שנת 2020 היא שנת הקורונה והמחשב הנייד וגם זום

תקראו לה תש"פ, תקראו לה 2020 – בכל מקרה זו שנת שובו של המחשב הנייד לגדולה

על הנייר, בהיבט הטכנולוגי, קל מאוד לקבוע שתש"ף היא שנת התוכנה. אלה שרוצים לקצר בהסברים פשוט יאמרו שנת ה-Zoom (זום), ואלה שרוצים להאריך כמוני יאמרו שליתר דיוק זו הייתה השנה של תוכנות שיחות הוועידה, העבודה מרחוק, לימודים מרחוק וכל היבט אחר שמאפשר לעשות דברים שבליבת העסק והחיים מבלי לצאת מדלת הבית – בלי פגישות, בלי כנסים פיזיים ועם פחד שמחלחל פנימה בעקבות המגיפה.

אנשים שבקושי ידעו כיצד לגלוש באינטרנט ולהגיע בדיוק לאתרים שהם רוצים, בלי לטעות ובלי ליפול להטעיות בדרך, מפעילים כיום מפגשי צפייה, יודעים כיצד להעביר חומרים לקהל רחב בו זמנית, ויודעים גם איך אפילו להפעיל מערכות שלמות מרחוק.

גם אם זה נכון, כדי ש-Zoom יוכלו באמת להצליח היה צריך בסיס, התקנים שבאמת מאפשרים לעבוד וללמוד ולא רק לכאורה. למעשה זה לא היה יכול לקרות בלי התרחשות של עוד דבר מאוד משמעותי, אבל בשוק החומרה: המחשבים, ובעיקר הניידים, חזרו לשלטון.

ברגע האמת מחשבים ולא טלפונים

רבות דיברו בשנים האחרונות על כך שטלפונים חכמים הם בפועל המחשבים המודרניים של ימינו, בזכות הניידות שהם הכניסו לחיינו, ובזכות סגירת הפער בהרבה בחינות מבחינת ביצועים מול המכשירים המגושמים האלה שנמצאים על השולחן או חייבים לשאת בתיק.

כמעט כל מי שמחזיק אתר אינטרנט כזה או אחר, ולא משנה מה קנה המידה שלו כמעט, יודע שהרבה מאוד מהגולשים, אם לא הרוב המכריע, משתמשים בטלפון שלהם כדי לבחון את האתר שלהם. במקביל הרבה מאוד אנשים כלל לא טרחו להמשיך ולשדרג את המחשבים שלהם, והמכירות של המחשבים, למרות פרץ אופטימי פה ושם, זחלו. כלומר זחלו עד פרוץ הקורונה (COVID-19).

ברמה מסוימת הטלפונים החכמים אכן מספיקים לרוב השימושים. אבל כמו שרוב אנשי העסקים יודעים, ובעידן זה בוודאות אם הם עדיין לא היו בטוחים לפני כן, הטלפונים ממש לא יכולים להחליף לחלוטין את המחשבים – ומי שחשב אחרת, והסס קצת ייתכן מאוד שאיש הרכש של הארגון שלו כבר לא מצא מחשבים זמינים אצל הסוכן עמו הוא עובד: כל היצרניות פשוט לא הצליחו לעמוד בביקוש המטורף שהזניק את המכירות לשמיים. וזה עוד לא נגמר כפי שהעיד טימור בריטבה, מנהל מוצר בתחום הביתי בלנובו (Lenovo) ישראל כשאמר בראיון בלעדי ל-'חתול הטכני', "יש אכן קושי לעמוד בביקושים וקצב הייצור לא עומד בקצב הביקוש. זו בעיה עולמית כמו מקומית, ושרשראות הייצור לא עומדות בקצב הנדרש, גם בגלל שהספקים של הספקים לא מצליחים לייצר את כל הסחורה שנדרשת ולשנע אותה. הכל השתנה, אל תשכח, גם בתובלה בכל הכיוונים. אני לא רואה שינוי בחודשים הקרובים".

כי זה נחמד לעשות שיחה פנים מול פנים ואולי עוד שניים במסך טלפון, אבל בואו נראה אתכם עושים שיחת ועידה עם 50 איש, או נוכחים בכנס וירטואלי שבו למשך שעה, שעתיים או שלוש אתם צריכים להיות צמודים למסך בגודל שבקושי מדגדג מסך של מחשב נייד זעיר. ואם עובדים מרחוק, למה לעשות את זה עם מקלדת וירטואלית, ואיך באמת לפתוח כמה תוכנות זו לצד זו על אותו מסך בטלפון, חכם וגדול ככל שיהיה?

אז נכון, Zoom ושאר חברותיה אכן נהנות מפריחה עצומה, אבל בלי המחשבים שיתמכו בהם ויספקו להם את הפלטפורמה הכו שימושית, זה כנראה לא היה קורה – לא ברמה עסקית ולא בבתי הספר.

אבל העלייה במכירות, ובעיקר של מחשבים ניידים כמובן – כי בכמה לעשות עדיין מדי פעם אין סגר ויש ימים שכן חייבים לבקר במשרד, ובכלל יש ימים שבכל זאת רוצים לברוח מהבית לכמה דקות לגינה כדי להרגיש שיוצאים לעבודה, ובכל הימים כמעט יש ילדים בבית שצריכים להתחבר ללמידה מרחוק – הובילה בסופו של דבר גם להתעוררות הצפויה של שתי יצרניות המעבדים בגדולות ובשוק החלו להופיע יותר ויותר דגמים שמבוססים על מעבדי ה-Zen של AMD בדור הרביעי.

אם יש משהו שאינטל (Intel) לא יכולה להרשות עצמה בימים אלו זה להפסיד את השליטה הכמעט בלעדית שלה בשוק המעבדים שמיועדים לשימוש במחשבים ניידים. התגובה שלה הגיעה מהר מאוד בדמות מעבדי ה-Core מהדור ה-11 של החברה, וכצרכני קצה התחרות הזו רק יכולה להועיל עוד ועוד תכונות שמשובצות לתוך המעבדים – ואולי גם לעזור לכיס.

מעבר למעבדים למחשבים

ואינטל גם נכנסה באופן רשמי לתחום יחסית חדש מבחינתה עם השבבים הגרפיים Xe ברמות שונות. טוב לא ממש הפעם הראשונה שהיא מתנסה בתחום, וחדי הזיכרון יעלו באוב את פרויקט Larabee בו היא התכוונה כבר לפני עשור להציע כרטיסים גרפיים ייעודיים עם עשרות ליבות.

אבל הפעם היא מצטיירת כמי שיכולה לתת מאבק אמיתי ל-NVIDIA ו-AMD בתחום הזה של כרטיסי תצוגה, וברמות הגבוהות במיוחד בהן כרטיסי תצוגה משמשים כתוסף כוח מחשוב בולט וחזק בתחום המחשוב עתיר הביצועים בו משתמשים לחישובים מורכבים וכדי לקדם את הידע והמחקר האנושי.

ויש גם קווי ייצור פנויים

במקביל לעלייה במכירות המחשבים, יש ירידה משמעותית מאוד במכירות של הטלפונים וכמעט לא משנה איזו חברה מספקת את הדו"ח (כאן וגם כאן). זה אומר שפסי הייצור של המעבדים השונים לשוק המובייל מתחילים להתרוקן. במקרה של סמסונג, שבנתה לא מזמן עוד מפעל ייצור, זה אומר שינוי משמעותי ביותר כשהיא כבר לא מתרכזת בייצור מעבדים עבור עצמה בלבד, אלא מציעה את קווי הייצור שלה לכל דכפין ייתי וייצר.

כך שגם זה תחום בו התחרות הולכת וגדלה לאחרונה (כאן), ולמרות ש-TSMC שולטת בו עדיין ביד רמה מאוד, סמסונג בהחלט לוטשת את עיניה בכיוונה במטרה, והחוזים הם זכתה לאחרונה – וכוללים לפי הדיווחים את מעבדי ה-PowerPC החדשים של IBM וגם את מעבדי הדגל מהדור הבא של קוואלקום (Qualcomm) – הם בהחלט סוג של ניצחון.

זה לא אומר ש-TSMC צריכה להתחיל להסתכל לאחור. אף אחד לא ממש רודף אחריה עדיין. היא מצידה זכתה לחידוש הכי מעניין בתחום המעבדים השנה – ייצור ראשון של מעבדים בליתוגרפיה של 5 ננו-מטר. אפל (Apple) היא המזמינה שזכתה בכתר עם מעבדי ה-A14 שלה.

המעבד החדש שובץ ב-iPad Air החדש של החברה ולפי אפל הוא מכיל פי 1.4 טרנזיסטורים לעומת המעבד הקודם A13 שיוצר ב-7 ננו-מטר, ובסך הכל 11.8 מיליארד טרנזיסטורים, וזה מדהים איך שלא מסתכלים על זה.

אבל למרות כל הדברים הללו זו בסך הכל שנת התפתחות, ולא שנת מהפיכה. לא קרה שום דבר שהוא ממש פורץ דרך ואולי אף ההפך – יכול להיות מאוד שתחומים כמו מעבדים לרכב אוטונומי, או תחום מתקדם יותר כמו מחשוב קוונטי דווקא נתקעו בינתיים קצת בגלל שמשאבים הופנו לתחומי אחרים. אבל אנחנו מתרגלים לנורמלי החדש, ויכול להיות שהפריצה הבאה נמצאת ממש מעבר לפינה.

גרסה מקורית: פורטל ה-IT של אנשים ומחשבים, תמונה ראשית: שילוב תמונות מ-Pixabay

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *