך הזה. בעוד כמה חודשים נדע אם הם צדקו.

מאמר זה פורסם לראשונה בגליון יולי של Information World מבית אנשים ומחשבים

3 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *