המעבר לענן לא חייב להיות מורכב – אם עושים אותו נכון

כולם רוצים להגיע לארץ העננים המובטחת, כי יש שם קשת בענן שמורכבת מצבעי מידע אמין ומאובטח. אבל, הדרך לשם רצופה לעיתים בענני סערה, גשמים כבדים, ואפילו סופות ברקים.

ענן הוא נושא רגיש. אם נתפוס מנמ"רים ומנהלי טכנולוגיה ונשאל אותם איך הולך עם הענן, התשובה תהיה לרוב – זה מורכב. מסתבר, ש- 42% מהארגונים מתקשים לעמוד במשימה של המעבר לענן בהצלחה ונתקעים באמצע התהליך. בנוסף, לא פחות מ-67% מהארגונים שעברו לענן מדווחים כי טרם החזירו את ההשקעה. בקיצור, זה כנראה יהיה הנושא הכי חם בפגישה הבאה שלכם, ויש לא מעט טעויות שארגונים עושים בדרך לענן, אז אולי כמה טיפים יעזרו לכם לעשות לכם לעשות סדר.

גיבוש אסטרטגיה נכונה לארגון

אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא שארגונים לא מגבשים לפני שהם יוצאים לדרך את אסטרטגיית הענן שלהם. זה נשמע אולי כמו סיסמא, אבל זוה מסוג הדברים שנכתבו בדם של המנמ"רים שעשו קפיצת ראש למי הענן העמוקים מבלי להתכונן. לדוגמה, יש ארגונים שהבחירה המיטבית עבורם תהיה לעבוד עם ענן אחד בלבד. עם זאת, הם משום מה בוחרים לעבור בתצורה של ריבוי עננים (Multi-Cloud) למרות שלארגון שלהם אין מספיק יכולות טכנולוגיות, תקציב וכוח אדם להתמודד עם עבודה בריבוי עננים. התוצאה היא בזבוז משאבים רבים, והסברים קשים בישיבות הנהלה.

בחיים (ובעננים) יש הרבה בעלי עניין

את האסטרטגיה כדאי לגבש בסביבה ניטרלית, ופחות עם בעלי העניין ו/או האינטרס.

אם זו הפעם הראשונה בה אתם מובילים את הארגון שלכם אל עבר הענן, אתם חייבים להתייעץ, אבל עם מי? יש כמובן הרבה תשובות טובות, אך החשובה מכולם היא שזה חייב להיות גורם אובייקטיבי שמצוי בעולם התוכן הענני. זו תהיה הדעה הכי חשובה עבורכם.

חפשו יועצים אובייקטיביים שמודל העבודה שלהם מתאים לכם, שיהיו מסוגלים לעמוד מול ההנהלה, להכתיב את הטון והקצב וחשוב מכל גם לבצע אספקה מדויקת לארגון שלכם, עם חיבור לאסטרטגיה ולשרשרת הערך.

אי אפשר לצאת לקרב בלי תחמושת – אם רוצים לנצח

הטעות הנפוצה והכואבת ביותר של ארגונים היא הערכת חסר של פרויקט. למשל, יש הבדל משמעותי בין Greenfield Deployment לבין Enterprise Migration Applicationä, כלומר להעביר מערכות שכבר רצות באופן מקומי. זה לעיתים יותר קרובות מרחוקות הרבה יותר מורכב מאשר להקים מערכת חדשה או מחדש בענן. 

לעיתים מה שנראה כמו תהליך פשוט עשוי להתגלות בפועל כקפיצה משמעותית, והרבה ארגונים יוצאים לדרך מבלי להבין את מורכבות התצורה ההיברידית, שילוב של ענן עם מערכת מקומית – הם לא יודעים אילו מוצרים יהיה עליהם לרכוש, ובטוחים שהסטנדרטים המוכרים בניהול ענן יחיד או בסביבה מקומית יספקו מענה ראוי גם בתצורה של ריבוי עננים וסביבות.

בואו נקפוץ לרגע אחד לסוף הקרב, שם תשמעו את המנהלים אומרים במקרים רבים כי "המעבר לענן עד כה לא מספק את הסחורה". האמת היא שהם פשוט נכנסו לפרויקט מבלי להבין את המורכבות שלו עד הסוף, מבלי להציב KPIים ברורים להצלחה ומבלי להבין את התועלות ארוכות הטווח בתצורת ניהול גרסאות, זמינות השירותים, האפשרות לביצוע הגדלה מהירה, קלות המעבר לתפעול מלא, תיקון תקלות, אבטחת מידע עדכנית – ויש תועלות רבות נוספות שאפשר לחלץ מקרב מוצלח כאשר הוא מנוהל טוב.

ניהול תהליכים מסודר

ארגונים רבים יודעים שכדי לנהל תהליכי IT מסודרים בארגון, צריך לעבוד עם מערכות תומכות.

כאן יש דילמה נוספת, הארגון מסתדר, על פניו, טוב בלעדיהן, מה שעלול לייצר מצג שווא שהן אינן נחוצות אל מול ההשקעה הנדרשת ברכישתן ובהטמעתן.

לניהול תהליכים במעבר לענן יש אופי ייחודי ויש לתת על כך את הדעת, החל מחיוניות המערכות ועד לפרקטיות של השימוש בהן ברמה היומיומית כך שתתאים לתמהיל מבנה אוח האדם בארגון. קל מאוד ללכת לאיבוד ולאבד שליטה בענן היברידי, ובוודאי בריבוי עננים, ולשם כך ניהול תהליכים ניתן להגדרה יהיה בגדר הכרח, גם כאן חשוב מאוד להתייעץ, להסתמך על ניסיון והפרקטיקות המוכרות כרטובות מסוגן בכדי לממש מנגנוני שליטה מרכזיים שמאפשרים שליטה מהליבה, על כלל המערכת בכל העננים השונים וגם ברמה המקומית, בכדי לקבל נקודת מבט אחידה וריכוזית.

מעונן עד בהיר

לעיתים, הדחף לחדשנות, לעשייה ולנראות דוחפות ארגונים לתהליך שהינו בוסרי עבורם באותה נקודת זמן נתונה. כתוצאה מכך נוצרות כוויות שמש ועוד תהליכים טראומטיים המחבלים בהמרה מסודרת וביכולת לנהל ולצפות משברים בזמן אמת מבלי לגרום לעוגמת נפש עמוקה שתמנע לתקופה ארוכה את המעבר הנכון לענן. בבקשה שימו לב שחייבים לייצר איזון בין הדחף הנכון מאוד של "פשוט תעשה את זה" לבין  פשוט תעשה את זה נכון ובליווי מתאים.

לסיכום, טרם מתחילים את המעבר לענן, חשוב להיוועץ ולהסתייע בגורם מתאים מבחינת ניסיון לעמוד על כך שיהיה אובייקטיבי , ולוודא שיעדי הארגון בראש סדר העדיפויות. מעבר לענן לא חייב להיות כל כך מורכב, ברגע שעושים אותו נכון.

הכותב הוא שותף וראש תחומי דאטה, ענן ודיגיטל ב-KPMG Edge, הזרוע הטכנולוגית של KPMG ישראל
צילום תמונה ראשית: יוסי וקנין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *