כשמחשוב הקצה כבר ממש במרכז של הכל

"מחשוב הקצה אולי תמיד היה כאן בסביבה, אבל הדברים השתנו. עד לאחרונה מחשוב הקצה שימש למתן פתרונות קנייניים, ייחודים, עבור חברות שעוסקות באספקת פתרונות טכנולוגיים. אבל כיום, כל המחשוב למעשה עובר מהדאטה סנטר אל הקצה. וזה הולך לשנות את כל הארגונים והתאגידים, כולל הכי מנוסים, הכי ותיקים, הכי ישנים שיש בשוק. זה כולל בנקים, חברות אשראי, וזה כולל, בצד השני של הסקאלה, גם מכוניות אוטונומיות. כל מכונית בפני עצמה היא למעשה דאטה סנטר קטן", כך אמר השבוע מני צרפתי, מנהל פתרונות ארכיטקטורה בישראל, יוון וקפריסין בחברת רד האט.

צרפתי אמר את הדברים בראיון שהעניק לאתר החתול הטכני באירוע עיתונאים שערכה החברה בנושא בתל אביב, אירוע בו הדגישה החברה כיצד היקום הממוחשב שהכרנו משתנה. לפי רד האט, וכנראה שלא רק היא, רוב עיבוד הנתונים כבר מתקרב למרחב הקרוב מאוד למקבלי ההחלטות. המטרה היא לקצר זמנים, כדי לאפשר תגובה מהירה מספיק של מערכת המחשוב כדי לתת מענה אמיתי בעת הצורך, בלי שהמנהלים/מפקדים/מנהיגים יצטרכו לחכות למידע שיחזור אליהם מאיזה דאטה סנטר אי שם.

"כשאתה מדבר היום על מכונית אז הנושאים הם התוכנה שלה, אולי המצברים. אף אחד לא מדבר על השלדה, הצמיגים, מנוע ודברים כאלה. זאת אומרת שכולם הפכנו לחברות תוכנה, והתוכנה הזאת, כשהיא יוצאת אל הקצה היא מדהימה. אם נישאר בעולם הרכב, אז זה לא רק הרכב. זו המכונית והתמרורים. זה המכונית והמכונית שלידה, זה המכונית עם העיר החכמה. יש לנו למעשה מרכז מחשבים שלם סביב מכונית שנעה בשטח, כשאף אחד לא מבין שלמעשה זה מרכז מחשבים", הוא אמר.

עד כמה זה יהיה שינוי דרמטי?
"זה יהיה שינוי מאוד דרמטי. החברות של האנליסטים מעריכות שתוך שלוש שנים 75% מהנתונים ייוצר מחוץ לדאטה סנטר וגם יעובד מחוץ לדאטה סנטר. לא יהיה לי זמן לחכות שהווידאו יגיע אל הדאטה סנטר כדי להחליט עכשיו על שינוי בתזוזת כוח, לדוגמה".

צרפתי הציג תוצאות של מחקרים שבוצעו בידי גרטנר (Gartner) לפיהן, לדוגמה, עד 2025 יותר מ-50% מהאנליטיקה של הנתונים שתבוצע באמצעות רשתות עצביות עמוקות תתרחש בנקודת לכידת הנתונים במערכת הקצה, וזאת לעומת כ-5% ב-2020. דוגמה אחרת אומרת שעד 2025 60% ממצלמות האבטחה יושקו עם פונקציות ניטור ואנליטיקה מקומיות במצלמה עצמה, וזאת בהשוואה ל-21% ב-2020.

לפי חברת המחקר IDC, עד שנת 2023, 50% ממערכות המחשוב הארגוניות החדשות יפרסו בקצה וזאת לעומת 10% בלבד היום. עוד צופים ב-IDC כי עד שנת 2024 מספר האפליקציות למערכות הקצה יגדל ב-800%.

להזיז את צוואר הבקבוק

"זה מוכיח שהתהליכים לא יכולים יותר להתרחש רק בשרת מרכזי, זה לא יכול להיות וזה בדיוק מה שקרה, יש תזוזה של מרכז הכובד. עכשיו זה לא שזה לא היה קודם, אבל אני תמיד נוהג לצטט בהיבט הזה את אבי תורת האילוצים, ד"ר אליהו גולדרט, שאמר שתמיד יש צוואר בקבוק. הוא פשוט זז. אז היה לנו צוואר בקבוק בתקשורת אז הנה בא ה-5G. הוא פתח את הערוצים. מצוין. האם הוא יהיה מסוגל להתמודד עם העומסים שישדרו מיליון מכוניות שנעות בתוך תל אביב? ברור שלא. אז העולם הזה זז לכל הכיוונים, והשינוי הזה, המעבר אל מחשוב הקצה ישנה כאמור את הדרך בה הארגונים יעבדו, וזה בעצם הסיפור", טוען צרפתי.

זה יכול בעתם להיות המחשב האישי שלו, או הטלפון החכם.
"נכון, זה מכשירי קצה שמבצעים את העיבוד במקום. מצד אחד יש לך מעבדים יותר חזקים, ומצד שני אין לך בשטח מערכות חשמל טובות או מערכות קירור טובות וכן הלאה. זאת אומרת שיוצרים בפועל איזון חדש שבו מעבירים את המחשוב המרכזי אל הקצה".

תעשיות בהן מחשוב הקצה כבר מתחיל להיות ממומש
תעשיות בהן מחשוב הקצה כבר מתחיל להיות ממומש (מקור: מצגת Red Hat)

אז זהו, הגיע סופו של הדאטה סנטר?
"לא, ממש לא. עדיין יישארו המחשבים המרכזיים שיבצעו את העסקאות הגדולות והמורכבות. עדיין יהיו המחשבים המרכזיים שיבצעו את כל הנושא של לימוד מכונה, את האימון של המודלים, אבל אחרי שאימנתי את המודל אני מוריד את האלגוריתם לשטח ושם יבוצע הניתוח בפועל".

אז בעוד עשר שנים, אם אני מסתכל קדימה, יהיה מחשוב מרכזי, מחשוב באמצע, מחשוב בקצה ועוד יותר בקצה. העומסים יגדלו כל הזמן הרי.
"בהחלט כן. כבר היום יש את התפיסה הזו של צוברים, לדוגמה, בתוך העיר יש אזורים, ובתוך האוזרים יש רחובות וכדומה. כנראה אכן שיהיו שירותים שמפוזרים בכל המקומות. זה דבר אחד. דבר שני, הענן ישתנה. מענן מרכזי הוא יהפוך לענן לפי נושא. אם אני מקבל עכשיו שירות טוב של אנליטיקה מגוגל (Google), אז אני אצרוך את זה משם, ואם אני רוצה שירותי מערכת קבצים אני אקח ממי שעושה את זה טוב יותר".

ריבוי עננים.
"אכן, אבל ההתמקדות תהיה בנושא וביכולות שלו ולא בהכרח בריבוי עננים, כשבאמת נמצורך את הענן לפי איך שרצינו לצרוך את הענן, לפי הערך המוסף שלו ולא 'סתם' כי הוא נמצא שם, ואולי קיבלתי קופון משתמש עבורו".

מחשוב הקצה ורד האט

כבר היום קיימים מימושים של מחשוב קצה אשר נועדו גם כדי לפתוח מגבלות כמו עבודה במצב נתק או טיפול בעומסי תעבורה של מידע ומתן מענה בזמן אמת. צרפתי מתייחס לכמה דוגמאות בולטות שכוללות את תעשיית התחבורה והתעבורה, את שוק הבריאות, התפעול והייצור, המגזר הציבורי, המסחר ועוד.

"מדובר במספר דוגמאות פשוטות, אשר לוקחות תהליכים קיימים ומשפרות ומעצימות אותן. הציפייה היא שעם היכולות הללו יפותחו אפליקציות ואלגוריתמיקה של מידע שישנו לחלוטין את האופן שבו מונגשים השירותים ואף יצירה של שירותים חדשים", הוא ציין.

מצגת שמראה את מה שמציעה OpenShift של רד האט
המיקום ביקום הממוחשב של Open Shift מבית רד האט (מקור: מצגת Red Hat)

ואיך בדיוק אתם משתלבים בזה?
"אנחנו קודם כל חברת תוכנה שעושה מערכת הפעלה, אבל לא רק. אנחנו כיום בונים את הנושא של פלטפורמת הענן. רוב העננים הפנימיים ברוב הארגונים הגדולים בישראל, כולל בצבא, כולם מבוססים על הפלטפורמה שלנו. הגישה שלנו היא שאנחנו חברת פלטפורמה. אנחנו לא חברה של פתרונות קצה. אנחנו לוקחים את פתרונות הקצה שחברות בונות, ומנגישים בעזרתן את הפלטפורמה", מספר צרפתי על הפתרון OpenShift שמציעה רד האט.

קראו לזה פעם תווכה.
"זה כבר העולם הישן, Middle Ware, כיום אנחנו מספקים תשתיות ו-GPU. המפתח של רד האט הוא לייצר פתרון שמאפשר לחברות רבות להשתמש בו כדי לעבוד בענן".

איך זה מתחבר לריבוי העננים שדיברנו עליו לפני רגע?
"אם אתה מתקין OpenShift בענן הפנימי, וב-AWS ובענן של גוגל, או בענן של מיקרוסופט (Microsoft), תוכל לעשות מהכל OpenShift אחד".

כלומר מבחינת משתמש הקצה זה פשוט ענן אחד.
"אבל לא רק משתמש הקצה, מבחינת היכולת לנהל את המערכת, לאכוף מדיניות ויהיה לך משילות אחד ותהיה לך אבטחה אחת, ותוכל לעבוד באמת בצורה מבוזרת".

צילום תמונה ראשית: צבי קצבורג

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *