משבר השבבים? הפתרון עוד קצת רחוק

החזרה של TSMC לעבודה מלאה אחרי יום אחד של השבתת המפעלים שחררה אנחת רווחה גדולה מהחזה של הרבה מאוד מנהלים בשוק המחשוב. מי שחושב שעולם המחשוב יצא לגמרי ממשבר השבבים חי בסוג מסוים של סרט. נכון שאנחנו לא בימים הקשים של עידן הקורונה, ונכון שיש ירידה על פניו בדרישה למעבדים למחשבים וטלפונים, אבל מצד שני יש זינוק מטורף וגדול פי כמה בדרישה למעבדי בינה מלאכותית – ולא רק אנבידיה (NVIDIA) שמייצרת ב-TSMC נמצאת במשחק הזה.

גם יותר ויותר חברות רוצות היום מעבדים משלהן, מאפל (Apple) שגם היא לקוחה גדולה מאוד – ואולי הגדולה ביותר – של TSMC, דרך אמזון (Amazon), מיקרוסופט (Microsoft), גוגל (Google) וכמעט על חברה אחרת שקיימת בסביבה. אמנם יש עוד חברות כמו אינטל (Intel), גלובל פאונדריז (Global Foundries) ועוד שמציעות קווי ייצור לחברות ללא מפעלי ייצור, אבל כרגע אף אחד לא יכולה להתחרות ב-TSMC, שגם מייצרת, דרך אגב, את הדור הבא של המעבדים לניידים של אינטל עצמה.

אני לא יודע בדיוק איזו חברה נפגעה בגלל יום האי ייצור של TSMC, ומישהו בוודאות נפגעה אחרי ההשבתה לבדיקת המצב המבני של המפעלים של החברה לאחר רעידת האדמה הענקית בטייוון, אבל הבהלה הייתה גדולה והציפה שוב את הבעיה הגדולה של ריכוזיות הייצור בדרום מזרח ובמזרח אסיה גם בגלל שכיום יש מודעות גבוהה לכך שבכל יום יכולה לפרוץ עוד מגפה גדולה שיכול להיות שתשפיע כמו הקורונה על היכולת לשנע סחורות בין מדינות.

חוק ה-CHIPS, שיצא לדרך כבר בתחילת 2023, לכאורה אמור לפתור את הבעיה, בעיקר לאחר שרק לאחרונה אינטל, ועכשיו גם TSMC, קיבלו בפועל מיליארד דולרים להתחיל לבנות את המפעלים שהבטיחו לבנות ברחבי ארצות הברית.

אבל זה לא ממש פותר את הבעיה ומשתי סיבות עיקריות: הראשונה היא שלוקח לא מעט שנים לבנות מפעלים חדשים ואפילו להרחיב מפעלים קיימים, כך שכרגע עדיין לא השתנה שום דבר בפועל. הסיבה השנייה היא שארצות הברית לא חושבת על פיזור יכולת הייצור וקיצור קווי ההובלה עבור העולם כולו – בממשל האמריקאי חושבים על 'אמריקה גדולה שוב' שהמטרה היא באופן מפורש להטות את הכף של ייצור השבבים/מעבדים לצד האמריקאי על חשבון הצד האסייתי המזרחי, ואם תרצו זו עוד סיבה למלחמת החורמה הכלכלית מול סין.

אם אכן ארצות הברית תצליח להעביר את המשקל הסגולי של כלל שוק ייצור המעבדים אליה זה בסך הכל יהיה להזיז את העוגה. לא יותר. זה לא באמת יפתור את בעיות שוק השבבים, ואם תגיע שוב מגפה, כנראה שיתברר שיש בעיה לשנע סחורות מארצות בברית בדיוק כמו מסין – אולי הסגרים יהיו קצרים יותר, כי בכל זאת קפיטליזם.

אינטל ו-TSMC אמנם חושבות על זה ורוצות לבנות גם באירופה, ויש מדינות שמוכנות להשקיע הרבה כסף כדי להביא אותן גם אליהן, אבל זה לא מספיק בינתיים – וגם במקרה הזה, ייקח עוד הרבה מאוד שנים עד שהכל יעמוד על הרגליים ביכולת ייצור מלאה.

אז בינתיים אין ברירה אלא לצלול למים עם אצבעות על האף ולקוות שהציפה חזרה לקחת אוויר תהיה קלה יחסית ועל פני הים לא יהיו כל מיני בעיות חדשות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *