הביטחון העצמי של אפל, ועוד כמה השלכות להשקת המעבד M1 שלה

ההכרזה של אפל (Apple) על מחשבי ה-MacBook הראשונים שלה שמבוססים על המעבד M1 תוצרת בית, שהוא מעבד המחשוב הראשון שמיוצר בליתוגרפיה של 5 ננו-מטר, כמובן לא הפתיעה אף אחד. החברה הודיעה על כך באופן רשמי כבר ביוני בכנס המפתחים השנתי שלה, שהפעם היה כמובן וירטואלי. ואם היא סיפרה את זה לכלל הציבור ביוני זה אומר שאינטל (Intel) ידעה שהיצרנית נוטשת אותה כבר זמן רב עוד לפני כן, עם הבשלת המהלך בהנהלה של חברת התפוח.

אינטל ממש לא הופתעה, גם לא מהשלמת המהלך בו הודיעה אפל כי גם מפסיקה למכור באופן כמעט מיידי מחשבים שמעבדיה הגיעו מקו הייצור של אינטל, גם אם עוד נשארו במלאי. זה רק מראה שההכנות כבר התחילו מזמן, ואפל צמצמה בהתאם את הזמנות המעבדים שלה ממי שהפכה לגורם חוץ כך שלספקית הבלעדית של פעם היה ברור לאן נושבות הוחות וחזק מאוד. אולי נותרו כמה דגמים עתירי ביצועים שליבתה של אינטל במרכז. כל השאר תוצרת בית – וגם זה רק בינתיים.

עבור אינטל כמובן מדובר מכה. לא במכה לכנף, אלא מכה כואבת מאוד. בחברה אולי ינסו לספר משהו אחר, אבל זו כבר עובדה שיהיה לה קשה מאוד להתווכח איתה: המעמד של אינטל כיום כיצרנית מעבדים רחוק מאוד מתקופת הזוהר שלה, זו כבר לא אותה שליטה מוחלטת של פעם – ולדעתי יש לה הרבה מאוד אחוזים בכך שהיא הגיעה למצב הזה. כנראה שההתעקשות של ראשיה במשך כמה שנים להדגיש שהיא לא רק יצרנית מעבדים הצליחה בסופו של דבר לשכנע את השוק, אבל ביניהם גם כמה גורמים שכנראה היא לא ממש שהיא לא רצתה שישתכנעו שהיא כבר לא כזאת. הגורמים האלה הקשיבו, ראו, וביצעו בהתאם ולאפל.

לא רק AMD ולא רק המעבד M1

זה לא רק AMD שבכל רבעון מצליחה לסגור בעוד כמה עשיריות אחוזים ויותר את הפער בנתחי השוק, זה שפתאום גם יצרניות שמציעות מעבדי ARM למחשבים אישיים כבר לא עושות זאת בשקט. אזובי הקיר כבר מסרבים להיות כאלה ומרימות את ראשן בגאון, ועכשיו המהלך של אפל – כמו כל מהלך שאפל עושה יש להודות, אם אוהבים אותה או לא, ייתן להן גושפנקא חזקה שאפשר גם אחרת.

אפשר לומר שאחת הסיבות לכך שאפל החליטה על הצעד הזה, בו היא מציעה את המעבד M1 המבוסס על ARM, היא השותפה ואז יריבה לשעבר ועכשיו עוד פעם החברה החדשה קוואלקום (Qualcomm). זו מתעקשת כבר מזה כשנתיים, פחות או יותר, להציע מעבדי Snapdragon ייעודיים עבור מחשבי Windragon שמריצים באופן מלא את מערכת ההפעלה של מיקרוסופט (Microsoft). למחשבים אלו לא ממש הייתה השפעה על השוק, אבל הם הראו שאפשר להציע מחשבים ניידים בצורה אחרת וקוואלקום ממשיכה לחזק את המהלך הזה בשיתוף פעולה של מיקרוסופט – מישהו עוד זוכר את תקופת ה-Wintel?

הנה, אפילו מדיה-טק (MediaTek) הקטנה הכריזה על מעבדים ייעודיים עבור ניידים שמבוססים על Chrome OS, מערכת ההפעלה של גוגל (Google) ואם זה לא סמל, אז מה כן?

ההשפעה של אפל תהיה כמובן משמעותית הרבה יותר על השוק עם המעבד M1 תהיה כמובן גדולה הרבה יותר מזו של קוואלקום, מדיה-טק או כל מי שתצוץ עכשיו, ואין צורך בקורס שיווק כדי לדעת למה. אבל היא יכולה להיות בטוח בעצמה בהיבט הטכנולוגי הפעם. הרי רק לאחרונה ממש היא השיקה את המעבד A14 Bionic עבור טלפוני ה-iPhone 12 החדשים שלה באותה ליתוגרפיה של 5 ננו-מטר כמו המעבד החדש והיא שיפרה אותו עם תוספת של ליבות מחשוב נוירוני ועם שבב גרפי חזק יותר, והוא מפגין את העובדה כי מעבדי ה-ARM סוגרים פערים מול מעבדי המחשבים שמבוססים על x86.

שובו של מונח – אבל עד כמה

עם ההכרזה על המעבד M1 מחזירה אפל לשיח מונח שהלך קצת לאיבוד בשנים האחרונות: ביצועים לוואט. היא טוענת שהמעבד החדש הוא המוביל בתעשייה בהיבט הזה – כשהתרגום הוא כמובן לא ביצועים כביצועים, תחום בו כנראה היא לא ממש יכולה להתמודד בו מול אינטל ו-AMD, אלא יותר בהיבט של מחשוב נייד: יותר כמה זמן יחזיק המחשב מעמד עם סוללה כזו וכזו וברמה שהמשתמשים לא יסבלו מרמת הביצועים, והיא מתחייבת שהם לא יסבלו. בסופו של דבר, וכמו שכבר היה ניתן ללמוד מהתגובות לדור הראשון של מחשבי ה-Windragon, המבחן יהיה בכל זאת עד כמה הביצועים יהיו מספקים. אם מחשבי ה-MacBook לא יספקו את העוצמות של הדור הקודם לפחות, עם תוספת זמן העבודה, היכונו לגריל. אולי באופן רחמני, אבל גריל.

אז אפל בטווחה בעצמה, ARM מקבלת חותמת נוספת ליכולת שלה להתמודד לפחות על שוק המחשוב הנייד, ואינטל, רק סובלת? לא. מכיוון שהחברה הייתה מוכנה הרי למהלך הזה, ייתכן מאוד שזה מה שזירז את ההבשלה של הכניסה של החברה לשוק כרטיס התצוגה. יכול להיות שאחרת עוד היינו מחכים עד להשקה של שבבי ה-Xe Max הייעודיים שלה – והתזמון המדויק של ההכרזה. אז נכון שזה שוק חדש בשבילה, וזה שוק ש-NVIDIA שולטת בו אף יותר מ-AMD, אבל זה המקום בו היא אולי תצליח לפצות את עצמה על הירידה במכירות המעבדים – תוך כדי שהיא גם חושבת לעצמה "אם רק לא היינו נתקעים במעבר ל-10 ננו-מטר. מתברר שזה כן היה מאוד חשוב".

מעבר לכך שאני מחכה לראות מה יהיו בפועל הביצועים של מעבדי ה-M1 עם המחשבים החדשים שהם מריצים כעת, יותר מעניין אותי מה יהיה עם המחשבים הנייחים. במחשבים נייחים מדברים על ביצועים נקודה, לא לוואט ולא לאמפר ולא לעובי המסגרת של המסך, או כל משהו אחר. מחשב על השולחן צריך לעבוד מהר וחזק, במיוחד עם משחקים. האם אפל תציע עבורם מעבד M מסוג חדש? האם היא מסתירה איזושהי הפתעה? אם היא לא תציע ביצועים עבור גיימרים, יוצרי תוכן וכדומה, הם לא יהססו להישאר עם המחשבים הישנים או לעבור למחשבים שכן מציעים מעבדי x86 – וכאמור אלא אם מצפה הפתעה, אני לא רואה שאפל תצליח להתחרות בשוק הזה  לא עם AMD ולא עם אינטל למרות שיש לה בידיים כלי מאוד חזק: היכולת שלה להתאים את מערכת ההפעלה באופן מדויק למעבדים שלה, והיא כבר הודיעה על כך במפורש עם macOS Big Sur שגם תביא עוד משהו חזק מאוד אל השולחן, ותרתי משמע: יכולת להריץ טבעי יישומים מה-App Store.

מבוסס על טור שנכתב עבור פורטל ה-IT של אנשים ומחשבים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *