האתגר של חלונות 8 הוא השוק העסקי

מבחינות רבות, ההשקה של חלונות 8 היא השקת מערכת ההפעלה הכי "צרכנית" אי פעם של מיקרוסופט (Microsoft). שלוש שנים וארבעה ימים לאחר ההשקה של חלונות 7, מדובר במערכת הפעלה שיותר מהכל מגיבה לשינויים שהתרחשו במהלך השנים הללו בשוק, שינויים שמובלים על ידי השוק הצרכני לכל דבר ועניין. חלונות 8 היא הניסיון של מיקרוסופט למצוא את מקומה מחדש בעולם מחשוב בו למגע יש חשיבות עליונה, עולם של טאבלטים וטלפונים חכמים בו החברות השולטות הן קודם כל אפל (Apple) עם מערכת ה-iOS שלה ואחר כך גוגל (Google) עם מערכת האנדרואיד (Android) שלה, עולם בו השילוב "הקדוש" של חלונות עם מעבדי אינטל (Intel) הוא פרה קדושה שכבר נשחטה מזמן.

אבל מיקרוסופט יודעת שעם כל הכבוד לשוק הצרכני, באופן מסורתי עיקר ההכנסות שלה ממכירות של מערכות הפעלה מגיעות מהשוק העסקי, ויותר מכך, השוק הארגוני בו חברה רוכשת, כשהיא רוכשת ואם היא רוכשת, כמויות גדולות מאוד של רשיונות לחלונות בבת אחת. שם הכסף, ובסופו של דבר, לשם למעשה שואפת מיקרוסופט להגיע.

אבל מבחן הזה יהיה הפעם מאוד קשה. מאז שהושקה חלונות 7 מכרה החברה אמנם 670 מליון רישיונות באופן כולל, אבל צריך להזכיר שבשוק הארגוני המכירות של חלונות 7 לא צברו תאוצה כפי שהחברה רצתה בתחילת הדרך. הרבה מאוד ארגונים המתינו שנה ואפילו יותר עד שהם התחילו להחליף את חלונות XP בחלונות 7 במחשבי החברות שלהם, אם בכלל, וגם זה קרה ברובו רק לאחר מסע שכנוע מאומץ גדול למדי של מיקרוסופט בו היא קראה לזנוח את מערכת ההפעלה שכבר צברה וותק של יותר מעשר שנים לטובת מערכת ההפעלה החדשה יותר.

האם חברות שרק לאחרונה ביצעו את המעבר לחלונות 7 יתחילו בשנה או שנתיים הקרובות לבצע המרה לחלונות 8? האם יש להן סיבה לעשות כן? מיקרוסופט שחררה גרסה בשם Windows 8 Enterprise כדי לנסות לשכנע את העסקים לעבור לגרסה החדשה, והיא מציעה בה כלי ניהול ואבטחה רבים, אבל כלים רבים מבין אלו מציעים רק  שיפור לעומת חלונות 7, ולא יותר.

כל מנמ"ר, ולמעשה כל מנכ"ל, יודע כמה קשה להעביר חברה למערכת הפעלה חדשה, אפילו אם היא במסגרת חלונאית, וזה קשה עוד יותר לעבור למערכת הפעלה שמבוססת על ממשק אריחים ומגע שאמנם ניתן להפעלה בעזרת עכבר ומקלדת, אבל הוא אינו מיועד לכך. אמנם יהיו מיד שיגידו ששולחן העבודה "הרגיל" נמצא שם מאחור, ויש בו אפילו שיפורים לא מעטים – כולל דפדפן חזק, מאובטח ומהיר יותר שקיים גם בגרסה לסביבת הממשק החדשה – אבל שולחן העבודה הזה הוא כיום בחלונות 8 עוד יישום שניתן להפעלה על ידי לחיצה על האריח המתאים.

מערכת ההפעלה דורשת הרבה התרגלות, כך למשל, העלמת כפתור 'התחל' היא אולי נכונה בסביבת מגע, אבל לכו תרגילו עכשיו את כל מאות ואלפי האנשים בארגון להתרגל לכך שאת התוכנות שרוצים להריץ לא מוצאים יותר תחת הכפתור אלא צריך ליצור להן קיצור דרך כדי להפעילן דרך הממשק החדש. בשביל מה צריך את זה אם גם כך הסיבה היחידה שמיקרוסופט השאירה את שולחן העבודה בחלונות 8 היא כדי להמשיך ולהציע תמיכה לאחור? גם כך הרי חברות השקיעו סכומים גדולים בהתאמת תוכנות ויישומים לחלונות 7, אז בשביל מה לעבור? למה להן לוותר על הגשמת ה-ROI הכל כך קרובה לצורך TCO גדול יותר בכל מה שקשור למערכת ההפעלה?

מגמה שיכולה לעזור למיקרוסופט למכור את חלונות 8 לארגונים היא BYOD (הבא את המכשיר שלך) אותה מעודדים עסקים לא מעטים. בהתאם למחשבה שעומדת מאחורי זה, חברות יעודדו את מי שרוצה לרכוש טאבלט או טלפון חכם לקנות מכשיר שמבוסס על חלונות 8 כדי להתחבר בקלות רבה וכדי לעבוד באותה סביבה כמו במחשב ה-"רגיל". אבל, אתם באמת חושבים שחברות שרצו להכניס טאבלטים וטלפונים חכמים חיכו לחלונות 8? יש מספיק יישומים, תוכניות וכותבי יישומים שמאפשרים גם למשתמשי iPad ואנדרואיד להתחבר בקלות למערכות שמבוססות על חלונות 7. וחברות שכבר עשו גם את הצעד הזה, בשבילן זה עוד מניע כספי לוותר לפחות בשנתיים הקרובות על חלונות 8.

חלונות 8 אם כן מביאה הרבה חידושים, אבל הם קורצים הרבה יותר לשוק הצרכני, שהוא גם הסיבה לרוב השינויים. בפני מיקרוסופט עומד כיום אתגר גדול, אם לא לומר סיכון, והוא השוק העסקי – אם היא לא תצליח לשכנע את החברות לעבור כבר בשנה וחצי הקרובות לגרסת מערכת ההפעלה החדשה, ועל פניו יש הרבה מאוד סיבות שלא לבצע את המעבר הזה כי הוא לא ממש הכרחי למשתמשים שרגילים לשולחן העבודה, תהיה לה בעיה רצינית מאוד בהכנסות.

אם מוסיפים לזה את המהלך של השקת טאבלטי ה-Surface, מהלך בו מיקרוסופט בעצם מעמידה את עצמה כמתחרה בשוק הטאבלטים מול שותפותיה הרבות, אפשר להבין שהשנה ואולי השנתיים הבאות מאוד קריטיות לחברה מרדמונד שהייתה רגילה, עקב השליטה שלה בשוק מערכות ההפעלה, לראות איך כולם, לפחות עד חלונות XP, נוהרים כמו עדר לעבור לגרסה החדשה יותר.

טור שלי שפורסם בפורטל אנשים ומחשבים ב-28 באוקטובר, 2012

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *