זה סופו של דפדפן: Internet Explorer עזב את האינטרנט

חברות אוהבות לפעמים להשתמש במספרים כדי לציין עובדות על עצמן ועל המוצרים שלהן. אז הנה סוג של סיכום כזה עבור Internet Explorer, הדפדפן שמיקרוסופט (Microsoft) סגרה עליו את הדלת ואת החלון ושנייה לא מאוחר מדי. אם תרצו זה גם סוג של אמל"ק.

הגרסה הראשונה של Internet Explorer הושקה ב-1995 והייתה מבוססת בכלל על רכישת קניין רוחני של Mosaic הדפדפן שליווה את NASA, והוא אפילו נראה כמעט אותו דבר; מאז עברו 27 שנה עד החיסול הרשמי – בפועל המיתה אותו מיקרוסופט עם השקת Edge; היו לו 11 גרסאות. הכי מפורסמת לדעתי היא דווקא גרסה 3 שהייתה מאוד מחוברת ל-Windows 95. גרסה 4 הייתה נוראית, 4.1 ניסתה אבל לא הצליחה לתקן; במהלך התקופה השתמשה מיקרוסופט ב-8 סוגים של סמלילים עבור הדפדפן, אבל בסופו של דבר הוא רוב הזמן נראה כמו e, בדיוק כמו הסמליל של Edge; בשיאו הוא תפס בשוק המחשוב האישי 95% נתח שוק – זה קרה בסביבות 2002/2003; היום ביום מותו הרשמי הוא תופס כ-1.65% נתח שוק גלובלי – כמעט 0% בישראל, אבל בפועל מאוד בשימוש עדיין בשוק העסקי.

ובשורה התחתונה, למרות שהוא נמצא עד היום בהרבה חברות בשימוש, הוא אף פעם לא היה אהוב, וגם אם יש אנשים שפתאום מעלים בטוויטר ציוצים מתגעגעים ומלטפים, טוב ממש לא כולם, הרוב המוחלט במשך השנים השתמשו בביטוי שבעברית נשמע הכי טוב מאשר בכל שפה: איכספלורר.

Internet Explorer לא היה חבר שלי

אני באופן אישי עברתי ל-Chrome כמעט ברגע שהוא הושק, ואחר כך Firefox שנולד מחדש על חורבות Netscape שמיקרוסופט עשתה הכל, והצליחה, לדחוף אותו החוצה מהשוק, אבל אני לא חושב ש-Internet Explorer בגדול היה דפדפן רע. ממש לא. היו לו רגעים לא רעים, אבל הייתה לו בעיה אחת מאוד מאוד חשובה בעיני הקהל: הוא הגיע מבית מיקרוסופט, הוא הותקן כברירת מחדל עם מערכות ההפעלה שלה, והוא היה הסמן הימני של תקופה ארוכה בחיים – שלפחות הוותיקים יותר זוכרים – שבה הדבר הכי אהוב על אנשי טכנולוגיה היה בעיקר לשנוא את מיקרוסופט.

אבל למה מיקרוסופט הרגה אותו ומוכנה להסתפק, בלית ברירה אבל גם לא נורא, באחוזים המעטים של Edge? היא רצתה בהתחלה להשתמש בדפדפן כדי להרוויח כסף. היא הייתה בטוחה שהוא יעזור לה בקרב על החיפוש מול גוגל (Google), שמצידה עקצה את מיקרוסופט עם סיסמת ה-Do No Evil שלה, אבל זה לא עזר לה. גוגל מהר מאוד השתלטה על החיפוש, ועד היום, bing, ככל שניסתה מיקרוסופט, לא הצליח לתפוס נתח שוק משמעותי, ויותר חשוב, התברר שגם מי כבר משתמש בדפדפן שלה את החיפוש עושה בגוגל.

ומיקרוסופט עשתה כל טעות אפשרית ונפלה לידיים של אלו שרצו לקצץ את כנפיה והשתמשו ב-Explorer כדי לעשות זאת. היא ניסתה לקבוע תקנים לכתיבת יישומים ואתרים ששונים מאוד מהתקנים של דפדפנים אחרים וזה לא הצליח לה במידה שהיא קיוותה – למרות שעד היום יש הרבה מאוד יישומים שהסיבה שהם זקוקים למנוע של Internet Explorer בתוך Edge זה בדיוק בגלל זה. בלא מעט מקרים זה היה נגד חוות הדעת של W3 ותקני ה-HTML ה-CSS וכדומה שנקבעו.

אקספלורר גם סבל מהרבה מאוד פריצות אבטחה, פגיעויות יום אפס וכדומה, והכי הוא סבל מידי הרשויות של האיחוד האירופאי שפעם אחר פעם קנס את מיקרוסופט בגלל המונופול שלה על השוק, בגלל שהיא כופה את הדפדפן על משתמשי מערכת ההפעלה שלה בכל הכוח שברשותה, ובכלל שהיא הקשתה בזמנו להחליף את דפדפן ברירת המחדל – כיום ב-Windows 11, ולמשה גם ב-10, זה יחסית קל.

ריקוד הדפדפנים

אולי הסיפור שאני הכי זוכר בקשר ל-Internet Explorer הוא התפריט שנאלצה מיקרוסופט לשלב בהתקנת Windows במדינות האיחוד האירופאי ובו תוך כדי התקנת מערכת ההפעלה יכול היה המשתמש לבחור את דפדפן ברירת המחדל שלו, או להשאיר אותו על מקומו. איזה ויכוחים היה סביב המיקום בדף הראשון, בדף, השני ובאיזה סדר, אפילו עד רמה של קטנוניות.

דף בחירת הדפדפן בגרסת האירופאית של Windows בזמנו... Internet Explorer רק אחד מהחברה
ככה זה היה פעם ב-Windows בגרסה האירופאית

תארו לעצמכם שגוגל הייתה נדרשת לעשות זאת כיום בטלפונים שלה? בעצם למה לא דורשים ממנה לעשות את זה? המונופול שלה הוא לא פחות גדול מזה שהיה למיקרוסופט בזמנו. טוב, אבל זה לא נושא דיון לטקס אשכבה של דפדפן מתחרה.

בכל מקרה מי שהוביל באגרסיביות את התביעות והמהלכים נגד מיקרוסופט באותה תקופה היו לא אנשי החברה שהבטיחה לא לעשות רע, אלא אנשי מוזילה (Mozilla) ואופרה (Opera) הקטנה. גוגל ידעה כבר שהיא בדרך להשתלט עם כרום על היקום, והיא רק הצטרפה למסע.

כך או כך, מיקרוסופט ידעה כבר ב-2015 שהקרב אבוד. אולי היא הייתה מצליחה עוד שנה או שנתיים למשוך ולהוביל קצת מעל Chrome, אבל ברגע שהיא השיקה את Edge, היא ידעה שהיא סוגרת את הגולל על Explorer – השיבוש בכוונה.

ודרך אגב, ההחלטה שלה לבחור במנוע של Chromium עבור הגרסה החדשה יותר של Edge הייתה נכונה. הוא לא רע בכלל, בלשון המעטה.

תמונה ראשית: Pixabay
גרסה ראשונה: פורטל אנשים ומחשבים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *