מה אומרת ההנפקה המוצלחת של ARM על שוק השבבים?

אי אפשר בסופו של דבר שלא להתרשם מההנפקה של ARM, שמשקפת בסופו של דבר שווי חברה של 54.5 מיליארד דולר. מספרים כי חברת האם סופטבנק (Softbank) אפילו השאירה מרווח לעליות מחירים ביום שאחרי, וזה עוד סימן מהותי להצלחה. אחרי סגת אי המכירה של ARM ל-Nvidia, שהייתה אמורה להכניס לסופטבנק כ-40 מיליארד דולר, מדובר בסיום טוב שכבר זוכה לתואר 'הנפקת השנה' בשוק הטכנולוגיה. זה גם סיום, גם אם זמני, שמראה עד כמה מעמדה של ARM בשוק השבבים הנוכחי הוא חזק ומשמעותי.

כזכור, ממש רגע לפני ההנפקה רכשה סופטבנק את המניות של ARM שלא היו ברשותה, וכעת אחרי ההנפקה הראשונה הזו היא שולטת בכ-90% ממניות החברה הבריטית אותה רכשה בזמנו ב-32 מיליארד דולר, כשבין בעלות המניות החדשות – כפי שכבר כתבנו לקראת ההנפקה – נמצאות לפי הדיווחים אמזון (Amazon), אפל (Apple), אינטל (Intel) וגם סמסונג (Samsung).

ההנפקה הזו, כאמור, וגם אם קצת בהגזמה, מבצרת את מעמדה של ARM כאחת החברות הכי חשובות בשוק הטכנולוגי כיום, במיוחד בהיבט של שוק המעבדים שהוא שונה לחלוטין ממה שהיה עד לפני כמה שנים בלבד. אינטל ו-AMD, שממשיכות להציע מעבדי x86, כבר לא שולטות בשוק הזה, ולא בכדי הן נמצאות בתקופה של שינוי והסתגלות שמלווה בביצועים נמוכים מאלו שהן קיוו לראות – ובעצם היו רגילות לראות.

רמת החשיבות של ARM רק עלתה

ARM הייתה תמיד חשובה לשוק, אבל כיום היא סוג של מלכה. מוכרים יותר טלפונים מאשר מחשבים לשוק הצרכני וגם העסקי, וגם יש לא מעט חברות וארגונים שרוצים ורוכשים שרתים שמבוססים על מעבדים עם הטכנולוגיה של ARM. כמעט כל המעבדים של הטלפונים שנמצאים כיום בשוק, אם לא כולם, מבוססים על הטכנולוגיה של ARM, כולל אלו שאפל מפתחת בעצמה לטלפונים ולמחשבים שלה, וכולל מה שמציעה כמובן קוואלקום (Qualcomm) לשוק הטלפוניה ומחשבי ה-Windragon, וגם סמסונג נמצאת ברשימה.

לא בכדי מפעל ייצור המעבדים העמוס ביותר הוא זה של TSMC שלפעמים נדמה שהיא מחפשת עוד ועוד שטחים כדי להקים עוד מפעלים ועוד קווי ייצור. החברה הזו כבר החלה לייצר בפועל בליתוגרפיה של 3 ננו-מטר, ולא רק אפל תייצר שם את כל מעבדיה בשנה הקרובה, אלא גם מדיה-טק (MediaTek) יריבתה הגדולה של קוואלקום שכמובן גם המעבדים שלה מבוססים על הטכנולוגיה של ARM.

עם זאת מדיה-טק אולי גם תהיה זו שתביא קצת רוחות של שינוי בשנים הקרובות, אחרי שחתמה על הסכם ייצור עתידי עם חטיבת ה-IFS של אינטל – שכבר אפשר, לפחות לדעתי, לכנות אותה 'חברת ייצור המעבדים הנפרדת של אינטל.

כולם רוצים חתיכה

לא בכדי אינטל רכשה חלק מהמניות של ARM, שוב לפי הדיווחים. היא כמובן לא מתכוונת לנטוש את הפיתוח של מעבדי ה-x86 שלה לטובת פיתוח על בסיס הטכנולוגיה של ARM, אבל היא רוצה להיות קרוב אליה ולדעת את כל פרטיה היטב כדי להציע יכולת יצור מותאמת של מעבדים שמבוססים על הטכנולוגיה הזו, עם יכולת לבצע התאמות מהירות של פסי הייצור לפי הצורך. כאמור מדיה-טק יכולה להיות הסנונית הראשונה שתבשר את האביב המסוים הזה עבור החברה שמחפשת דרכים לחזור לרווחיות אליה הייתה רגילה פעם.

אבל ARM היא לא המלכה היחידה בשוק השבבים הנוכחי. TSMC נמצאת שם למעלה, כמוזכר לעיל, וכמובן Nvidia שהימרה בעיתוי הכי נכון על בינה מלאכותית ונכון להיום לוקחת כמעט את כל הקופה בהיבט הזה עם מעבדי ה-H100 שלה. גם בתחום הזה מנסה אינטל להחזיר מלחמה עם מעבדי ה-Gaudi 2 של האבנה לאבס (Habana Labs), במיוחד בהיבט של תרחישי הסקת מסקנות, אבל גם כאן היא מגיעה הרחק מאחור, במיוחד בהיבט של מודלי שפה גדולים, וכרגע לא ממש מצליחה לדגדג את אנבידיה – שמה שיעצור אותה יהיה כנראה יכולת הייצור שלה, כפי שכבר קרה לה בעבר עם כרטיסי המסך הצרכניים שלה.

ואם יש איזו נקודה שאולי יכולה 'להרוס את ההרמוניה' הנוכחית, היא ממוקמת בסין. ההשקה האחרונה של טלפון הדגל של וואווי (Huawei) מוכיחה שלמרות כל המאמצים של המערב בסין כנראה מצליחים להתחיל לסגור פערים ביכולת ייצור. אולי לא בשנה הבאה, אולי בעוד שנתיים/שלוש, יכול להיות שתהיה תחרות אמיתית למה שמציעות כיום ARM, אנבידיה ו-TSMC ממרום מושבן.

אז יהיה הרבה יותר מעניין.

טור שפורסם במקור בפורטל של קבוצת אנשים ומחשבים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *