FirefoxOS Logo

מגדל בבל? לא ממש, אבל כמעט

שלום. היום יש לי חידון חדש בשבילכם שמורכב רק משאלה אחת. תתרכזו טוב, כי למרות שמדובר רק בשאלה אחת, היא דורשת ידע בתחום. מוכנים? היכון, הכן, שאלה: האם אתם מכירים את כל מערכות ההפעלה שקיימות כיום, או אמורות להיות מושקות בשנה הקרובה, עבור טלפונים חכמים? קחו לעצמכם חמש דקות ונסו לענות.

אין ספק שאמרתם מיד אנדוראיד (Android) ו-iOS ואפילו Windows Phone. אם אתם בענייני סלולארי ועקבתם אחרי מה שנעשה בתערוכת המובייל העולמית (MWC) שהתקיימה בשבוע שעבר בברצלונה, בטח זכרתם גם את FirefoxOS ואולי גם את Ubunto for Phones. אם אתם בכלל עוקבים אחרי התחום באופן קבוע, גם שם כמו Tizen לא ממש גרם לכם להתאמץ יותר מדי. ומה עם Sailfish, שבדומה ל-Tizen היא ממשיכה רעיונית של MeeGo? את זה זכרתם? ואת Asha שהיא בעצם שם קוד ל-Series 40 של נוקיה? ואת Java (ג'אווה) זכרתם? רק לאחרונה דווקא סמסונג הכריזה על סדרה של טלפונים שמבוססים על Java ומיועדים לשוק הנמוך, עם ממשק TouchWiz Lite. וכמובן שאני מזכיר פה רק מערכות ההפעלה הסטנדרטיות, מבלי להתייחס ל-ROM-ים שנכתבים חדשות לבקרים על ידי קהילות של חובבים מקצועיים.

אתם יודעים מה? גם אני לא בטוח שזכרתי הכל. אני בטוח שיש ביניכם כמה שיותר מיודעים ממני בתחום וזוכרים משהו שאני לא זוכר, ואולי אפילו לא מכיר. כך או כך, אין ספק שמה שאנחנו חוזים בו מתפתח, צומח וגם קצת משתגע, הוא לינוקסיזציה של מערכות הפעלה, ואם תשאלו אותי, זה כבר קצת גובל בטירוף.

למה טירוף? תחשוב על הסיטואציה הבאה: מוכר בחנות טלפונים עומד מול רוכש פוטנציאלי שמוכן להוציא כסף, מראה לו כמה וכמה טלפונים ומנסה להסביר לרוכש, שבכל זאת קצת שמע כמה מילים פה ושם, מה היתרונות של כל טלפון מבחינת תכונות, מחיר ויכולות. כמה דקות יעברו לפני שהמוכר, אם הוא מוכוון למכירה לסוג ספציפי של טלפונים, יידרש לתשובה לשאלה אבל איזו מערכת הפעלה כדאי לי לקנות? טוב, אני לא ממש בטוח עד כמה זה יקרה בישראל, אבל במדינות אירופה ובארצות הברית, זה ככל הנראה ייקרה כבר במהלך השנה הקרובה. כבר עכשיו צריכים הלקוחות לבחור בין שלוש מערכות הפעלה, שאם אפשר לומר, כבר מפורסמות מספיק כדי שיכירו אותן כמעט כולם – כן, הוספתי, לרשימה את WIndows Phone, מה הם יעשו אם הם יצטרכו לבחור בין חמש, שש ואולי שבע מערכות הפעלה לטלפונים חכמים?

אחת הבעיות שגרמו לחוסר ההצלחה של ה-Linux (לינוקס) בתחום המחשוב השולחני הצרכני היה המגוון המטורף לחלוטין של הפצות. נכון שהיו כמה פופולריות יותר מאחרות, אבל לצד כל אחת פופולרית, יחסית מאוד כמובן אם חושבים על נתח השוק הכולל של Linux, צצו לפחות חמש שש נוספות שרק המשוגעים להן ממש הורידו והתקינו. אי אפשר להתייחס למערכת ההפעלה הזו בלי לשאול אבל באיזו הפצה מדובר, וזה פגע כמובן במיוחד בכותבי יישומים שלא תמיד יכלו לכסות את כל התחום.

ועכשיו בתחום הטלפוניה, שהוא ברוב המקרים גן סגור, אני חושב שמארק צוקרברג, איש פייסבוק (Facebook), היה רק הראשון להתבטא בזכות כתיבת יישומים כ-Native כדי לספק ביצועים טובים במקום יישומי HTML 5 שכולם כל כך מעודדים אותם כי הם חוצי פלטפורמות. אם זה יהיה הכיוון, זה אומר שכל כותב יישומים יהיה צריך לבחור עבור איזו פלטפורמה למטב את היישום שלו, כי ההמרה בין אנדרואיד -iOS היא לא ממש משהו שעושים בארבע וחצי דקות. מה יעשה מיישם כזה שרוצה למכור כמה שיותר הורדות? איזו מערכת הפעלה הוא יבחר? אולי עבור אלו שכבר נמצאים בתחום, הבחירה תהיה אוטומטית, אבל מה לגבי אנשים שנכנסים לתחום בפעם הראשונה? איזו מבין מערכות ההפעלה הם יבחרו כדי לכתוב להן יישומים? האם אלה שיש להן כבר הרבה מאוד משתמשים אבל גם הרבה מאוד תחרות, או אולי עבור אלו שנכנסות לשוק? ואיזה הטבות יחלקו החברות החדשות בתחום כדי לשכנע כותבי יישומים לכתוב עבורן תוכניות חדשות, ובכמות?

בקיצור, אני לא בטוח שעודף מערכות ההפעלה בתחום הוא ממש טוב, ובטח לא כברירת מחדל. זה כמובן נחמד מאוד שיש כמה וכמה מערכות הפעלה שמתחרות זו בזו, וכנראה כמו בכל שוק עמוס, זה יגרום לשיפור מערכות ההפעלה באופן כולל. אבל כנראה שבסופו של דבר, למרות שככל הנראה מחכות יצוצו להן בשוליים מערכות הפעלה נוספות, לא כולן יצליחו להחזיק שוק אמיתי.

ולמה? כי בסופו של דבר הלקוח יבדוק את המכשיר באופן פשוט מאוד: אם הוא עובד מספיק מהר לטעמו ואם יש כבר ברגע הרכישה שלו מספיק יישומים שהוא צריך באופן מיידי. גוף שישיק מערכת הפעלה, יהיה חייב כדי להצליח לפתח באופן מיידי ומקביל גם אקו-סיסטמה של יישומים מוכנים ושל כותבי יישומים, כי אחרת אין לו סיכוי.

ורגע לפני סיום, נזכרתי ב-i-mate Intelegent, טלפון עליו הוכרז ממש לאחרונה. הוא מבוסס על Windows 8 Pro, מערכת ההפעלה השולחנית של מיקרוסופט. אם תרצו, הנה עוד מערכת הפעלה שניתן ליישם בטלפונים, וכנראה שבאופן מהיר מאוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *